Kawasaki hastalığı

Kawasaki Hastalığı Nedir? Belirtileri, Sebebi, Teşhis ve Tedavisi

Suna Kırgız
Okuma süresi 7 Dakika
Kawasaki hastalığı

Kawasaki hastalığı (KD) veya mukokutanöz lenf nodu sendromu, arterlerde, damarlarda ve kılcal damarlarda iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Ayrıca lenf düğümlerinizi de etkiler ve burnunuzda, ağzınızda ve boğazınızda semptomlara neden olur. Çocuklarda kalp hastalığının en yaygın nedenidir.

Hastalık ile ilgili makalemiz: Çocuklar Yüksek Risk Altında! Koronavirüs ile ilişkilendirilen gizemli hastalık

Kawasaki Hastalığı Vakfı (KDF) ABD’de her yıl 4.200’den fazla çocuğun bu hastalığa yakalandığını belirtiyor. KD ayrıca erkeklerde, kızlara ve Asya-Pasifik Adası kökenli çocuklara göre daha yaygındır. Bununla birlikte, KD tüm ırksal ve etnik kökenlerden çocukları ve gençleri etkileyebilir.

Çoğu durumda, çocuklar tedaviden birkaç gün sonra ciddi bir sorun olmadan iyileşir. Nüksler nadirdir. Tedavi edilmezse KD ciddi kalp hastalığına yol açabilir.

Kawasaki hastalığının belirtileri nelerdir?

Kawasaki Hastalığı
Kawasaki hastalığı görsel belirtileri

Kawasaki hastalığı belirtileri ve bulguları ile aşamalar halinde ortaya çıkar. Durum kış sonu ve ilkbaharda ortaya çıkma eğilimindedir. Bazı Asya ülkelerinde, yaz ortasında KD vakaları zirve yapar.

Erken aşamalar

İki haftaya kadar sürebilen erken belirtiler:

  • beş veya daha fazla gün devam eden yüksek ateş
  • gövde ve kasıkta döküntü
  • kan çanağı gözler
  • parlak kırmızı, şişmiş dudaklar
  • Kırmızı lekelerle parlak ve parlak görünen “çilek” dili
  • şişmiş lenf düğümleri
  • şişmiş eller ve ayaklar
  • kırmızı avuç içi ve ayak tabanı

Bu süre zarfında kalp problemleri de ortaya çıkabilir.

Erken aşamalar

Daha sonraki semptomlar ateşten sonraki iki hafta içinde başlar. Çocuğunuzun ellerindeki ve ayaklarındaki cilt soyulmaya başlayabilir ve tabakalar halinde çıkabilir. Bazı çocuklar da geçici artrit veya eklem ağrısı geliştirebilir.

Diğer belirti ve semptomlar şunları içerir:

  • karın ağrısı
  • kusma
  • ishal
  • safra kesesi büyümesi
  • geçici işitme kaybı

Çocuğunuz bu semptomlardan herhangi birini gösteriyorsa doktorunuzu arayın. 1 yaşından küçük veya 5 yaşından büyük çocukların eksik semptom gösterme olasılığı daha yüksektir. Bu çocuklar, kalp hastalığı komplikasyonları riski yüksek olan KD vakalarının yüzde 25’ini oluşturmaktadır.

Kawasaki hastalığı görsel semptomları

Kawasaki hastalığına ne sebep olur?

Kawasaki hastalığının kesin nedeni hala bilinmemektedir. Araştırmacılar spekülasyon genetik ve çevresel faktörler bir karışımı KD’ye neden olabilir. Bunun nedeni KD’nin belirli mevsimlerde meydana gelmesi ve Asya kökenli çocukları etkileme eğiliminde olması olabilir.

Risk faktörleri

Kawasaki hastalığı en çok çocuklarda, özellikle Asya kökenli olanlarda görülür. KDF raporuna göre vakalarının %75’i, 5 yaşın altındaki çocuklardır. Araştırmacılar hastalığı miras alabileceğinize inanmıyorlar, ancak risk faktörleri ailelerde artma eğilimindedir. KD olan birisinin kardeşlerinin hastalığa yakalanma olasılığı 10 kat daha fazladır.

Kawasaki hastalığı nasıl teşhis edilir?

