Andromeda Galaksisi, içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi’ne en yakın olan büyük bir galaksidir. 2.5 Milyon ışık yılı uzaklığı ile sadece çıplak gözünüzle görebileceğiniz en uzak şeydir.
Şimdi ona bakma zamanı!
Samanyolu Galaksisine yakın düzinelerce küçük galaksi bulunsa da, Andromeda Galaksisi, Samanyolu Galaksisine en yakın olan büyük sarmaldır. Kuzey enlemlerinden gözükmeyen büyük ve küçük Macellan Bulutları haricinde, ayrıca M31 olarak da bilinen Andromeda Galaksisi görebileceğiniz en parlak galaksidir. 2.5 Milyon yıl uzaklığı İle aynı zamanda çıplak gözle görülen en uzak şeydir.
Bu galaksi, dolunaydan daha büyük bir ışık noktası olarak gözükür.
Andromeda Galaksisi ile aynı gönüntüde bulunan meteorlar. Ornid Ghadrdan bu manzarayı 11 Ağustos 2020′ de İran’da çekti ve “Ne diyebilirim ki? Evrenin harikaları. Şu golf topu büyüklüğündeki meteorları bizimkinden daha büyük olan galaksi ile karşılaştırın.” Teşekkür ederiz Omid!
İlginizi çekebilir: Büyükayı Takımyıldızı
Peki Andromeda Galaksisine ne zaman bakmalı?
Orta kuzey enlemlerinden, M31’i tüm yıl boyunca her gece en azından belirli zamanlarda görebilirsiniz. Ama çoğu İnsan bu galaksiyi ilk olarak gökyüzünde alacakaranlıktan tan ağarana dek görünecek kadar yükseldiği zaman olan Kuzey Yarım Kürede sonbaharda görür.
Ağustos sonu Eylül başında galaksiyi gökyüzünde bulunduğunuz yerin güneş batımı ve gece yarısı vaktinin tam ortasında arayabilirsiniz. Eylül sonu Ekim başında, galaksi gökyüzünün doğusunda alacakaranlıkta parlar, gecenin orta vaktinde daha yükselir, gökyüzünün batısında ise tan vaktine yakın saatlerde oldukça yukarıdadır.
Kış akşamları da galaksiyi görmek İçin iyi bir zamandır.
Eğer şehir Işıklarından uzaksanız, aysız bir gecede iseniz ve gökyüzüne yaz sonu veya sonbahar ve kış akşamında bakarsanız gökyüzündeki bu galaksiyi rahatlıkla görmeniz mümkündür. Andromeda Galaksisi dolunay kadar geniş puslu bir leke gibi gözükür.
Andromeda Galaksisi’nin Konumunu Belirlemek İçin:
Ama eğer gökyüzüne bakarsanız ve galaksiyi ufuk çizgisinin üstünde olduğu zamanda baktığınızı bilmenize rağmen göremezseniz, galaksiyi 2 yoldan herhangi biriyle galaksiyi saptamak için diğer yıldızları kullanabilirsiniz. En kolay yol kraliçe takımyıldızı olarak bilinen Cassiopeia takımyıldızını kullanmaktır. Ayrıca Büyük Kare Pegasus takımyıldızını da kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Gökbilimciler Dış Güneş Sisteminde Küçük Bir Ay Tespit Edebilir
Peki Cassiopeia Takımyıldızını kullanarak nasıl bulabilirsiniz?
Kraliçe takımyıldızı fark edilmesi en kolay olan takım yıldızıdır. M veya W şeklindedir. Gökyüzünün kuzey kısmına bakabilirsiniz. Eğer Polaris olarak da bilinen Kutup Yıldızı’nın etrafında bir saatin kolları gibi zıt yönlerde hareket ettiklerinin farkına varabilirsiniz.
Galaksiyi Cassiopeia yoluyla bulmak için Schedar yıldızını bulun. Yukarıdaki resimde Schedar’ın galaksiyi nasıl işaret ettiğini görebiliyor musunuz?
Çoğu İnsan Cassiopeia’yı Andromeda’yı bulmak İçin kullanır. Çünkü Cassiopeia’nın kendisini bulmak çok kolaydır.
Peki Andromeda Galaksisini Büyük Kare Pegasus Takımyıldızını kullanarak nasıl bulabiliriz?
Galaksiyi bulmanın başka bir yolu da budur. Daha uzun bir seçenektir ama çoğu açıdan daha güzeldir.
Galaksiyi Büyük Pegasus Takımyıldızı ile saptayabilirsiniz. Büyük Kare Pegasus takımyıldızı, gökyüzünün doğu kısmında bulunur ve büyük bir beyzbol şekline benzeyen elmas gibidir. Büyük Karenin iki yıldız şeridinin yerini saptamak için Karenin dört yıldızın en altındakini temel olarak hayal edin, daha sonra ilk köşeden geçerek üçüncü köşeye doğru hayali bir çizgi çizin. Bu yıldızlar Andromeda takım yıldızına aittir.
