yapay zeka

Yapay Zeka Nedir? Faydaları ve Riskleri Nelerdir

salihpalandoken
salihpalandoken - Salih Palandöken
Okuma süresi 15 Dakika
Yapay Zeka Nedir? Faydaları ve Riskleri Nelerdir

Yapay Zeka, veya AI , bilgisayar bilimleri odaklı bir dal için düşünme ve öğrenme yeteneğine sahip makineler yaratma konusunda “kapsayıcı terim” dir. Deneyimlere dayanarak, AI’lar gelecekte daha iyi kararlar almayı öğrenir. Bilgiyi hem öğrenme hem de uygulama yeteneği; insanların dünyayı anlama biçimini taklit eder ve makinelerin bir zamanlar sadece insan aklıyla mümkün olan görevleri yerine getirmesine izin verir.

SIRI’den kendi kendine giden arabalara kadar yapay zeka (Artifical Intelligence – AI) hızla ilerliyor. Bilim kurgu, yapay zekayı sık sık insan benzeri özelliklere sahip robotlar olarak tanımlarken, AI; Google’ın arama algoritmalarına, IBM’in Watson’ına ve otonom silahlara kadar her şeyi kapsayabilir.

Günümüzde yapay zeka, dar bir görevi yerine getirmek için tasarlandığı için, dar AI (veya zayıf AI) olarak bilinir (Örneğin; sadece yüz tanıma veya sadece internet aramaları veya sadece araba kullanma).

Bununla birlikte, bir çok araştırmacının uzun vadeli hedefi genel AI (AGI veya güçlü AI) oluşturmaktır. Dar AI, satranç oynamak veya denklemleri çözmek gibi özel görevi ne olursa olsun insanlardan daha iyi performans gösterse de, AGI neredeyse her bilişsel görevde insanlardan daha iyi performans gösterecektir.

“Medeniyet hakkında sevdiğimiz her şey bir zekanın ürünüdür, bu nedenle insan zekasını yapay zeka ile güçlendirmek medeniyetin daha önce hiç olmadığı gibi gelişmesine yardımcı olma potansiyeline sahiptir – teknolojiyi faydalı tutmayı başardığımız sürece.”

Max Tegmark, Future of Life Institute Başkanı

İçindekiler

Yapay Zeka (AI) güvenliğini neden araştırmalısınız?

Yakın vadede, yapay zekanın toplum üzerindeki etkisini faydalı tutma hedefi; ekonomi ve hukuktan doğrulama, geçerlilik, güvenlik ve kontrol gibi teknik konulara kadar birçok alanda araştırmayı güdülüyor. Dizüstü bilgisayarınız çökerse veya hacklenirse küçük bir sıkıntıdan biraz daha fazla olabilir, ancak bir AI sisteminin arabanızı, uçağınızı, kalp pilinizi, otomatik ticaret sisteminizi veya güç şebekenizi kontrol etmesi durumunda yapmasını istediğiniz şeyi yapması daha önem kazanır.

Bir diğer kısa vadeli zorluk ise ölümcül otonom silahlarda yıkıcı bir silahlanma yarışını önlemektir.
Uzun vadede, güçlü AI arayışı başarılı olursa ve bir AI sistemi tüm bilişsel görevlerde insanlardan daha iyi olursa, önemli bir soru “Ne olacak?” tır.

1965’de I.J.Good daha akıllı AI sistemleri tasarlamanın bilişsel bir görev olduğunu işaret etmiştir. Böyle bir sistem potansiyel olarak kendini geliştirmeye uğratarak, insan zihnini geride bırakan bir zeka patlamasını tetikleyebilir. Devrim niteliğinde icat edilen süper yapay zeka; savaşı, hastalığı ve yoksulluğu ortadan kaldırmamıza yardımcı olabilir ve böylece güçlü AI yaratmak insanlık tarihindeki en büyük olay olabilir.