Kawasaki hastalığı için spesifik bir test yoktur. Bir çocuk doktoru çocuğun semptomlarını dikkate alacak ve aşağıdaki gibi benzer semptomlara sahip hastalıkları ekarte edecektir:

  • kızıl, ateş, titreme ve boğaz ağrısına neden olan bakteriyel bir enfeksiyon
  • Juvenilromatoidartrit, eklem ağrısı ve iltihaplanmaya neden olan kronik bir hastalık
  • kızamık
  • toksik şok sendromu
  • idiyopatik çocuk artriti
  • çocuk civa zehirlenmesi
  • tıbbi reaksiyon
  • Kayalık Dağarı benekli ateşi, kene kaynaklı bir hastalık

Bir çocuk doktoru, hastalığın kalbi nasıl etkilediğini kontrol etmek için ek testler isteyebilir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Ekokardiyograf: Ekokardiyograf, kalbin ve arterlerinin resimlerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanan ağrısız bir prosedürdür. Kawasaki hastalığının zaman içinde kalbi nasıl etkilediğini göstermek için bu testin tekrarlanması gerekebilir.
  • Kan testleri: Diğer hastalıkları dışlamak için kan testleri istenebilir. KD’de yüksek bir beyaz kan hücresi sayımı, düşük kırmızı kan hücresi sayımı ve iltihaplanma olabilir.
  • Göğüs Röntgeni. Göğüs röntgeni, kalbin ve akciğerlerin siyah beyaz görüntülerini oluşturur. Bir doktor bu testi kalp yetmezliği ve iltihap belirtileri aramak için isteyebilir.
  • Elektrokardiyogram: Bir elektrokardiyogram veya EKG, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeder. EKG’deki düzensizlikler kalbin KD’den etkilendiğini gösterebilir.

Kawasaki hastalığı, ateşi beş günden fazla süren herhangi bir bebek veya çocukta bir olasılık olarak düşünülmelidir. Bu, özellikle, cildin soyulması gibi hastalığın diğer klasik semptomlarını göstermeleri durumunda geçerlidir.

Kawasaki hastalığı nasıl tedavi edilir?

KD tanısı konan çocuklara kalp hasarını önlemek için hemen tedaviye başlanır.

KD için birinci basamak tedavi, ateşten sonraki 10 gün içinde 12 saat boyunca antikorların (intravenözimmünoglobulin) infüzyonunu ve sonraki dört gün boyunca günlük yeterli dozda aspirin alımını içerir. Çocuğun kan pıhtılarının oluşumunu önlemek için ateş geçtikten sonra altı ila sekiz hafta boyunca daha düşük dozlarda aspirin almaya devam etmesi gerekebilir.

Bir çalışma ayrıca prednizolon ilavesinin potansiyel kalp hasarını önemli ölçüde azalttığını buldu. Ancak bu henüz diğer popülasyonlarda test edilmemiştir.

Zamanlama, ciddi kalp problemlerini önlemek için önemlidir. Çalışmalar ayrıca ateşin beşinci gününden önce verildiğinde tedaviye daha yüksek bir direnç gösterebilmektedir.KD’li çocukların yaklaşık yüzde 11 ila 23’ü bir direnç gösterecektir.

Bazı çocuklar tıkalı bir arteri veya kalp krizini önlemek için daha uzun tedavi süresi gerektirebilir. Bu durumlarda, tedavi normal bir EKG’ye sahip olana kadar günlük antiplatelet aspirin dozlarını içerir. Koroner arter anormalliklerinin geri dönmesi altı ila sekiz hafta sürebilir.

Kawasaki hastalığının uzun vadeli sonuçları nedir?

KD’li biri için dört olası sonuç vardır:

  • Erken tanı ve tedavi ile kalp problemleri olmadan tam bir iyileşme sağlarsınız.
  • Koroner arter problemleri geliştirirsiniz. Bu vakaların yüzde 60’ında hastalar bir yıl içinde bu endişeleri azaltabilirler.
  • Uzun süreli tedavi gerektiren uzun süreli kalp problemleri yaşarsınız.
  • KD’nin tekrarlanması, vakaların sadece yüzde 3’ünde gerçekleşir.

Erken teşhis ve tedavi edildiğinde KD’nin olumlu bir sonucu vardır.

KD, vücudunuzda, özellikle kan damarlarında ve lenf düğümlerinde iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Esas olarak 5 yaşın altındaki çocukları etkiler, ancak bu sadece o yaş grubunun hasta olacağı anlamına gelmez, hepimiz bu hastalığa yakalanabiliriz.

Çocuğunuz bu semptomlardan herhangi birini gösteriyorsa doktorunuzla konuşun. Bazı çocuklarda semptomlar eksik görünebilir, ancak KD tedavi edilmezse ciddi kalp sorunlarına neden olabilir. Kalp hastalığına yakalanan vakaların yaklaşık yüzde 25’i yanlış tanı ve gecikmiş tedaviden kaynaklanmaktadır.

KD için özel bir tanı testi yoktur. Doktorunuz çocuklarınızın semptomlarına bakacak ve diğer koşulları ekarte etmek için testler hazırlayacaktır. Zamanında tedavi KD’li çocuklar için olumlu sonucu önemli ölçüde artırabilir.

Bu makaleyi paylaş
Suna Kırgız, beslenme ve diyetetik alanında uzman bir diyetisyendir. Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme konularında kişiye özel çözümler sunarak, danışanlarının yaşam kalitelerini artırmayı hedefler. Diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi sağlık koşullarına yönelik beslenme programları oluşturma konusundaki derin bilgisi ile, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmektedir.