Ünlü yönetmen Christopher Nolan, atom bombasının mucidi olarak bilinen Robert Oppenheimer’ın hayatını anlatan yeni filmi Oppenheimer ile yapay zekâ arasında paralellikler kurdu. Nolan, teknoloji şirketlerinin hesap verebilirlik kavramını dikkate almaları gerektiğini söyledi.
Nolan, New York’ta düzenlenen Oppenheimer gösteriminin ardından katıldığı bir panelde, filmde “büyük bir teknolojik yeniliğin sonuçlarını dikkate almadığı için pişmanlık duyan bir adamın hikayesini” anlattığını belirtti. Nolan, bu hikayenin “yapay zekânın geleceği” ile bazı benzerlikler taşıdığını ifade etti.

Nolan, yapay zekânın savunma altyapısına girmesinin karmaşık sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Nükleer silahlar üzerinde de etkili olacağını belirtti. Ayrıca yapay zekânın onu programlayan, kullanıma sokan ya da kullanan kişilerden apayrı bir varlık olarak konumlandırılması gerektiğini, sahip olduğumuz araçlardan bizim de sorumlu olduğumuzu vurguladı.
Silikon Vadisi Hesap Verebilirlik Sorumluluğunu Üstlenmeli
Nolan, teknoloji şirketlerinin yenilik yaptıklarında hesap verebilirliğin olduğundan emin olmaları gerektiğini söyledi. “Son 15 yılda ‘algoritma’ gibi kelimelerin herhangi bir anlamlı veya matematiksel bağlamda ne anlama geldiğini bilmeden gevezelik eden şirketler yükselişte.” dedi.

Nolan, yapay zekâ araştırmacılarının, istenmeyen sonuçlara yol açabilecek yeni teknolojiler geliştiren bilim insanlarının sorumluluklarının neler olduğunu söylemek için Oppenheimer filminin hikâyesine baktıklarını da ekledi.
Silikon Vadisi’nin şu anda yapay zekâ sorumluluğu üzerine düşünüp düşünmediği sorulduğunda ise Nolan, “Yaptıklarını söylüyorlar. Umarım böyledir. Oppenheimer’ın hikâyesi bu sorulara kolay cevaplar vermiyor olabilir ancak uyarı niteliğinde bir hikâyeye hizmet ediyor.” diyerek film ve yapay zekâ teknolojileri arasındaki paralelliği bir kez daha vurguladı.
Christopher Nolan Kimdir?

Christopher Nolan, 30 Temmuz 1970’te Londra’da doğan ünlü bir film yönetmeni, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni ve editördür. Yönettiği filmler dünya çapında 5 milyar dolardan fazla hasılat elde etmiş ve 36 Oscar adaylığı ve 10 ödül kazanmıştır.
Nolan, yedi yaşında film çekmeye başlamış ve çocukluğu Londra ve Chicago arasında geçmiştir. Üniversitede İngiliz dili edebiyatı okurken film yapım tesislerinden yararlanmış ve kısa filmler çekmiştir2 1998 yılında ilk uzun metrajlı filmi olan Takip’i çekmiş ve beğeni toplamıştır.
Nolan’ın ikinci filmi olan Akıl Defteri, sonradan kült filmler arasına girecek ve En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü adaylığı getirecektir. Bu başarısı ona büyük bütçeli filmler çekme fırsatı vermiş ve Uykusuz, Prestij, Kara Şövalye Üçlemesi, Başlangıç, Yıldızlararası, Dunkirk ve Tenet gibi filmleri yönetmiştir.
Nolan, film yapımında kendi tarzını oluşturmuş ve izleyicileri şaşırtan, sorgulatan ve etkileyen hikayeler anlatmıştır. Filmlerinde genellikle zaman, bellek, gerçeklik, rüya, bilinçaltı gibi temaları işlemiş ve karmaşık kurgular kullanmıştır. Ayrıca filmlerinde pratik efektlerden yararlanmış ve dijital efektleri mümkün olduğunca az kullanmıştır.
Nolan, 1997 yılında Emma Thomas ile evlenmiş ve dört çocuk sahibi olmuştur. Kardeşi Jonathan Nolan da bir senarist ve yapımcıdır ve Nolan’ın bazı filmlerinde işbirliği yapmıştır. Nolan hem İngiliz hem de Amerikan vatandaşlığına sahiptir ve Los Angeles’ta yaşamaktadır.