Brokoli Faydaları Nelerdir? Brokoli Hangi Hastalıkları Önlüyor

Suna Kırgız
Okuma süresi 6 Dakika
brokoli faydaları nelerdir? Brokoli Hangi Hastalıkları Önlüyor

Brokoli, şekil olarak minyatür bir ağaca benzeyen yeşil bir sebzedir. Brassica oleracea olarak bilinen bitki türlerine aittir. Brokolinin en büyük avantajlarından biri içerdiği zengin besin değeridir. Brokoli faydaları olarak çok çeşitli vitaminler, mineraller, lifler ve diğer biyoaktif bileşenlerle¹ doludur. Pişmiş veya çiğ olarak yenebilir – her ikisi de mükemmel derecede sağlıklı ancak farklı besin profilleri sağlar. Haşlama, mikrodalga, kızartma ve buğulama gibi farklı pişirme yöntemleri mevcuttur.

brokoli faydaları nelerdir?

Pişirme yöntemleri sebzenin besin değerini değiştirir. Sonuçlar, buharda pişirme hariç tüm pişirme işlemlerinin, önemli miktarda klorofil ve C vitamini kaybına ve toplam çözünür proteinlerde ve çözülebilir şekerlerde önemli düşüşlere neden olduğunu göstermektedir. (kaynak)
Birçok çalışma, brokoligibi bitkisel gıda tüketiminin artmasının obezite, diyabet , kalp hastalığı ve genel ölüm riskini azalttığını göstermiştir. Aynı zamanda sağlıklı bir cilt ve saç, daha fazla enerji ve genel olarak daha düşük ağırlık sağlar. Bir başka araştırmaya göre; düzenlibrokoli tüketenlerin yaşlanma sürecinin ciddi şekilde yavaşladığını gösteriyor.

Brokoli faydaları

brokoli faydaları nelerdir? Hangi Hastalıkları Önlüyor

Yukarıda bahsedilen faydaların yanısıra, düzenli olarak tüketmenin sağlığınıza birkaç brokolifaydası daha var.

  • Kanseri Önler: Brokoli kanserle savaşmaya ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur tıpkı diğer turpgillerin yaptığı gibi. (Brüksel Lahanası, lahana, karnabahar)
  • Kolesterolü Düşürür: Brokolinin yapısında çözülebilir lifler bulunur ve bunlar kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur.
  • Alerjik Reaksiyonları ve Ödemi Azaltır: Brokoli dikkate değer derecede ödem söktürücü ve iltihap kırıcı olarak bilinen omega 3 yağ asidi bulundurur.
  • Çok Güçlü Bir Antioksidandır: BrokoliC vitamini açısından çok yoğundur ve bağışıklığı güçlendirir.
  • Kemik Sağlığı: Brokoli yüksek seviyelerde kalsiyum ve K vitamini içerir. Bu maddeler de osteoporozu önlerken kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Kalp Sağlığı: Brokoli iltihap ve ödem karşıtı özelliklere sahip bir sebzedir ve kan şekerinden kaynaklı kalp-damar rahatsılıklarını uzak tutmakta vücudumuza yardımcı olur.
  • Diyet Dostu: Brokoli karbonhidrat ve lif bakımından çok zengin bir sebzedir. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler ve kan şekerini düzenler.
  • Detoks Etkisi Vardır:Brokoli lif açısından çok zengin bir sebze olduğundan toksinlerden kurtulmaya, kilo vermeye ve sindirimi düzenlemeye yardım eder.
  • Cilt Dostu: Cilt sağlığı yalnızca parıltılı bir cilt değil aynı zamanda bağışıklık demektir. Antioksidanlar, C vitamini, çinko ve bakır gibi mineraller cilt sağlığınızı korumaya yardım eder.
  • Göz Sağlığı: Karoten denen ve havuç özü diye bilinen bir madde, A-C-E ve kompleks B vitaminlerini içerdiğinden göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Brokoli’nin besinsel faydaları

  • 80 gramlık bir brokoli (haşlanmış) şunları sağlar:
  • 22 kcal/96KJ
  • 2.6 gr protein
  • 0.4g yağ
  • 2.2g karbonhidrat
  • 2.2g lif
  • 478mcg karoten
  • 35mg C vitamini

80 gr’lık bir porsiyon (yaklaşık iki mızrak), günde beş öğününüzden biri olarak sayılır. Neyin günde beş olarak sayıldığını keşfetmek için yazdırılabilir bilgi grafiğimize göz atın .

