Ornitorenk, (platipus veya gagalı memeli), ördek gagası olarak da bilinen hem karada hem de suda yaşayan bir Avustralya memelisidir. Tuhaf görünümüyle dikkat çeker.
Ornitorenk Doğu Avustralya’nın sulu bölgelerinde yaşar ve burada genelde su tabanında yaşayan omurgasız hayvanlarla beslenir. Fakat, ayrıca, su yüzeyindeki böcek, kurbağa ve balıklarla da beslenir.
Bu utangaç yaratık gün boyunca akarsu kıyılarında barınarak gün batımından şafağa kadar yiyecek arar. Düz bir gövdeye, su geçirmez bir kürke ve yüzme ve kazma için kullandığı güçlü ön ayakları ile su yaşamına çok iyi adapte olmuştur.
İlgili makalemiz: Doğanın En Garip Yaratıklarından Biri Yok Olma Eşiğine Doğru İtiliyor. ve Şimdi; Harekete Geçmemiz Gerekiyor
Bu canlının, başı da vücudu gibi aerodinamiktir, gözleri ve kulakları bir oyuğun içine yerleşmiştir. Suya daldığında görme, koklama ve duyma duyuları kapanır fakat su altında mükemmel şekilde hareket etmesini sağlayan benzersiz dokunmatik reseptör sistemine sahiptir.
Ornitorenk Hakkında Genel Bakış
Ornitorenkler genelde yalnız yaşarlar ve yaşamlarının çoğunu ya nehirlerin, akarsuların ve göllerinde tabanında avlanarak ya da yuvalarında dinlenerek geçirirler. Aşırı derecede hareketlidirler, sudayken neredeyse sürekli beslenirler.
Ornitorenk, Tazmanya ve Avustralya Alplerinden denize yakın alçak arazilere kadar uzanan arazilerde bulunur. Bazen tuzlu suda yüzerken görülmesine rağmen, ornitorenk tatlı suda beslenir.
Genellikle şafakta ve gün batımlarında etkin olan ornitorenkler, sezona, bulutlara ve su akış verimliliğine bağlı olarak gün içinde de etkin olabilirler.
Ornitorenk ‘lerin kış uykusuna yattığı bilinmemektedir. Bununla birlikte, memeliler için alışılmadık derecede düşük bir vücut sıcaklığına sahiptirler. (yaklaşık 32 ° C [90 ° F])
Ornitorenk ‘lerin Şekli ve İşlevi
Ornitorenk, uzunluğu 38 ila 60 cm arasında değişir; erkekler genellikle dişilerden daha büyüktür. Uzun koruyucu tüyleri, suda yüzdükten saatler sonra bile kalın iç kürkü kuru tutar.
Ornitorenklerin garip iskelet özellikleri arasında arkaik sağlam omuz kemeri ve olağanüstü güçlü ön uzuvlar için geniş kas bağlantı alanları sağlayan kısa, geniş bir kol kemiği bulunur.
Gaganın dışı yumuşak, hassas bir ciltle kaplıdır. Gaganın içinde, yetişkin platipusların gerçek dişleri yoktur. Bunun yerine sertleştirilmiş diş eti içeren düz ped dokuları geliştirmiştir.
Yaşam Döngüsü ve Üreme
Sayılarının bolluğuna rağmen, ornitorengin vahşi doğadaki yaşam döngüsü hakkında çok az şey biliniyor. Cinsiyetler, çiftleşmek dışında birbirlerinden kaçınırlar ve en az dört yaşına kadar çiftleşmezler.
Erkekler üreme sezonunda sık sık kavga eder ve keskin ayak bileği darbeleriyle birbirlerine zarar verirler. Erkekler ve kadınlar 12 ila 18 aylıkken tamamen büyürler ve yaklaşık 18 aylıkken cinsel olarak olgunlaşırlar.
Evrim, Paleontoloji ve Sınıflandırma
Suya adapte edilmiş ornitorenk benzeri monotremler muhtemelen daha genelleşmiş bir karasal monotreme (Monotrem – Tek delikliler, memeliler sınıfına ait bir takım.) evrilmiştir.
Bir ornitorenk benzeri monotreme fosil kaydındaki ilk olay, Avustralya’nın Antarktika tarafından hala Güney Amerika’ya bağlandığı Kretase Dönemi’nin başlarında, yaklaşık 110 milyon yıl öncesindendir.
Yakın zamana kadar bu Kretase monotreme ornitorenk ailesi içine yerleştirildi, ancak kısmen moleküler çalışmalara ve kısmen diş yapısına göre, şimdi kendi ailesinde Steropodontidae olarak sınıflandırıldı. (Steropodontidae, Avustralya’daki Erken Kretase fosillerinden bilinen olası bir monotrem ailesiydi.)
Kaynak: britannica – platypus / Life cycle and reproduction
Çeviri: Ayhan Mete GÜNAY
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Bu Demir Kabuklu Salyangoz Tamamen Metalden Oluşuyor… Ve Şu An Nesli Tükenmekte
Ateşböceklerinin O Güzel Parıltısı Bizim Yüzümüzden Sönecek!
Vahşi Komodo Ejderlerinin, Çelik kadar sağlam olan zırhının sırrı çözüldü
Bazı kertenkeleler kendilerini öldürebilecek seviyede yeşil bir kana sahipler