Hamilelik Sırasında Az Miktarda Alınan Alkol Bile Bir Çocuğun Yüzündeki Değişiklikleri Etkileyebiliyor!
Hamilelik sırasında haftada sadece bir kadeh şarap, bir çocuğun yüz özelliklerindeki kalıcı değişiklikleri ve bilişsel yetenekleri ile ilişkilendirilebileceği düşünülmektedir.

Hollandalı araştırmacılar, 3D görüntüleme ve derin öğrenme algoritması kullanarak okul çağındaki 5.600’den fazla çocuğun yüzündeki 200 özelliği incelediler. Anneleri hamilelik sırasında alkol alan ve içmemiş olan çocukların yüz özellikleri arasında farklılıklar buldular.
Haftada sadece 12 gram alkol içmek veya standart bir içki çocuğun yüzündeki kalıcı değişikliklerle bağlantılıydı.
Prenatal alkol maruziyeti, hamilelik sırasında hiç içmeyen annelerin çocuklarıyla karşılaştırıldığında, daha fazla çıkıntı yapan çenelerle ilişkiliydi.

Rahimde alkole maruz kalma, hafifçe ortaya çıkan daha kısa bir burun ve gözlerinin altındaki bölgenin hafif gerilemesi ile de ilişkiliydi.
Anneler gebelik sırasında ne kadar çok alkol tüketirse, yüz değişiklikleri o kadar belirgin hale geldi.13 yaşındaki gruptaki yüz değişiklikleri dokuz yaşındaki gruptakilerden daha az belirgindi.
Hamilelik sırasında içen annelerin çoğu, hamile kalmadan önceki üç ay içinde de içti.
Araştırmacılar, “Çalışmamız, hamile olan veya yakında hamile kalmak isteyen kadınların, yavrularda olumsuz sağlık sonuçlarından kaçınmak için gebe kalmadan birkaç ay önce ve hamilelik sırasında tamamen alkol tüketimini bırakmaları gerektiğini göstermektedir” dedi.
Hamilelikte ağır içmenin, bir bebeğin yüzünde, bilişsel yeteneklerinde ve davranışlarında karakteristik değişikliklerle fetal alkol spektrum bozukluğu olarak bilinen şeye neden olduğu düşünülmektedir.

“Bir çocuğun genel sağlığını yansıttığı için yüze ‘sağlık aynası’ derdim” diyor Hollanda’daki Erasmus Tıp Merkezi’nde epidemiyolog olan Gennady Roshchupkin.
“Bir çocuğun doğumdan önce alkole maruz kalması, sağlık gelişimi üzerinde önemli olumsuz etkilere sahip olabilir ve eğer bir anne düzenli olarak çok miktarda içerse, bu, çocukların yüzlerine yansıyan fetüs alkol spektrum bozukluğuna neden olabilir.”
Bu sendromlu bebekler çok ince bir üst dudağa, burun ile üst dudak (filtrum) arasında pürüzsüz bir cilde, daha küçük gözlere ve kalkık bir buruna sahip olma eğilimindedir. Genellikle konsantrasyon, hafıza görevleri, okul çalışmaları ve sosyalleşme ile mücadele ederler.
Önceki bir çalışma, hamilelik sırasında haftada 70 gramdan az alkolün bebeklerin kraniyofasiyal gelişimini etkilediğini göstermiştir.
Bu son çalışma, haftada 12 gram kadar düşük alkol tüketim seviyelerine bakan ilk çalışmadır.
Pratik açıdan, sağlık danışmanları, doğmamış bir çocuğun gelişimi söz konusu olduğunda, kesinlikle sonuçsuz olduğu düşünülen alkol miktarının olmadığını savunuyorlar.
Bu makale Human Reproduction‘da yayınlandı.
Çeviren: İrem DADÜK