Araştırmacılar, antibiyotiğe dirençli virüsleri yok eden yırtıcı bir bakteri türü buldu. Söz konusu bakteri Bdellovibrio bacteriovorus olarak adlandırılıyor ve yırtıcı bir bakteri olarak bilinir. Çünkü kendi türünü yiyerek hayatta kalır. Londra Kraliyet Akademisi ve Nottingham Üniversitesi’ nden bir ekip Bdellovibrio bacteriovorus bakterisini, gıda zehirlenmesine sebep olan, yılda 160 milyon kişiye bulaşan ve 1 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Shigella vırüsüne karşı kullanmaya karar verdi.
Araştırmacılar, laboratuarda bu iki bakteri türünü birleştirdiğinde, Bdellovibrio, antibiyotiğe dirençli Shigella virüsünün etkisini 4000 kat düşürdüğü gözlendi.
Yapılan diğer deneyde, canlı zebra balığı larvalarına önce Shigella virüsü enjekte ettiler ve hemen ardından Bdellovibrio’yu vurdular. Shigella virüsü bulaştırılan bu balık larvalarının 3 günde normalde yüzde 25 oranında korunduğu gözlenirken, Bdellovibrio enjekte edildiğinde bu oranın yüzde 60 a çıktığı gözlendi.
Araştırmacılar şu ana kadar, Bdellovibrio’ nun hiç bir yan etkisi olmadığını da belirtti. “Bdellovibrio’ nun yırtıcı hareketi Shigella patojen hücrelerini parçaladı ve bu, beyaz kan hücrelerinin patojene karşı uyarılıp çabalarını arttırdı. Bu sayede zebra balığı larvalarının hayatta kalma oranı da arttı.” diyor Liz Nottingham Üniversitesi’nden araştırmacılardan biri olan Sockett.
Tabii ki zebra balığı insan değil bu nedenle insanlarda da benzer sonuçlar görene kadar uzun bir süre beklememiz gerekecek. Ancak araştırmacılar, bunun antibiyotik direnci krizine verilen cevap olabileceğini ve umut verici bir işaret olduğunu da belirtti.
Editör / Yazar: İsa EKİCİ
Bir yorum