Her bir şeritte, üçüncü köşedeki yıldızın kuzeyine doğru İki yıldız İlerlerseniz Mirach ve Mu Andromedae yıldızlarını bulursunuz. Mu Andromedae’ den geçerek, Mirach’tan Mirach ve Mu Andromedae arasındaki mesafenin İki katı uzunluğunda bir çizgi çizin. Çıplak göze bir leke olarak görünen Andromeda Galaksisini buldunuz!
Eğer hala çıplak gözle galaksiyi göremiyorsanız dürbün kullanmakta serbestsiniz.
İlginizi çekebilir: Galaksimizin Kalbinden Gelen Titrek Bir Sİnyal Algılandı
Andromeda Galaksisinin tarihi hakkında ne kadar bilgimiz var?
Bir zamanlar Andromeda Galaksisi, Büyük Andromeda Bulutsusu olarak biliniyordu. Astronotlar bu benek şeklindeki ışığın parlayan gazlardan oluştuğunu veya oluşum sürecinde olan bir güneş sistemi olduğunu düşündüler.
Ancak yirminci yüzyılda astronomlar Andromeda Sarmal Bulutsusunun yıldızlarını teker teker çözümleyebildiler. Bu keşif Andromeda Sarmal Bulutsusunun ve diğer sarmal bulutsusuların Samanyolu Galaksisinin İçinde veya dışında bulunup bulunmadığı hakkında tartışmalara yol açtı.
1920’lerde Edwİn Hubble, Andromeda Galaksisinin içerisindeki parlaklığı zaman içinde değişen yıldızları, gerçekten de Samanyolu Galaksisinin sınırları dışında da gökadacıkların bulunduğunu belirlemek İçin kullandığında, sonunda bu tartışmaya bir son getirdi .
Andromeda Galaksisi ve Samanyolu Galaksisi aynı bağlamda nasıl yer alırlar?
Andromeda ve Samanyolu Galaksisi Yerel Galaksi Kümesi içerisinde bulunan en büyük ve baskın iki yıldızdır., Samanyolu Galaksisi de dahil olmak üzere, Üçgen Takımyıldızı Galaksisi ve diğer 30 küçük galaksileri içeren Yerli Galaksi Kümesindeki en büyük galaksidir.
Hem Samanyolu hem de Andromeda Galaksisi yaklaşık olarak bir düzine uydu galaksilerine sahiptir. ikisi de milyarlarca yıldız oluşturmaya yetecek kadar kütle İçeren ortalama 100.000 ışık yılı uzaklıktadır.
İlginizi çekebilir: Samanyolu’nun Sınırları Uydu Galaksiler ve Karanlık Madde Halesi ile Belirlenebilir
Astronomlar, Yerli Galaksi Kümesinin, astronomların Başak Kümesi olarak adlandırdığı, birkaç bin yıldızdan oluşan büyük bir kümenin çevresinde olduğunu keşfetti.
Ayrıca yakınındaki Samanyolu Galaksisini içinde barındıran Yerli Galaksi Grubunu İçeren Başak Kümesini İçine alan bir düzensiz süper küme olduğunu biliyoruz. Başak Kümesinin içerisinde en az 100 galaksi grubu ve kümesi bulunmaktadır. Çapının yaklaşık olarak 110 milyon ışık yılı olduğu düşünülmektedir.
Başak Kümesinin evrende gözlemlenebilen milyonlarca süper kümeden biri olduğu düşünülmektedir.
The Andromeda Galaksisi (M31) bu koordinatlardadır. RA: Oh 42.7m; Dec: 41° 16′ Kuzey
Uzun lafın kısası 2.5 milyon ışık yılı uzaklığındaki büyük galaksiyi (Messier 31 – M31) çıplak gözle görebileceğiniz en uzak obje olma özelliğini taşır.
Andromeda Galaksisi dünyadan görülebilir mi?
Andromeda Galaksisi, çıplak gözle görülebilen en uzak nesnedir . Samanyolu’na en yakın büyük galaksidir ve yalnızca gerçekten karanlık bir gökyüzünüz varsa görülebilir.
Andromeda Galaksisi ne zaman görünür?
Orta kuzey enlemlerinden, tüm yıl boyunca her gecenin en azından bir bölümünde Andromeda’yı – M31 görebilirsiniz.
Ancak çoğu insan galaksiyi ilk olarak Ağustos veya Eylül civarında , akşamdan sabaha kadar görülebilecek kadar yüksek olduğunda görür.
Ayşe Selin Bağban