Adelaide Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma yaygın ve genellikle ölümcül bir bakterinin şiddetinin şeker işleyebilme kabiliyetine bağlı olduğunu ortaya çıkardı. Pnömokok akciğerlerde, kulakta, kanda ve beyinde hastalıklara neden olarak her sene yaklaşık olarak 1 milyon insanın ölümüne sebep oluyor.
Dahası, pnömokok daha önce aborijinlerin harap olmasına neden olmuş orta kulak iltihabına sebep oluyor. Ayrıca, antibiyotiklere karşı hızlı bir direnç geliştiriyor ve bu durum tedavi etmeyi oldukça zor bir hale getiriyor.

İlgili makale: Bakteri Nedir? Bakteriler, İnsan Sağlığını Nasıl Etkiler?
Antibiyotiğe dirençli bakterilerin neden olduğu ölümlerin 2050 yılına kadar 10 milyon insanın üstüne çıkacağı tahmin ediliyor. Vikrant Minhas tarafından yapılan araştırmada, rafinoz olarak bilinen bir şekeri işleyen bakterinin ölümcül akciğer hastalığına neden olduğu keşfedildi.
Ancak şekerden faydalanamayan yakından ilişkili bir bakteri türünün kulaklarda daha az şiddetli hastalıklara sebep olduğu da keşfedildi.

Vikrant ve ekip arkadaşları fare modelini kullanarak bakterideki rafinoz düzenleyici gen değiştirilğinde hastalığının ilerleyişinin de değiştiğini keşfettiler. Vikrant, bu tarz temel bilgilerin eğer antibiyotikleri diğer hayat kurtarıcı tedavi türleriyle değiştirmek istiyorsak bakterilerin vücutta nasıl yayıldığını açıklamak hayati bir önem taşır diyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Şeker Beynimize Ne Yapar, Beynimizi Şekerden Nasıl Koruruz?
- Şekerli İçecekler ve Kanser Arasında Olan Olası Bağlantı
- Şeker hastalığı belirtisi ve Şeker Hastalığı Türleri Hakkında Genel Bilgiler
- Göktaşında Tespit Edilen Şekerler yaşamın kökeni hakkında ipuçları veriyor
Çeviri: Hacer Sezgin
Yorumlar 1