Bazı uzmanlar, AI’nın hedefleri süper-zeki olmadan önce kendimizle hizalamayı öğrenmedikçe, bunun da son olabileceği endişesini dile getirdiler. Güçlü AI’a ulaşılıp ulaşılamayacağını sorgulayanlar var ve süper zeki AI yaratılmasının faydalı olacağı konusunda ısrar eden diğerleri var. Bu olasılıkların her ikisini de biliyoruz, fakat yapay zeka sisteminin kasıtlı veya kasıtsız olarak büyük zarar verme potansiyelini de biliyoruz.

Bugün araştırmanın, gelecekte bu tür potansiyel olumsuz sonuçlara hazırlanıp önlememize ve böylece tuzaklardan kaçınırken AI’ın faydalarından yararlanmamıza yardımcı olacağına inanıyoruz.

Yapay Zeka Nasıl Tehlikeli Olabilir?


Çoğu araştırmacı, süper akıllı bir AI’ın sevgi veya nefret gibi insani duyguları sergileme olasılığının düşük olduğunda hemfikirdir. AI’ın nasıl bir risk haline gelebileceği ile ilgili, uzmanlar muhtemelen iki senaryo düşünüyor:

  1. AI yıkıcı bir şey yapmak için programlanmıştır: Otonom silahlar öldürmek için programlanmış yapay zeka sistemleridir. Yanlış kişinin elinde, bu silahlar kolayca kitlesel kayıplara neden olabilir.
  2. AI yararlı bir şey yapmak için programlanmıştır, ancak hedefine ulaşmak için yıkıcı bir yöntem geliştirir: Bu, AI ’nın hedeflerini kendi hedeflerimizle tam olarak hizalayamadığımızda gerçekleşebilir, ki bu oldukça zordur.

Son Zamanlarda Yapay Zeka Güvenliği Neden Merak Uyandırıyor?

Stephen Hawking, Elon Musk, Steve Wozniak, Bill Gates ve bilim ve teknolojideki diğer birçok büyük isim son zamanlarda medyada endişelerini dile getirdi ve AI’ın oluşturduğu riskler hakkında önde gelen AI araştırmacıları da açıklamalar yaptı. Bu konu neden aniden manşetlerde?

Güçlü AI arayışının nihayetinde başarılı olacağı fikri uzun zamandır bilim kurgu düşünülüyordu. Bununla birlikte, son atılımlar sayesinde, uzmanların sadece beş yıl önce on yıllarca uzak olduğu düşünülen birçok AI kilometre taşına ulaşıldı. Bu da birçok uzman tarafından hayatımızda süper zeka olma olasılığının ciddiye alınmasını sağlıyor.

AI, herhangi bir insandan daha akıllı olma potansiyeline sahip olduğundan, nasıl davranacağını tahmin etmenin kesin bir yolu yoktur. Geçmişteki teknolojik gelişmeleri bir temel olarak kullanamayız çünkü hiçbir zaman, bilmeyerek zekileştirebileceğimiz hiçbir şey yaratmadık.

Karşılaşabileceğimiz en iyi örnek, kendi gelişimimiz olabilir. İnsanlar artık gezegeni kontrol ediyor, biz en güçlü, en hızlı ya da en büyük olduğumuz için değil, en zeki olduğumuz için.
Artık en zeki değilsen, kontrolümüzde kalacağından emin miyiz?

Gelişmiş Yapay Zeka Hakkında En Önemli Mitler

yapay zeka
Gelişmiş Yapay Zeka Hakkında En Önemli Mitler

Yapay Zeka Örnekleri

  • Üretim robotları.
  • Kendi kendine giden arabalar.
  • Akıllı asistanlar.
  • Sağlık Yönetimi.
  • Otomatik finansal yatırım.
  • Sanal seyahat rezervasyon acentesi.
  • Sosyal medya izleme.
  • Pazarlama sohbet robotları.

Sağlık Sektöründe Yapay Zeka

Yapay zeka, robot destekli ameliyatlardan özel kayıtların siber suçlulara karşı korunmasına kadar endüstrinin neredeyse her yönünü iyileştirerek sağlık hizmetlerinde oyunun kurallarını değiştirdiğini kanıtlıyor.