 

Brokoli’nin en iyi 5 sağlık faydası

brokoli faydalari
Çoğumuz için brokoli sağlıklı bir seçenektir. Bununla birlikte, tiroid sorununuz varsa, yediğiniz lahana sebzelerinin miktarını en aza indirmeniz önerilebilir. Bunun nedeni, bu sebzelerin tiroid hormonlarının üretimi için gerekli olan iyotun emilimini engellemesidir.

1. Kalp sağlığına iyi gelir

Nutrition Research tarafından yapılan bir araştırma, düzenli olarak buharda pişirilmiş brokoli tüketmenin vücuttaki toplam kolesterol miktarını azaltarak kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını buldu. ABD’de yapılan bir başka araştırma da, diyette artan sebzelerin, özellikle brokoli gibi lahana sebzelerinin kalp hastalığı riskini azaltabileceğini buldu .

2. Kanserden koruyucu bileşikler içerir

Kanseri önleyebilecek tek bir “süper yiyecek” olmamasına ve kanser için bazı risk faktörlerinin diyetle ilgisi olmamasına rağmen, sağlıklı beslenmenin kanser riskini azaltabileceğine dair kanıtlar vardır . Brokoli’nin önemli bir bileşeni, brokoli’nin hafif acı tadından da sorumlu olan ve sülforafan olarak bilinen bir fitokimyasaldır . Çalışmalar, sülforafanın sigara dumanı gibi havadaki toksinlerin detoksifikasyonunu artırmada rol oynayabileceğini ve belirli kanser riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir . Daha fazla araştırma, brokoli’nin kanser önleyici özelliklere sahip olabileceğini ve prostat kanseri riskini azaltabileceğini öne sürdü .

Brokoli filizleri, kanserle savaşan bu bileşiklerin daha da konsantre bir kaynağıdır . Brokoli tohumlarını tıpkı tere gibi pencere pervazınızda kolayca filizlendirebilirsiniz.

3. Göz sağlığına iyi gelebilir

Brokoli, 2003 ve 2006 çalışmalarında katarakt ve maküler dejenerasyon gibi yaşa bağlı göz bozuklukları riskinin azalmasıyla bağlantılı olan karotenoidler, lutein ve zeaksantini içerir . Brokoli ayrıca, vücudun eksikliği gece körlüğü ile ilişkili olan A vitaminine dönüştürdüğü beta-karoten içerir .

4. Hormonal dengeyi destekleyebilir

Brokoli gibi Brassica sebzeleri, bitki östrojeni gibi davranan ve östrojen seviyelerini düzenleyerek hormonları dengelemeye yardımcı olabilen indol-3-karbinol (I3C) adı verilen bir bitki bileşiği içerir. I3C ayrıca, bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da, hem erkeklerde hem de kadınlarda östrojen kaynaklı meme ve üreme kanseri riskini azaltmanın bir yolu olarak umut vaat ediyor.

Brokoli gibi Brassica’ların östrojen metabolizmasını potansiyel olarak daha uygun bir bileşime kaydırarak etkilediği görülüyor.

5. Bağışıklık sistemini destekleyebilir

Kükürt açısından zengin olan brokoli gibi lahanalar bağırsak sağlığını destekleyebilir ve sonuç olarak enfeksiyonlara karşı savunmanızı geliştirebilir. Bunun nedeni, kükürtün bağırsak astarının bütünlüğünü korumanın yanı sıra onarımını desteklemek için önemli olan glutatyon üretimini desteklemesidir. Güçlü bir antioksidan olarak, glutatyon vücutta çalışır ve hücreleri enflamatuar hasardan korur.

Bunları da okuyabilirsiniz:
Şeker hastalığı belirtisi ve Şeker Hastalığı Türleri Hakkında Genel Bilgiler
Parkinson Hastalığı: Riskleri, Belirtileri ve Tedavisi
Zona, (Gece Yanığı) Hastalığının Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Editör / Yazar: İsa EKİCİ
Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli
Kaynak: https://ideapod.com/scientists-discover-number-one-food-staying-young/

Bu makaleyi paylaş
Suna Kırgız, beslenme ve diyetetik alanında uzman bir diyetisyendir. Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme konularında kişiye özel çözümler sunarak, danışanlarının yaşam kalitelerini artırmayı hedefler. Diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi sağlık koşullarına yönelik beslenme programları oluşturma konusundaki derin bilgisi ile, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmektedir.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir