İnsanların kendini başkalarıyla kıyaslaması günümüzde oldukça yaygın. İş hayatımızda, sosyal medya platformlarında, aile ve arkadaş ortamlarında karşılaştırma yapmak… Başka birinin senin elde ettiğinden fazlasını elde ettiğini görmek, daha çok takipçisi olması veya hayattan daha fazla zevk aldığını görmek… Bu karşılaştırma, hayatımızı mahvediyor.
“Karşılaştırma yapmak neşe hırsızıdır.” demişler.
Öyleyse neden durduramıyoruz?
Maalesef karşılaştırma yapmayı seviyoruz ve aynı zamanda nefret ediyoruz. Sürekli karşılaştırıyoruz. Kim olduğumuzu bile bu şekilde tanımlıyoruz.
Kendimizi başkasıyla karşılaştırmazsak başarılı olduğumuzu nereden bileceğiz?
Kısa ve net: yapamayız.
Sorun tam olarak bu. Beyinlerimiz karşılaştırma amaçlıdır.
Yani bunu durdurmak imkânsız mı?
İnsanlar neden kendilerini başkalarıyla karşılaştırır?
Kendimizi değerlendirmek için kendimizi başkalarıyla karşılaştırırız. 1950’lerde, bir sosyal psikolog olan Leon Festinger, Sosyal Karşılaştırma Teorisi’ni geliştirdi ve insanların kendini değerlendirmek için doğuştan gelen bir dürtüsü olduğunu buldu.
Kendimizi değerlendirecek hiçbir dayanak bulamadığımız için, karşılaştırma yapmaya yöneliyoruz. Çevremizdeki insanlara kıyasla nasıl performans gösterdiğimizi bilmek istiyoruz. Bunun anlamı; komşularınız, meslektaşlarınız, hatta aileniz bile karşılaştırma odağınız olabilir.
Daha da garip olan şey; eğer ortada bir veri yoksa tamamen öznel bir görüşle, insanların kendi ölçeğimizde düştükleri yerlere göre varsayımlarda bulunmamız.
Örneğin, ne kadar zengin olduğunuzu test etmeye çalışıyorsunuz. Bunun için komşularınıza bakıyorsunuz. Ve bir komşunuz 1980’lerden kalma bir araba kullanıyor. Onun yeterli parası olmadığı için bu arabayı kullandığını varsayarsınız. Diğer komşunuz da yeni bir Ferrari kullanıyor. Dolayısıyla siz onun çok parası olduğunu varsayarsınız.
Bu varsayımlarınız doğru olabilir fakat banka hesaplarını görmediğiniz sürece gerçeği bilmenin bir yolu yoktur. Ve bunu göz ardı ederek onları kendi ölçeğinizdeki yerlerine yerleştirirsiniz ve birinden az birinden fazla paranız olduğu için yarı başarılı olduğunuzu düşünürsünüz.
Karşılaştırmanın 2 türü
Festinger, Sosyal Karşılaştırma Teorisi’ni başka bir seviyeye taşıdı ve 2 tür karşılaştırma olduğunu açıkladı: yukarı karşılaştırma ve aşağı karşılaştırma.
Yukarı karşılaştırma, sizden daha iyi olduğunu bildiğiniz biri ile kendinizi karşılaştırmanızdır. Bununla birlikte, eğer kendimizi kötü hissediyorsak veya hayatımızdan memnun değilsek kendimizi daha iyi hissetmek için genelde aşağı karşılaştırma yaparız. Aşağı karşılaştırma, bizim altımızda olduğunu bildiğimiz kişilerle kendimizi karşılaştırmamızdır.
Kendimizi başkalarıyla karşılaştırmak kötü mü?
Bize sürekli kendimizi başkalarıyla karşılaştırmanın kötü olduğu söylendi fakat bu doğru mu?
Hem evet hem hayır. Karşılaştırma yapmak bizi rekabetçi bir hâle getirip daha iyi şeyler yapmamıza yardımcı olabilir. Başarılı olmak için, başarılı gördüğümüz gruptan daha iyisini yapma düşüncesini verir.
Öte yandan, ruh sağlığımız için oldukça kötü olabilir. Benlik saygınızı yitirmekle kalmaz; kaygı, depresyon ve gereksiz strese neden olabilir.
Kendimizi başkalarıyla karşılaştırmayı nasıl durdururuz?
1) Farkında olun
Çoğu zaman kendimizi başkalarıyla karşılaştırdığımızın farkına bile varmayız. Yaptığımız şeyi durdurmanın tek yolu, yaptığımız şeyin farkına varmaktır.
Kendinizi başkalarıyla kıyasladığınızı fark ettiğiniz her zaman, bunu not edin. Başta çok fazla karşılaştırma yaptığınızı göreceksiniz, bu normaldir. Düşündüğümüzden çok daha fazla karşılaştırma yapıyoruz fakat bunun farkına varmak, ilk adım için oldukça iyi.