Sağlık hizmetleri, hızla artan tıbbi maliyetlerden ve verimsiz süreçlerden uzun süredir muzdariptir. Yapay zeka, kötülenmiş sektöre çok ihtiyaç duyulan bir makyaj yapıyor.

Yapay zeka özellikli sanal asistanlar, gereksiz hastane ziyaretlerini azaltıyor ve hemşirelere süreçteki zamanlarının yüzde 20’sini geri veriyor ; iş akışı asistanları, doktorların programlarının yüzde 17’sini boşaltmasına yardımcı oluyor; ilaç şirketleri, hayat kurtaran ilaçları geleneksel olarak harcanan zamandan ve maliyetten çok daha kısa sürede araştırıyor; ve AI, sağlık hizmetlerinin az gelişmiş ülkelere getirilmesine yardımcı olmak için bile kullanılıyor .

İşte yapay zekanın süreçleri nasıl kolaylaştırdığına ve sağlık sektörü için yenilikçi yeni yollar açtığına dair birkaç örnek.

Covera Sağlık

Covera Health , dünya çapında yanlış teşhis konulan hasta sayısını azaltmak için işbirlikçi veri paylaşımı ve uygulamalı klinik analizden yararlanıyor. Şirketin tescilli teknolojisi, pratisyenlere bir hastanın yaşamı üzerinde büyük bir etkisi olacak bir karar verirken daha doğru semptom verileri sağlamak için mevcut teşhisleri sıralamak için gelişmiş veri bilimi ile yapay zekayı birleştiren bir çerçeve kullanır.

Atom yönünde

Yer: San Francisco, Kaliforniya

Atomwise, ilaç keşfini kolaylaştırmak için AI ve derin öğrenmeyi kullanıyor. Evrişimli sinir ağlarına dayalı teknolojiyi kullanan Atomwise’ın algoritmaları, “küçük moleküllerin proteinlere bağlanmasını tahmin etmek için milyonlarca deneysel yakınlık ölçüsünden ve binlerce protein yapısından içgörüler çıkarabilir.”

Milyarlarca bileşiği analiz etme ve ilaç keşfi alanlarını belirleme yeteneği ile teknoloji, kimyagerlerin çalışmalarını hızla hızlandırıyor.

Atomwise, Ebola ve multipl skleroz da dahil olmak üzere en acil tıbbi sorunlardan bazılarının üstesinden gelmek için kullanılmıştır.

Sürücüsüz Arabalar

yapay zeka araba
Toyota yapay zekalı sürücüsüz araçları

Kendi kendine giden arabalar , geleceğin üzerimizde olduğunun nihai işaretidir. Bir zamanlar bilim kurgu olarak kabul edilen sürücüsüz teknoloji, yavaş yavaş sürücüsüz bir gerçekliğe doğru ilerliyor. Aslında, 2040 yılına kadar 33 milyondan fazla otonom aracın yollara çıkması bekleniyor.

Gerçek anlamda fütüristik bir teknolojide gördüğümüz atılımlar için yapay zekaya teşekkür edebiliriz.

Yapay zeka , kelimenin tam anlamıyla sürücüsüz otomobil endüstrisinin geleceğini yönlendiriyor . Bu arabalara, arabanın etrafında olup biten her şeyi sürekli olarak not eden ve doğru ayarlamaları yapmak için AI kullanan sensörler yüklenir.

Bu sensörler, her milisaniyede binlerce veri noktasını (araba hızı, yol koşulları, yayaların bulunduğu yerler, diğer trafik vb.) yakalar ve verileri yorumlamaya ve buna göre hareket etmeye yardımcı olmak için yapay zekayı kullanır – hem de göz açıp kapayıncaya kadar.

Tamamen otonom sürüş yeteneğine sahip olana kadar gidecek çok yolumuz olabilir , ancak aşağıdaki şirketler otonom sürüş geleceğine giden yolu açıyor.

Hareketli

Yer: Boston, Massachusetts

Motional , sürücüsüz araçları daha güvenli, güvenilir ve daha erişilebilir hale getirmek için yapay zeka ve makine öğrenimi ile oluşturulmuş ileri teknolojiden yararlanıyor.

Şirket, otomotiv teknoloji şirketi Apertiv ile Hyundai Motor Group arasındaki ortak girişimden doğdu.

Kısa menzilli ve uzun menzilli LiDAR sensörlerini, radarı, stratejik kamera yerleşimini ve 2016’dan beri geliştirilmekte olan tescilli teknolojiyi birleştiren Motional, sıfır hata olayı rekorunu korurken 100.000’den fazla kendi kendine sürüş sağladı. Şirket, teknolojisini daha da büyük bir ölçeğe taşımak için Lyft, Via ve Uber Eats gibi büyük araç paylaşımı kuruluşlarıyla ortaklık kurdu.

Seyir

Yer: San Francisco, Kaliforniya

Cruise’un sürücüsüz araçları, yol göstermek için yapay zekayı kullanarak dünyada yola çıkan ilk araçlardan bazıları. Kendi kendine giden arabalar, her gün bir petabayt değerinde bilgi topluyor. AI, sürücüye güvende olduklarına dair güvence vermek için en iyi güvenlik önlemlerini, sürüş tekniklerini ve en verimli rotaları sürekli olarak öğrenmek için bu büyük veri setini kullanır.

Waymo

Yer: Dağ Manzarası, Kaliforniya

Waymo , Google’ın sürücüsüz araba projesidir. Şirket, bireyler, ortak araç kullanan sürücüler ve büyük kamyon taşımacılığı şirketleri dahil olmak üzere sürücülerin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış çeşitli otonom araçlar üretmektedir.

Waymo’nun araçları, yol boyunca veri toplamak ve analiz etmek için yapay zekayı kullanarak şimdiden 10’dan fazla eyalette milyonlarca mil yol kat etti. Gelişmiş bir sensör grubuyla her bir Waymo aracı, verileri toplar ve bundan sonra ne olacağını çözmek için yapay zekayı kullanır. AI sayesinde Waymo araçları, bir insanın direksiyon simidiyle etkileşime girmesine gerek kalmadan durumları analiz edebilir ve sonraki en uygun hareketler için güvenli tahminler yapabilir.

Tesla

Yer: Austin, Teksas

Tesla’nın otonom sürüş kabiliyetine sahip dört elektrikli araç modeli yolda. Şirket, araçlarının otomatik olarak fren yapmasını, şerit değiştirmesini ve park etmesini sağlayan teknoloji ve yazılımı geliştirmek ve geliştirmek için yapay zeka kullanıyor.

Tesla , 2021 Etki Raporunda , otomatik direksiyon ve diğer otomatik pilot özelliklerini kullanmayan sürücüler için 0,77 kazaya kıyasla, otopilot teknolojisi kullanılarak sürülen her 1 milyon milde 0,22 kaza kaydettiğini söyledi.

Sosyal Medyada AI

sosyal medya ai
Twitter, Facebook, İnstagram,Youtube

Twitter, Facebook ve Snapchat gibi platformlarda 2,77 milyardan fazla aktif profille sosyal medya, kullanıcılar için değerli deneyimleri kişiselleştirmek ve geliştirmek için sürekli bir savaş içindedir.

Yapay zeka, endüstrinin geleceğini yapabilir veya bozabilir.

Devasa miktarda veriyi organize etme, görüntüleri tanıma, sohbet robotlarını tanıtma ve kültürdeki değişimleri tahmin etme becerisiyle yapay zeka, milyarlarca kullanıcısı ve yaklaşık 45 milyar dolarlık yıllık geliri olan bir sektör için oldukça değerlidir .

Ek olarak, sahte haberleri, nefret söylemini ve diğer kötü aktörleri gerçek zamanlı olarak denetleme baskısı altındaki bir sektörde gelişmiş makine öğrenimi büyük olasılıkla kritik öneme sahip olacaktır.

İşte oyundaki en büyük isimlerden bazılarının yapay zekayı nasıl kullandığına dair birkaç örnek.

