Çocuk gelişimi, bir çocukta doğuştan yetişkinliğin başlangıcına kadar meydana gelen fiziksel, dil, düşünce ve duygusal değişim dizisini ifade eder.
Bu süreçte bir çocuk ebeveynlerine / velilerine olan bağımlılığından uzaklaşarak, bağımsız bir birey olma yolunda ilerler.
Çocuk gelişimi, genetik faktörlerden (ebeveynlerinden geçen genlerden), doğum öncesi yaşamdaki olaylardan, çevresel faktörlerden ve çocuğun öğrenme kapasitesinden güçlü bir şekilde etkilenir.
Mesleki Terapistler ve Konuşma Terapistleri tarafından önerilen; hedefe yönelik müdahaleler ve ev ortamında gerçekleştirilecek uygulamalar ile çocuk gelişimi aktif olarak pekiştirilebilir.
Çocuk gelişimi neleri içerir?
Çocuk gelişimi, bir çocuğun yaşamı boyunca üstesinden geldiği;
- Biliş – öğrenme ve problem çözme yeteneği
- Sosyal etkileşim ve duygusal düzenleme – başkalarıyla etkileşimde bulunmak ve öz kontrolde ustalaşmak
- Konuşma ve Dil – dili anlama ve kullanma, okuma ve iletişim kurma
- Fiziksel yetenekler – ince motor (parmak) becerileri ve kaba motor (tüm vücut) becerileri
- Duyusal farkındalık – kullanım için duyusal bilgilerin kaydı
Gelişim becerilirinin tümünü içerir.
Çocuk gelişimi neden önemlidir?
Çocuk gelişimini gözlemlemek ve izlemek, çocukların “gelişimsel kilometre taşlarının” karşılamasını sağlamak için önemli bir araçtır.
Gelişimsel kilometre taşları (aynı zamanda tüm çocuklar için ustalaşıldığına inanılan ancak kesin olmaktan uzak olan gelişim becerileri) ideal gelişim için faydalı bir kılavuz işlevi görür.
Çocuğun gelişimsel ilerlemesini belirli yaş aralıklarına göre kontrol etmek, çocuğun bulunduğu yaş aralığına uygun olarak, işlerin yolunda gittiğine emin olmanızı sağlar.
Gelişimsel dönüm noktalarının kontrolü, çocuğun gelişimindeki herhangi bir olumsuz durumun erken tespitinde büyük bir yardımcıdır.
Bu kontrol genellikle çocuk / anne hizmetleri,çocuk doktorları ve daha sonra ki süreçte ise, okul öncesi ve okul dönemi becerilerinin değerlendirilmesi yoluyla, öğretmenleri tarafından yapılır.
Gelişimsel zorlukların en erken tespiti (ve uygunsa erken müdahalesi ) bu gelişimsel bozuklukların çocuğun beceri gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerini ve kendine olan güven kaybını en aza indirmede veya gelecekteki olası bir sorunun göstergesi olarak kullanılabilir.
Gelişimsel kilometre taşı kontrol listeleri veya çizelgeleri, belirli bir yaş aralığı için neyin normal olduğuna dair bir rehber olarak ve çocuğun geri kalabileceği alanları vurgulamak için kullanılabilir.
Bununla birlikte, çocuk gelişimi öngörülebilir bir sıraya sahipken, tüm çocukların gelişimsel yolculuklarında ve birçok gelişimsel kilometre taşını tamamladıkları zaman dilimlerinde eşsiz olduklarının bilincinde olmak da önemlidir.
Çocuk Gelişiminde Sorunlar:
Çocuk gelişiminde sorunlar : genetik faktörler , doğum öncesi sorunlar, özelbir teşhis veya tıbbi faktörlerin varlığı, ve / veya yararlı uyaranlara maruz kalma eksikliği gibi nedenlerden dolayı orataya çıkabilir.
İşinin ehli uzmanlar (öncelikle çocuk doktorları olmak üzere, mesleki terapistler, konuşma terapistleri, psikologlar ve / veya fizyoterapistler )tarafından yapılan spesifik değerlendirmeler, gelişim sorunları ve endişe edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi sağlayabilir ve bu tarz zorlukların üstesinden nasıl gelinilebileceği hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar.
Çocuk gelişimi süreci, aynı anda gelişen birden çok beceriyi içerdiğinden, birden fazla uzmana danışmak dayararlı olabilir.
Gelişimsel zorlukların üstesinden gelmek; gelişim kolaylığını ve hızını en üst düzeye çıkarmak, çocuğun akranları ile arasında olan beceri farkını en alt düzeyde tutmak ve bunların yanı sıra çocuğun kendine olan güvenini sağlamayabilmek için çok büyük önem arz etmektedir.
Çocuk Gelişimi Ana Alanları
Bilişsel
Çocuklar nasıl düşünür, öğrenir, anlar, problem çözer ve hatırlar.
Dil
Çocuklar sesleri, kelimeleri ve cümleleri konuşmayı ve başkalarıyla iletişim kurmak için işaret dilini ve beden dilini kullanmayı nasıl öğrenirler? Bu alan aynı zamanda çocukların başkalarından bu tür iletişimleri anlamayı nasıl öğrendiklerini de içerir.
Sosyal ve duygusal
Sosyal gelişim, çocukların aile, arkadaşlar ve öğretmenlerle ilişkiler geliştirmeyi ve işbirliği yapmayı nasıl öğrendikleridir. Duygusal gelişim, çocukların kendi duygularını ifade etmeyi, anlamayı ve yönetmeyi ve başkalarının duygularına tepki vermeyi nasıl öğrendikleridir.
Fiziksel
Çocuklar hareket etmeyi ve kaslarını kullanmayı nasıl öğrenirler? Bu, büyük motor beceriler (oturmak, ayakta durmak, yürümek, koşmak, dengeyi korumak ve pozisyon değiştirmek için kasları kullanmak gibi) ve küçük motor beceriler (yemek yemek, çizmek, giyinmek ve yazmak için el kaslarını kullanmak gibi) olarak ayrılabilir.
Öğrenme Yaklaşımları
Çocukların öğrenmeye nasıl ilgi duydukları ve öğrenme etkinliklerine nasıl katıldıkları. Bu aynı zamanda etkinliklerde liderliği nasıl üstlendiklerini ve etkileşimlerde ve oyunlarda güven, merak ve yaratıcılık sergilediklerini de içerir.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Çocuk Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey
- Ergenlik döneminde öz kontrol eksikliği, nadir görülen bir durum değil
- Çocuklarla Ölüm Hakkında Konuşurken İşinize Yarayacak 4 Öneri
- Çocuklara Matematiği Sevdirmenin 3 Yolu!
Çeviri: Yıldırım YILDIRIM