Taş, kağıt, makas oyununun çeşitli versiyonları yüzyıllardır oynanmaya devam ediyor. Ancak, çoğu oyunda olduğu gibi, bu oyunda da şanstan daha fazlasına ihtiyaç vardır. Oyunlar hakkında araştırma yapan Mic , ‘Bu oyun, istatistik ve psikoloji savaşıdır.’ demiştir.
Dolayısıyla oyunu kazanabilmek için istatistiklerin, araştırmaların ve uzmanların söylediklerine bir göz atmakta fayda var.
Dünya Taş, Kağıt, Makas Derneği’ne (RPS) göre, ilk önce taş ı söylemek erkekler tarafından sıklıkla kullanılan, çaylakça bir harekettir. Bu konuda uzmanlar, ‘ Taşın güçlü ve daha baskın açıklanmasıyla ilgili olarak erkeklerin daha fazla kullandığını’ söylüyorlar.
Bu yüzden oyunu bilen biriyle oynadığınızı varsayarak, uzmanlar ilk önce Makasa gitmeniz gerektiğini söylerler. Çünkü rakibiniz Taş’ a gideceğinizi tahmin edecektir. Zhejiang Üniversitesinden “oyun alanında” uzman araştırmacılar, insanların içindeki oynama eğilimini inceleyen bir çalışma yürüttüler.
Yaklaşık 20.000 tur oyun oynayan 360 öğrencinin sonuçlarını kaydettiler. Teşvik etmek amacıyla öğrencilere kazandıkları takdirde para ödediler. Bütün turlarda tahmin edilenin aksine, üç hareketin yaklaşık üçte biri kullanıldı. Ancak öğrencilerin taktiklerinde farklı bir model fark ettiler.
Araştırmacılar, kazananların hareketlerine daha fazla bağlı kaldıklarını söylediler. Diğer yandan, Taş, Kağıt, Makas oyununda sadece bir düzen kullanıldığı zaman da kaybetme oranı artıyor.
Tabi ki rakibinizinde bu oyunda usta olup olmadığı önemli bir konu. Ancak, bilmediklerini varsayarsak, eğer sizi yenme durumu varsa rakibinizin aynı el ile oynamasını engellemelisiniz. Ve hamlelerini düşünerek oynamalısınız.
Tıpkı bir poker oyunu gibi. RPS, hangi elle oynayacağınızı söylemenin çok eski ve oldukça faydalı bir taktik olduğunu söylüyor.
Şöyle ki, hangi hareketle başlayacağınızı gösterip, sonrasında gösterdiğinizden farklı bir hareketle başlarsanız kazanma olasılığınız artabilir. Eğer, Taş gösterirseniz rakibiniz kağıt oynayabilir ve sizde makas yaparsanız kazanırsınız.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Oyunların Kralı, Kralların Oyunu Satranç
- Bilim İş Yerinde Video Oyunları Oynanmasının Stres Seviyesini Düşürdüğünü Kanıtladı
- Zeka Oyunları Gerçekten İşe Yarıyor Mu?
Çeviri : Gözde İMDAT