Bu Yüzyılın Sonuna Kadar Rahim Ağzı Kanseri Yok Edilebilir

Rahim ağzı kanseri, her iki dakikada bir kişinin bu hastalık nedeniyle ölmesi sonucunda her yıl dünyadaki yarım milyondan fazla insanı etkilemektedir. Bildiğimiz kadarıyla bu hastalık kadın sağlığı için en büyük tehditlerden biri. Ayrıca, yok etme tümüyle bizim elimizde.

En yeni buluşları, Dünya Sağlık Örgütü’nün rahim ağzı kanserini global olarak yok etme amacının başarılabilir olduğunu göstermektedir.

Araştırmacılara göre gelecek yıldan başlayarak geniş çapta aşı alanı oluşturmayı başarabilirsek ve rahim ağzı görüntülemelerini yaygınlaştırabilirsek bu yüzyılın sonuna kadar 181 ülkeden 149 unda bu kanserin önlendiğini görebiliriz.

Araştırmacılar, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’ndan gelen yüksek kalitedeki verilerin ve dinamik modellerin kullanılmasıyla ve bu adımların atılmasıyla 50 yıl içinde 13.4 milyon rahim ağzı kanseri vakasının önlenebileceğini tahmin ediyorlar.

Sidney Avustralya’daki Kanser Kurulu başyazarı Karen Canfell “HPV aşısına veya rahim ağzı görüntülemesine ulaşımın sınırlı olduğu ve insan gelişiminin az veya orta seviyede olduğu Hindistan, Nijerya ve Malavi gibi ülkelerdeki vakaların üçte ikisinden fazlasının önlenebileceğini” söylüyor.

Nüfus artışı ve yaşlanmadan dolayı rahim ağzı kanseri vaka sayısının 2020’de tüm dünyada yılda 600,000 iken 2069’da yılda 1.3 milyona çıkması öngörülüyor.

Aynı zamanda rahim ağzı kanserinin yükü de eşit olarak azalmıyor. Bugün rahim ağzı kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 85’i az gelişmiş bölgelerde görülüyor çünkü buralardaki görüntüleme ve aşı oranları önemli ölçüde düşük.

Yeni araştırma ortaya çıkardı ki bu önleme programlarını yaygınlaştırmada başarısız olursak gelecek 50 yılda global olarak 44 milyon kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulacak. Bu sayının yaklaşık üçte ikisinin ise (15 milyon kadın) ölümcül olması muhtemel.

DSÖ’nün Genel Direktörü “Verdiğimiz mücadele dünya genelindeki tüm kızların HPV’ye karşı aşılanmış olmasından ve 30 yaş üstü tüm kadınların görüntülenmiş ve kanser öncüsü lezyonlarının tedavi edilmiş olmasından emin olmamızdır” açıklamasını yapmıştır.

Avustralya dünyanın geri kalanına bu işin nasıl yapılacağını gösterme konusunda ilerliyor. Ulusal önleme programları olağanüstü biçimde iyi çalışıyor-o kadar iyi ki araştırmacılar sadece dokuz yıl içinde ülkedeki vaka oranının yok etme alt sınırının ( 100,000’de 4) da altına düşebileceğini düşünüyorlar.

Amerika, Finlandiya, İngiltere ve Kanada gibi diğer yüksek gelirli ülkeler aynı sonuçlara 25-40 yıl içinde ulaşabilirler. Bunun yanında, Etiyopya, Haiti ve Papua Yeni Gine gibi az gelişmiş ülkeler için bu sonuçlara ulaşmak daha uzun yıllar alacaktır. Dünyanın bir bölgesi hâlâ çok gerideyse yakalaması için daha fazla zamana ihtiyacı olacaktır.

Koruma programları hızlıca yaygınlaştırılsa dahi araştırmacılar Afrika’daki hiçbir ülkenin 2100 yılından önce rahim ağzı kanserini yok edebileceğini düşünmüyorlar. Canfell “DSÖ’nün eylem çağrısı, dünyanın fakir ülkelerindeki kanıtlanmış rahim ağzı kanseri girişimlerine yatırım seviyesinin artması için müthiş bir şans sağlıyor” diye belirtmektedir.

“Bu girişimlere adapte olmaktaki başarısızlık milyonlarca önlenebilir prematüre ölümlerine yol açacaktır.”

Bu çalışma The Lancet Oncology ‘de yayınlanmıştır.

Editör / Yazar: Serkan KANÇAĞI

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir yorum

    Yeni 300.000 Galaksi Keşfedildi

    Yeni 300.000 Galaksi Keşfedildi

    Ağrıyı ölçmek için geliştirilen çığır açan bir buluş