2) Karşılaştırmayı bırakın
Karşılaştırma yaptığınızı fark ettiğiniz her zaman, onu durdurmaya çalışın. Bu, kendinizle karşılaştırma harici konular konuşmanız gerektiği anlamına gelebilir.
Onların neler yaşadığını bilmiyorsunuz. Onların hayatlarına dair özel detayları bilmiyorsunuz. Eğer bilseydiniz, karşılaştırmalarınız kesinlikle değişirdi. Yaptığınız karşılaştırmaya farkındalık getirin ve başka şeylere odaklanmaya çalışın.
3) Şükran günlüğü tutun
Kendimizi başkalarıyla karşılaştırırken genellikle bizde olmayan şeylere odaklanırız. Fakat şunu da bilmek gerekir ki; herkesin hayatında zorluklar var, aynı zamanda herkesin hayatında harika şeyler de var.
Minnettar olduğunuz şeylere odaklanabilmek için bir şükran günlüğü tutmayı deneyin. Sahip olduğunuz her şeyi yazdığınızda, bakış açınız değişecektir. Farkındalık kazanmak ve gerçekte ne kadar şanslı olduğunuzun farkına varmak için şükran günlüğü tutmak mükemmel bir yol.
4) Başkalarını aşağılamayın
Şu anda mutsuz olmanız ve kendinizi daha iyi görmek için başkalarını aşağılamanız için hiçbir sebep yok. İnsanları aşağılamaya çalışmak yerine, herkesin güçlü ve zayıf yönleri olduğunu kabullenin.
5) Kusurlarınızı sevin
Hayatı yaşamaya değer kılan şey kusurlarımız. Kusurlarımızı sık sık başarısızlık olarak görsek de, aslında en büyük güçlerimiz olabilirler.
Karşılaştırma yaparız çünkü yetersiz hissediyoruzdur, mutsuzuzdur, başkalarında olan bir şey bizde yoktur ve biz bunlara kusur deriz. Bilmeniz gereken şey kusurlar mükemmeldir. Herkesin harika olduğu bir hayat düşünsenize?
6) Sosyal medya detoksu yapın
İnsanları takip etmeseniz bile karşılaştırma yapmadan durmak oldukça zordur, sosyal medyada herkes mükemmel bir hayata sahip. Ruh sağlığınıza odaklanın ve bir sosyal medya detoksu yapın.
7) Kendinizi sevmeye çalışın
Kendinize olan sevgi oldukça önemlidir. Kendinize zaman ayırdığınızda çok daha iyi hissedeceksiniz.
8) Süreci kabullenin
Hayat doğrusal bir süreç değildir. Dertler, beklenmedik acılar ve çok fazla gereksiz stres var. Başarılı olmak istiyorsanız çalışmalısınız fakat şu an bulunduğunuz konumun kötü olmadığının farkına da varmalısınız. Hayranı olduğunuz insanın o konuma nasıl geldiğini bilmiyorsunuz. Büyük olasılıkla birçok pişmanlık, kalp kırıklığı ve hayal kırıklığıyla dolu bir süreçten geçti.
9) Kendinize karşı gelin
Diğer insanlara karşı gelmekten bahsetmiyorum, kendiniz için kendinize karşı gelin. İçinizdeki seslere karşı gelin.
Hepimizin kendini kötü hissettirmeye çalışan bir iç eleştirmeni var. Kusurlarımızı yüzümüze vuruyor, nefret edeceğimiz her şeyi bize veriyor ve bizden daha başarılı olan bütün insanları kıskanıyor.
İçinizdeki ses konuşmaya başladığında onu susturun.
10) Kendi karşılaştırmanızı yapın
Karşılaştırma doğaldır ve biz onu azaltabiliriz. Şu anki kadar yapmamayı umuyoruz fakat illaki karşılaştırma yapacaksınız.
Bununla birlikte, kendinizi karşılaştırmanız gereken tek kişi yine sizsiniz. Şu an nerede olduğunuza bakın ve hayatınızı değiştirmek için bazı hedefleriniz olsun.
Hayatınızı değiştirebilecek tek kişi sizsiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Psikoloji Nedir? Psikoloji Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler
- Psikolojiyle İlgili 10 Genel Yanılgı
- Bu 14 Şeyden Muzdaripseniz Narsistler Tarafından Yetiştirilmiş Olabilirsiniz
- Utangaçlık neden kaynaklanır, giderilebilir mi?
Çeviri: Hümeyra DEMİRBAŞ
Kardeşim başarılarınızın devamını dilerim fakat takıldığım bir nokta var . Yazdığınız yazıları okuyanların ekseriyeti müslümanlardan oluşuyor .Lütfen kullandığınız fotoğrafları da ona göre seçiniz . Müstehcen görüntüler kullanmayınız ..