Uçağın adı Velis Electro. Her ne kadar uçabilen ilk elektrik motorlu uçak olmasa da AB güvenlik standartlarına uygun ilk sertifikalı uçak. Bu uçakla beraber geleceğin temiz ticari hava taşımacılığına doğru ilk adım atılmış oldu.
Sloven uçak üreticisi şirketin Halkla İlişkiler Müdürü Efe Taja Boscarol, “2007’den beri süregelen neredeyse 20 yıllık ARGE çalışmaları süresince 7 adet ödüllü model geliştirerek, Pipistrel şirketi havacılık tarihinde büyük bir başarıya imza attı” diye belirtti.
Küçük Bir Uçak

Velis Electro oldukça hafif. Uzunluğu 6.47 metre olan uçağın kanat açıklığı 10,71 metre olup 50 dakikalık bir uçuş için yük kapasitesi 172 kilo. Uçak saatte 200 km hıza kadar çıkabiliyor.
Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA) tarafından geçtiğimiz 10 Haziran’da sertifikasyon alan uçak, önceki daha mütevazi modellerine kıyasla temiz ve çevreci hava taşımacılığında yeni bir çığır açacak nitelikte.
1989 yılında kurulan şirketin müdürü Ivo Boscarol bu başarılarını “Ticari hava taşımacılığında elektrikli uçak kullanımı için atılmış büyük bir adım. Havacılığın daha temiz ve çevreci hale getirilmesinde bu oldukça elzemdi” diye nitelendirdi.
Boscarol, Velis Electro’nun en yüksek güvenlik standartlarını yerine getirmekle kalmayıp 60 desibel ses ile içten yanmalı motor ile çalışan uçakların çıkardığı sesin üçte birini çıkarıyor.
Tabiki de hiçbir şekilde havaya gaz salınımında bulunmuyor.
Ama Büyük Bir Adım

EASA, Velis Electro’nun sertifikasyon almasının, çevreci ve sürdürülebilir havacılık anlamında önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.
Boscarol, uçağı cep telefonlarının gelişimine de benzetiyor.
“Velis Electro’yu yirmi sene önceki cep telefonlarıyla karşılaştırabiliriz. O zamanlar telefonların ne kameraları, ne internet bağlantıları ne de bugün işimizi kolaylaştıran birçok özellikleri vardı. O zamanlar kimse telefonların bu kadar gelişip gelecekte böyle bir şey olacağını tahmin edemezdi.
Halihazırda Velis Electro üzerinde bulunan onaylı, tescilli ve son model parçaları ile verebildiği en iyi potansiyeli veriyor ve içten yanmalı motorla çalışan uçak pilotu eğitimlerinin koltuğunu epey bir sallayabilir.
İki Katı Dayanıklılık

Şirket, motor sistemindeki parçaların ömürlerinin daha evvel üretilen uçaklarınkinden iki kat daha uzun olduğu konusunda garanti veriyor.
Velis Electro’yu, biri kuyrukta diğeri ise burun bölgesinde bulunan, saatte 24.8 kilowatlık iki adet akü besliyor.
Güneş paneli vasıtasıyla şarj edilen piller, maksimum iki saat içerisinde doluyor.
Sertifikasyon aşaması esnasında gerek sarsıntı gerek ısı sızıntısı gerekse de diğer zorluklara karşı alnının akıyla çıkan motoru ve aküleri sıvı soğutma sistemine sahip.
Saatte 57.6 KW MTOP’ye sahip (maksimum kalkış gücü) elektrikli motor, ESA tarafından ayrıca tescillendi çünkü Pipistrel bu motoru yedek parça olarak satmayı da planlıyor.