Okyanusun dibinden uzayın derinliklerine kadar su ayısının yaşayamadığı bir yer var mı? Tardigradlar yada diğer adıyla su ayıları, uzay da dahil olmak üzere neredeyse her yerde yaşayabilme yeteneğine sahip olan dayanıklı hayvanlardır.
Aynı zamanda kuantum teorisi ‘nin iyi noktalarını anlamamıza yardımcı olan oldukça dikkat çekici yaratıklardır. Tardigradların olağanüstü yeteneklerinden biri de dehidre olarak hayatta kalabilmeleridir.
İşte dünyadaki en uzaylı olan hayvanlardan birisi olan, su ayıları hakkında etkileyici birkaç bilgi;
1-) Tardigrad Yavaş Adımlayan Anlamına Gelmektedir
Tardigradlar aynı zamanda su ayıları yada küçük yosun domuzcukları olarak bilinirler fakat tardigrad kelimesi esasen “yavaş adımlayan” anlamına gelmektedir. Bu orijinalinde kaplumbağalar için kullanılan bir sıfattır fakat 1800’lerden itibaren bu mikroskobik yaratıkların ismi haline gelmiştir.
2-) Boyut Her Şey Değildir
Sadece 0,5 mm’ lik boyuyla tardigradlar büyük değildir ama dünyada farklı geniş çevrelerde bulunabilmektedirler.
3-) Tardigradlar Ne Yer?
Tardigradlar bakterileri, bitkileri ve hatta diğer tardigradları yerler. Avlarının hücrelerini tek tek delerek içindeki besinleri emerler. Lezzetli!
4-) Dayanıklı-Dereceler
Tardigradlar, diğer organizmaları öldürecek seviyelerdeki yüksek ve düşük sıcaklıklarla baş edebilirler. Bazı türleri -272.15 °C’ ye kadar dayanabilir.
5-) Basınç Altında Kırılmazlar
Tardigradlar, okyanus zeminindeki basıncın ve hatta kaynayan alkol içindeki basıncın 6 kat fazlasına kadar olan çok yüksek basınçlarda bile yaşayabilirler.
6-) Susadığınızı Düşünüyorsunuz
Eğer bir tardigrad kurutularak su içeriğinin yüzde 99’ una kadar kaybederse, tekrar hayata dönene kadar uzun yıllar boyunca faaliyetlerini neredeyse durdurur. Suyunu kaybetmiş formu “tun” olarak bilinir. Bir tunun metabolizması, orijinal seyrinin yüzde 0.1’ ine kadar azalabilmektedir.
7-) Rüzgarda Uçmak
Bit tun, rüzgarda bir tohum ya da spor gibi taşınabilir. Eğer yaşanabilir bir çevreye inerse, eşeysiz olarak üreyerek yeni bir koloni oluşturabilir.
😎 Tardigradlar Uzayda Yaşayabilir (Bir Anlamda)
2007’de suyu alınmıştardigradlar, 10 gün boyunca yörüngelere alınarak vakuma ve uzay radyasyonuna maruz bırakılmıştır. Dünya’ya döndükten sonra 2/3’ten fazlası yeniden hayata dönmüştür. Birçoğu diğerlerine göre çok sonra ölmüştür fakat hala üretim yapabilmektedirler. Tabi ki bu durum tardigradların uzaylı oldukları anlamına gelmez.
9-) Onlar “Bardağın Dolu Tarafı” Şeklinde Yaratıklardır
Suyu alınmış tardigrad hücrelerinin içinde, tardigrada özgü bozulmuş protein “TDP” olarak isimlendirilen bir çeşit protein suyun yerini almaktadır. Bu madde camsı bir yapı oluşturarak hücre dokularının bozulmasını engeller.
10-) Su Ayıları ‘nın Genleri Gıdanın Geleceği Olabilir
Maya ve bitkilere TDP üretmeleri için tardigrad geni kodlayarak su kaybından korunmaları sağlanabilir. Bu yöntem soğutmaya ihtiyaç duymadan kuraklığa ve ilaçlara karşı dayanıklı mahsul üretmek için kullanılabilir.
11-) 11 Bacak (Tamam Belki 8’dir)
Tardigradların 8 bacağının arkadaki çifti arkaya doğru bağlanmıştır ve nesneleri kavramak için kullanılır.
12-) Hayatta Kalacağım!
Tardigradlar, gezegenimizin tamamında meydana gelmiş 5 büyük yok oluş döneminden hayatta kalarak çıkabilen birkaç hayvandan birisidir.
13-) Şanssız Numara 13
Bu noktada mümkün değil gibi gözükse de evet, tardigradlar ölebilir, tamamen yenilmez değiller. Ölü bir tardigradın kalıntıları, antik bir Antarktika gölünün yüzeyinden 1 kilometre aşağıda, donmuş bir kabuklu hayvanın yanında bulunmuştur.
Editör / Yazar: Onur İLERİ