Satranç Tarihi. Oyunların Kralı, Kralların Oyunu Satranç

Suna Kırgız
Okuma süresi 3 Dakika
Satranç

Satranç tarihi 4.000 yıl öncesine dayanmaktadır.
Vladimir Lenin, Yavuz Selim, Che Guavera, Fidel Castro, Napolyon Bonapart, Benjamin Franklin
Bu isimler hakkında bir bağlantı kurun deseler büyük ihtimalle kendi ülkeleri için çok önemli simalar dersiniz.

Aslında haksız sayılmazsınız, ama bir benzerlikleri daha var.
Hepsi çok usta satranç oyuncuları..

Satranç Geçmişi ve Detayları Hakkında Bilgiler

Oyunların Kralı, Kralların Oyunu Satranç

Zamanımızdan en az 4000 yıl önce Mısır’da oynandığına dair bulgular bulunsa da yine’de bir rivayete göre;

Bundan yaklaşık 1500 yıl önce Hindistan’da yaşayan ve savaşı çok seven bir kral, ülkesinde bulunan ünlü alimlerin birinden bir oyun istemiş.

Alim, savaşı çok seven bu krala, savaşmadan savaşabileceği, karşısındakini zekasıyla yok edebileceği bir oyun icat etmiş. “ÇATARUNGA” adını verdiği bu oyunu krala sunmuş.

Oyunların Kralı, Kralların Oyunu Satranç

Bu oyunu çok beğenen kral alime “dile benden ne dilersen” demiş. Alim ise “çok bir şey istemem kralım. sadece oyun tahtasındaki her bir kare için bir öncesindeki kare sayısının iki katı buğday isterim” demiş.

Kendisi gibi yüce bir kraldan böyle küçük bir istekte bulunan alime çok sinirlenmiş, emretmiş, “hesaplayın ve ettiğinden bir tane bile fazla vermeyin” demiş.

Koyulmuşlar hesaplamaya, 15. karede verilmesi gereken buğday 1.5 kg gelmiş. 25. karede 1.5 ton, 31. karede 92 ton, 49. karede 24 milyon ton (ki bu şu anda Türkiye’nin yıllık buğday üretiminden fazla) ve 64. karede ise verilmesi gereken buğday rakamla 18446744073709551615 tane kadar, sözlü ifade olarak da on sekiz kenttrilyon dört yüz kırk altı kattrilyon yedi yüz kırk dört trilyon yetmiş üç milyar yedi yüz dokuz milyon beş yüz elli bir bin altı yüz on beş tane buğday demekmiş.

Oyunun kendisi de inanılmaz sayılarla çevrilidir. 32 taşın, 64 karenin olduğu oyunda ikinci hamle ile birlikte 72.804 olası hamle vardır. Üçüncüden sonra 9 milyon, 4. hamleden sonra  318 milyar …
Bir bakıma 3. hamlede doğru oyunu olma olasılığınız 1 / 318 milyar . Neredeyse 0..

Satrancın biraz oyun kısmından bahsedecek olursak;

Satranç

32 taşın 16’sı beyaz renkte, 16’sı siyah renkte olup her iki renkte 8 tane piyon, 2 tane kale, 2 tane at, 2 tane fil, 1 tane vezir ve 1 tane şah bulunur. Bir renkteki şah eğer ki mat olursa oyun biter. Rakip kazanır.
Kralların, komutanların oynadığı bu oyun bizlere hayattan kesitler verir. Benjamin Franklin boşuna dememiş “Hayat gibi oyun” diye.

Satranç oynamak analitik düşünmeyi ve planlı hareket etmeyi sağlar. Süratli ve anlık karar verme yetisini pozitif yönde geliştirir. Algoritmik hareket kabiliyetini arttırır. Öngörü gelişimini sağlar.

Hayatınızdaki hamleleri doğru yapmak temennisi ile,

Bil(z)imle Kalın.!

Yazan: Furkan Şahin Kulaksız

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Her İnsanın Benzersiz Bir Beyin Anatomisine Sahip
İşte, Süper Zeki İnsanların 11 Ortak Özelliği
Zeki İnsanların Başarısız Olduğu Beş Durum

Bu makaleyi paylaş
Suna Kırgız, beslenme ve diyetetik alanında uzman bir diyetisyendir. Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme konularında kişiye özel çözümler sunarak, danışanlarının yaşam kalitelerini artırmayı hedefler. Diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi sağlık koşullarına yönelik beslenme programları oluşturma konusundaki derin bilgisi ile, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmektedir.
1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir