Evrenin En'leri: Evrendeki En Devasa 12 Nesne

Evrenin En’leri: Evrendeki En Devasa 12 Nesne

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 7 Dakika
Evrendeki En Büyük Yıldız: UY Scuti

Evren devasa ve büyük şeylerle dolu bir yerdir. Gezegenler, yıldızlar, galaksiler ve galaksi kümeleri giderek daha büyük boyutlara ulaşır.

İşte sizler için evrenin kozmik kayıt defterinden aldığımız veriler ile evrenin en büyük 12 nesnesini derledik. Keyifli okumalar dileriz.

Evrendeki En büyük ekzoplanet: GQ Lupi b

En büyük ekzoplanet: GQ Lupi b

Astronomlar, ilk 2005 yılında keşfedildiğinde “GQ Lupi B” gezegenini neyin gizemli yaptığını bulamamışlardı.

Pluto’dan iki buçuk kat daha genç bir yıldız etrafında yörüngede bulunan bu nesne, aslında bir küçük bir yıldız türü olan bir kahverengi bir cüce gibi veya bir gezegen görünüyordu.

Daha sonraki gözlemlerle bile hala cevabı bulabilmiş değiliz. Ancak en iyi tahminler, GQ Lupi b’nin Jüpiter ‘in 3.5 katı civarında bir yarıçapa sahip olduğunu gösteriyor.

Evrendeki En Büyük Yıldız: UY Scuti

Evrenin En'leri: Evrendeki En Devasa 12 Nesne
Evrendeki En Büyük Yıldız: UY Scuti

UY Scuti, güneşten yaklaşık 1.700 kat daha büyük, onu evrendeki en büyük bilinen yıldız yapan yarıçapa sahip bir hiper-dev bir yıldızdır.

Eğer UY Scuti’yi güneş sisteminin merkezine koyarsak, kenarı Jüpiter’in yörüngesinin ötesine kadar uzanırdı. Yıldızdan çıkan gaz ve toz, Plüton’un yörüngesinin daha da ötesine veya Dünya-güneş arasında ki mesafesinin yaklaşık 400 katı kadar uzayabilirdi.

Evrendeki En Büyük Nebula: Tarantula Bulutsusu

Evrendeki En Büyük Nebula: Tarantula Bulutsusu

Hem bilinen en büyük Nebula hem de yerel Galaktik bölgedeki en aktif, yıldız oluşturan bölge olan Tarantula Bulutsusu, yaşam süresi olan 1.800 ışık yılı boyunca uzanır.

30 Doradus olarak da bilinen nesne, Samanyolu’nun yörüngesindeki küçük bir uydu galaksisi olan büyük Macellan Bulutunda Dünya’dan 170.000 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır.

Bir katil eklem bacaklıdan ziyade, bu Tarantula, güzel gaz ve toz kıvrımları içinde genç yıldızlar doğuran bir yıldız çiftliğidir.

Evrendeki En Büyük Boş Bölge: Eridanus’ta Supervoid

Evrendeki En Büyük Boş Bölge: Eridanus’ta Supervoid

2004 yılında, kozmik mikrodalga arka planını veya Big Bang’ten kalan radyasyonu zarif bir şekilde tarayan, NASA ‘nın Wilkinson Mikrodalga Anizotropiuydusu (WMAP) uydusu tarafından oluşturulan haritalarda, astronomlar devasa bir boş alan bölgesini fark ettiler.

1,8 milyar ışıkyılı boyunca yayılan bölge, garip bir şekilde yıldızlardan, gazdan, tozdan ve hatta karanlık maddeden bile yoksundur.

Daha önceki boşlukları görmüş olmalarına rağmen, araştırmacılar bu büyüklükte ve ölçekteki bir boşluğun nasıl oluştuğu konusunda hala şaşkın durumdalar.

Evrendeki En Büyük Galaksi: IC 1101

Evrendeki En Büyük Galaksi: IC 1101

Samanyolu galaksimiz,spiral galaksi için oldukça ortalama olan, yaklaşık 100.000 ışık yılı çapındadır. Buna karşılık, IC 1101 olarak adlandırılan en büyük bilinen galaksi, Galaktik evimizden 50 kat daha büyük ve yaklaşık 2.000 kat daha kütlelidir.

5.5 milyon ışıkyılı boyunca uzanan IC 1101 o kadar büyük ki, Samanyolu’nun şu anda bulunduğu yere koysak, en yakın galaktik komşumuz olan Andromeda’ya kadar uzanırdı.

Evrendeki En Büyük Kara Delik: Ton 618

Evrendeki En Büyük Kara Delik: Ton 618

Süper kütleli kara deliklerin her galaksinin merkezinde gizlendiği ve milyonlarca güneş kütlesine ulaşabildiği bilinir. Bir açıklamaya göre, “Ton 618” olarak bilinen bu karadelik, tahmini olarak 66 milyar güneş kütlesine sahiptir.

İlgili: Kara delik nedir? Detaylı ve sade anlatımıyla kara delik hakkında bilgiler

Evrendeki En Büyük Galaktik Gazı: Fermi Kabarcıkları

Evrendeki En Büyük Galaktik Gazı: Fermi Kabarcıkları

2010 yılında, gökbilimciler Fermi uzay teleskobunu kullanarak, samanyolu’nda oluşmuş devasa yapıları keşfettiler. Sadece belirli ışık dalga boylarında görülebilen bu devasa kabarcıklar, 25.000 ışıkyılı uzunluğundadır. (Samanyolu’nun genişliğinin dörtte biri).

Araştırmacılar, baloncukların galaksimizin merkezindeki kara deliğinin çok büyük bir enerji kuşağıyla beslenerek büyüdüğüne inanıyorlar.

Evrendeki En Büyük Yalnız Nesne: Protocluster SPT2349-56

Evrendeki En Büyük Yalnız Nesne: Protocluster SPT2349-56

Evren şu anki yaşının sadece onda yaşındayken, 14 gökada birbirine çarpmaya ve bilinen kütle çekimsel olarak en büyük kozmik nesneyi, protocluster SPT2349-56’yı oluşturmaya başladı.

Samanyolu galaksimizin yalnızca üç katı kadar büyük bir alanda bir arada sıkıştı. Bu devasa sıkışıklık er ya da geç, güneş kütlesinin 10 trilyon kat ağırlığındaki tek bir galakside birleşecek.

Diğer gözlemler, birçok galaksinin birbirinin yörüngesinde bulunduğu, galaktik küme olarak bilinen devasa bir nesneye yerleşecek olan yaklaşık 50 ek galaksinin yapısını çevrelediğini ortaya koymuştur.

Evrendeki En Büyük Galaktik Yığın: ShapleySupercluster

Evrendeki En Büyük Galaktik Yığın: ShapleySupercluster

Astronom HarlowShapley, 1930 ‘larda şimdi adını taşıyan devasa bir gökada yığını keşfetti.

Avrupa Uzay Ajansı’na göre, 8.000’den fazla galaksinin bulunduğu ve güneşimizden 10 milyon milyardan fazla kütleye sahip olan Shapley Üstkümesi, yerel evrendeki en büyük yapıdır.

Evrendeki En büyük Süper-küme: Laniakea Supercluster

Evrendeki En büyük Süper-küme: Laniakea Supercluster

Samanyolu, LaniakeaÜstkümesi olarak bilinen devasa bir gökada yığınının sadece küçük bir üyesidir.

Resmi bir sınırları olmamasına rağmen, gökbilimciler, Güneş’ten yaklaşık 100 milyon milyar kat daha fazla kütleye sahip yaklaşık 100.000 galaksi içerdiğini ve 520 milyondan fazla ışık yılı boyunca uzandığını tahmin ediyorlar.

Evrendeki En Büyük Kuasar Yığını: HUGE-LQG

Evrendeki En Büyük Kuasar Yığını: HUGE-LQG

Kuasar olarak bilinen ve uzak karadelikten beslenen süper parlak nesneler zaten oldukça görkemlilerdir. Ancak bazen, kuasarlar, en büyüğü olan ve hayali olarak Huge-LQG adlandırılan kümeler halinde bir araya gelebilirler.

TheAtlantic’a göre, 73 kuasar ve 6.1kentilyon (1’den sonra 18 tane sıfır var) güneş kütlesinde olduğu tahmin edilen devasa kozmik yığının 4 milyar ışıkyılı büyüklüğünde olduğu düşünülüyor.

Evrendeki En Büyük Şey: Hercules – Corona Borealis Great Wall

Evrendeki En Büyük Şey: Hercules – Corona Borealis Great Wall

Büyük bir yıldız öldüğünde meydana gelen kısacık ama güçlü patlamaların gama ışını patlamalarının, hızlı geçen ama güçlü patlamaların yerlerini belirleyerek, gökbilimciler, kozmosta bilinen en büyük varlık olarak kabul edilen şeyi ortaya çıkardılar: Hercules-CoronaBorealis Great Wall.

Bu nesne 10 milyar ışık yılı boyutundadır ve milyarlarca galaksi içerebilir. İncelemeler Gama ışınlarının özellikle Hercules ve CoronaBorealis takımyıldızları tarafında yaklaşık 10 milyar ışık yılı uzaklıkta yoğunlaştığını gösterdiğinde Corona Borealis, ilk kez 2013’te keşfedildi.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Editör / Yazar: Engin ALIR

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir