Neandertal nedir?
Neandertaller (ilkel insanlar) bizim en yakın soyu tükenmiş akrabalarımızdır. Neandertallerin en belirgin fiziksel özellikleri yüzlerinin geniş olması, köşeli çene kemikleri ve koca burunlarıdır. Vücutları bizimkilerden daha kısadır ama beyinleri tıpkı bizimkiler gibi aynı büyüklüktedir.
Neandertaller birtakım çeşitli gelişmiş aletler yapıp kullandılar, ateşi kontrol ettiler, sığınaklarda yaşadılar ve giysiler yapıp giydiler;becerikli iyi birer avcılardı ve ayrıca bitkilerle beslendiler ve zaman zaman sembolik ya da dekoratif objeler yaptılar.
Neandertallerin ölülerini kasıtlı olarak gömdüklerine ve bazen mezarlarını çiçekler gibi hediyelerle bile işaretlediklerine dair kanıt var. Hiçbir ilkel ve daha önceki hiçbir insan ırkı bu sembolik ve gelişmiş davranışı uygulamamıştır.
Neandertal
İlk Neandertal Keşfi
1856 yılında bulunan ilk Neandertal ile fosili bilinen ilk örnektir. 1856’da Almanya’da keşfedildiğinde, bilim insanları daha önce hiç bunun gibi bir örnek görmemişti: engin, gerileyen alın ile oval şekillenmiş kafatası ve belirgin kas gücü; kalın, güçlü kemikler fosilin en belirgin özellikleriydi.
Jeolog William King, Almanyada Neander vadisinin Foldhofer mağarasında fosilleri bulduktan sonra “Homo Neanderthalensis” ismini önerdi. Neandertal 1 keşfedildikten birkaç yıl sonra, bilim insanları 1829’da Engis, Belgium ve 1848’de Ferbes Quarry, Gibraltar’da olan daha önceki fosil keşiflerinin ayrıca Neandertaller olduğunu fark ettiler. Bu sayede bilinen ilk Neandertaller fosilin keşfi 1829 yılıdır.
Eski atalarımız hakkında her şeyi bilmiyoruz. Ama bilim insanları sürekli olarak bölgede ve laboratuarda araştırmalarına devam ediyor ve yeni alanlar kazıyor.Çığır açan teknoloji ile analizler yürütülüyor, devamlı olarak insan evriminin anlayışıyla ilgili boşluğu doldurmaya çalışıyorlar.
Aşağıda Neandertaller ile ilgili belki gelecek keşiflerle daha iyi cevaplanacak hâlâ cevaplanmamış sorular var:
- Neandertal DNA’sının daha çok çalışmak, yok olmuş yakın akrabalarımızla kıyaslandığında, modern insan genomu hakkında neyin benzersiz olduğunu tanımlamaya yardım edecek mi?
- Neandertallerin yok oluşu ve iklim değişikliğinin arasında yakın bir ilişki var mı, yoksa modern insanlarla yarış mı en önemli etkendi?
- Ortalama bir Neandertal beslenmesinde hayvan ve bitki kaynağının arasındaki ilişkisi neydi?
- Neandertaller ve Denisovanlar ( bilinen eski insan popülasyonları) arasındaki ortak noktalar neydi?
Neandertaller Nasıl Hayatta Kaldılar ?
Neandertal Nedir? Neandertal Hakkında Tüm Bilinmeyenler
Afrika gibi tropik iklimlerde bol bitki çeşitliği nedeniyle bitki ile beslenmelerine karşın daha soğuk iklime sahip bölgelerde ise kış mevsiminde bitki çeşitliliğin az olması nedeniyle et gibi yiyecekleri tükettiği anlaşılmaktadır. Neandertallerin avcılıkta ustalaşmış olan avcıları sayesinde kış mevsiminde o mevsimin popülasyonuna uygun hayvanları (kışın ren geyiği ve yazın alageyik) avladıklarına dair kanıtlar bulunmaktadır.
Avlarının genellikle keskin mızraklar tarafından yapmaktaydılar bunun en somut kanıtı ise o bölgelerde bulunan hayvan fosilleri üzerinde bulunan yaralanma izleridir. Ayrıca Cebelitarık sahil bölgesinde yaşayan Neandertallerin, fok, yunus balığı ve balık gibi deniz kaynaklarını avladıklarına dair kanıtlarda bulunmaktadır.
Neandertallerin izotop kimyasal analizleri ayrıca bilim insanlarına ortalama bir Neandertal ‘ın beslenmesinin çokça etten oluştuğunu göstermektedir. Bilim insanları ayrıca azı dişleri kalıntılarında nişasta taneciğide tespit etmişlerdir. Bu durum Neandertallerin bitki yediğine dair somut kanıtlardan bir tanesidir.
Neandertal Nedir? Neandertal Hakkında Tüm Bilinmeyenler
Neandertaller geliştirdikleri aletlerini avcılık ve dikiş gibi alanlarda kullanmıştır. Yaptıkları mızrakları genelde fırlatmak yerine batırarak avlanmayı tercih etmişlerdir. Dikiş için yaptıkları aletlerde ise hayvanın postunu temizlemek ve dikmek için geliştirmişlerdir. (modern insanların bugün kullandıkları raspa ve tığ) Yapılan dikiş aletlerinin avladıkları hayvanların kemiklerinden ürettikleri yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkmıştır.
Neandertaller ayrıca ateşi kontrol ettiler, sığınaklarda yaşadı ve zaman zamam sembolik ya da dekoratif eşyalar yaptılar. Neandertaller ölülerini kasıtlı şekilde gömdükleri ve zaman zaman mezarlarını çiçek gibi armağanlarla bile işaretlediklerine dair kanıt mevcuttur.
Hiçbir ilkel ve hiçbir eski insan türleri bu gelişmiş ve sembolik davranışı uygulamamıştır. Bu belki de Neandertallerin bazı eski insan ırklarına kıyasla, fosil kayıtlarının bu kadar zengin olmasının nedenlerinden biri olabilir. (gömülme ritüeli fosil olma şansını oldukça arttıran bir faktördür)
Neandertaller ne zaman yaşadı?
Neandertallerin uzun bir evrimsel tarihi var. Neandertal benzeri fosillerin bilinen en eski örnekleri yaklaşık 430.000 yaşındadır. En iyi bilinen Neandertaller yaklaşık 130.000 ila 40.000 yıl önce yaşadılar ve bundan sonra onlara dair tüm fiziksel kanıtlar yok oldu.
İsrail’deki Carmel Dağı’ndaki Tabun Mağarası’nda dişi Homo neanderthalensis kafatası bulundu. Tabun 1 olarak bilinen bu Neandertal örneği yaklaşık 130.000 yaşında.
Neandertal zekası ve davranışı
İlkel “mağara adamı” olma ünlerine rağmen, Neandertaller aslında çok zeki ve başarılı insanlardı. Bunlar ‘maymun adam’ değildi. Dolayısıyla günümüzde Neandertal kelimesinin hakaret olarak kullanılması onlara haksızlık oluyor.
Geç Neandertallerin beyin büyüklüğü en az 1.200 cm3 ile 1.750 cm3 arasında değişiyordu . Bu, modern ortalamadan daha büyüktür, ancak vücut boyutlarıyla orantılıdır. Yaklaşık 30.000 yıl önceki Homo sapiens kafatasları da ortalama olarak günümüz insanlarından daha büyük beyinlere sahipti.
Neandertaller, mızraklar ve çakmaktaşı el baltaları gibi kazılmış nesnelerin kanıtladığı gibi, yetenekli alet yapımcılarıydı.
Yaklaşık 300.000 yıl önce Neandertaller, Levallois tekniği olarak bilinen yenilikçi bir taş teknolojisi geliştirdiler. Bu, daha sonra inceltilerek bitmiş bir alet haline getirilebilecek önceden şekillendirilmiş taş göbekler yapmayı içeriyordu.
Bu, Neandertallerin hammadde kaynaklarından uzaklaşmakta özgür oldukları ve yine de gerektiğinde alet yapabildikleri anlamına geliyordu.
Mamutlar, bizonlar ve ren geyiği gibi avlarında bulunan yaralardan Neandertallerin yetenekli avcılar, zeki ve iletişim kurabilen insanlar olduğunu biliyoruz.
Neandertallerin kendilerinde bulunan iyileşmiş ve iyileşmemiş kemik hasarı, onların büyük hayvanları yakın mesafeden öldürdüklerini gösteriyor.
Neandertallerin Evrimsel Ağaç Bilgisi:
Hem fosil hem de genetik kanıtlar Neandertallerin ve modern insanların ( Homo sapiens) 700.000 ila 300.000 yıl önce ortak bir atadan evrimleştiğini göstermektedir. Neandertaller ve modern insanlar aynı sınıfa aitler ve 30.000 – 50.000 yıl boyunca Batı Asya’da aynı coğrafik yerlerde yaşadılar.