Meta

Yer: Menlo Parkı, Kaliforniya

İster Messenger sohbet botları, algoritmik haber beslemeleri, fotoğraf etiketleme önerileri veya reklam hedefleme olsun, AI, Meta’nın Facebook platformuna derinlemesine yerleştirilmiştir.

Şirketin yapay zeka ekibi , hashtag’lerle etiketlenmiş milyarlarca herkese açık Instagram fotoğrafını kullanarak bir görüntü tanıma modelini yüzde 85 doğrulukla eğitti. Yöntem, bilgisayarla görme modellemesinde büyük bir atılımdır.

Facebook, istenmeyen e-posta ve kötüye kullanımla mücadele etmek için zaten yapay zeka ve insan denetiminin bir kombinasyonunu kullanıyor. Görüntü tanımadaki atılımlar ve yapay zeka araştırmasını ikiye katlayan Meta, dünyanın en büyük medya platformunu denetlemesine yardımcı olması için yapay zekaya güveniyor.

Twitter

Yer: San Francisco, Kaliforniya

Twitter’da gördüğünüz tweet’ler için yapay zekaya teşekkür edebilirsiniz. Sosyal medya devinin algoritmaları, kullanıcıların bireysel tercihlerine göre takip etmelerini, tweet’leri ve haberleri önerir.

Ek olarak Twitter, video akışlarını konuya göre izlemek ve kategorilere ayırmak için yapay zekayı kullanır. Şirketin görüntü kırpma aracı, en ilginç kısma odaklanmak için görüntülerin nasıl kırpılacağını belirlemek için yapay zekayı da kullanır.

Twitter’ın yapay zekası, tweet’lerdeki nefret söylemini ve terör dilini tespit etmek için de çalışmaya başladı. 2017’nin ilk yarısında şirket, yüzde 95’i insan olmayan, yapay zekaya sahip makineler tarafından bulunan 300.000 terörist bağlantılı hesabı keşfetti ve yasakladı .

İlginç Tartışmalar

Yukarıda belirtilen yanlış anlamalar ile zaman kaybetmemek, uzmanların bile katılmadığı gerçek ve ilginç tartışmalara odaklanmamızı sağlar.

  • Ne tür bir gelecek istiyorsun?
  • Ölümcül otonom silahlar geliştirmeli miyiz?
  • İş otomasyonu ile ne olsun istersiniz?
  • Bugünün çocuklarına hangi kariyer tavsiyesini verirsiniz?
  • Eskilerin yerini alan yeni işleri mi yoksa herkesin boş zaman ve makine üretimi servetten hoşlandığı işsiz bir toplumu mu tercih edersiniz?
  • Yolun ilerisinde, süper akıllı bir hayat yaratmamızı ve evrenimize yaymamızı ister misiniz?
  • Akıllı makineleri kontrol edecek miyiz yoksa onlar bizi kontrol edecekler?
  • Akıllı makineler bizi değiştirecek mi, yoksa bizimle birleşecek mi?
  • Yapay zekaçağında insan olmak ne demektir?
  • Geleceği nasıl şekillendirebiliriz?

Soruların cevaplarını & görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Bizimle Kalın, Bilimle Kalın!

Bu makaleyi paylaş
Yazan salihpalandoken Salih Palandöken
Salih Palandöken, teknoloji dünyasının nabzını tutan deneyimli bir teknoloji editörüdür. Özellikle yapay zeka, büyük veri, ve yazılım geliştirme gibi alanlarda derin bilgi birikimi ve analiz yeteneği ile tanınır. Kariyeri boyunca, sektördeki yenilikleri yakından takip ederek okuyucularına en güncel ve kapsamlı bilgileri sunmuştur. Ayrıca, teknoloji trendlerini ve dijital dönüşüm süreçlerini sade bir dille anlatma konusunda uzmanlaşmıştır. Salih, teknolojinin günlük hayata etkilerini incelerken, aynı zamanda iş dünyası için stratejik öneriler sunan makaleleriyle de dikkat çeker.
15 Yorum