Karabasan, diğer adı Uyku felci olarak bilinen, bilinçli olma ama hareket edememe hissidir. Bir kişi uyanıklık ve uyku aşamaları arasında geçtiğinde ortaya çıkar. Bu geçişler sırasında, birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar hareket edemeyebilir veya konuşamayabilirsiniz. Bazı insanlar ayrıca baskı veya boğulma hissi de hissedebilir.
Karabasan birçok insanın başına gelmiş olaylardan bir tanesidir. Yaşanan bu fenomenin insanın başına gelmesiyle ilgili bir rutin ya da bir ruh hali de bulunmuyor.

Çok neşeli olduğunuz bir günde de çok mutsuz olduğunuz bir günde de üzerinize karabasan çökebilir.
Farklı hallerde görülen karabasan genel itibariyle kişinin kıpırdayamaması ve üzerine bir ağırlık çökmesi şeklinde meydana gelmektedir. Bu fenomen yaşanırken soğukluk hissi gelebileceği gibi sıcak da basabilir. Karabasan nefes almayı da zorlaştırabilir.
Bu hallerde kişi çığlık atmak istese bile ağzından hiçbir ses çıkmaz. Karabasan durumunu yaşayan insan birkaç dakika bu halde kalsa bile, kişiye saatler gibi gelecek bir süreçten geçer. Bu durumdan geçen bir sürü insan bulunmaktadır.
Uyku felci olarak da tanımlanan bu halde zihin uyanmakta, ancak vücut uykuda kalmaya devam etmektedir. Bu hal geçici hareketsizliğe ve birçok durumda sanrılar yaşanmasına sebebiyet verir. Bazı kişilerde bu felç birkaç saniye, bazılarında birkaç dakika sürmektedir.
King’sCollegeLondon’da uyku profesörü ve Londra Uyku Merkezi’ndeki tıbbi ekibin bir üyesi olan Adrian Williams, uyku felci “Tehlikeli olmayan, ancak üzücü olan normal bir fenomendir” diyor.
Uyurken, vücudumuz REM (hızlı göz hareketi) uykusu ile NREM (hızlı göz hareketi olmayan) uyku arasında değişir.
REM aşamasında, beyinlerimiz son derecede aktiftir ve bu aşamada en karmaşık rüyalar görülür.
Williams, “Uyku hayalinde bedenin hayalimizdeki gibi oynamasının önlebilmesi için felç olduğunu söylüyor, bazen vücut karışık hale geliyor ve beyin uyanıyor ancak vücudun felci devam ediyor” dedi.
Felce neredeyse daima göğüs üzerinde yoğun bir baskı hissi eşlik etmektedir. Doğal olarak bu durum, nefes alma sorunu, panik ve umutsuzluk hissi uyandırıyor.
Williams, “Felç yüzünden, çalışmakta olan tek nefes alma kası diyaframdır” dedi. “Genellikle yetersiz bir nefes alma hissi vardır, çünkü göğüs kasları çalışmaz” dedi.
Editör / Yazar: İsa EKİCİ
konunun alttaki fotoğrafla ilgisini anlayamadım. foroğtaf daha çok başka ruh halini andırıyor.
İlginç bir yazı. Elinize kaleminize sağlık…
Yaşım 63, daha okula gitmediğim evre sanırım 6 yaşında yaşadım. Sabaha kaşı evde annem uyanık ve ben uyku-uyanık hal içindeyim. Bazı varlıklar tiyatro sahnesi kurmuşlar oyun sergiliyorlar.Ben uyanamıyorum ve “annem bana seslense uyanırım” diyorum içimden. Annem bu içsel seslenişimi duyuyor olmalı ki “Latif” diye sesleniyor ve ben anında uyanıyorum. Bu hâl bu yaşıma kadar çeşitli varyasyonlarda defalarca yaşamışlığım var. Gerçekleşmekte olduğunu önceden algılıyorum ve daha çok yağmur yağmadan hemen öncesi hava hallerinde yaşamaktayım.
Bu gece başıma geldi üzerim de çok büyük bir agarlik vardı bagarıyorum duyan yok çok bir duygu ara sıra oluyor bana
Durekli yasiyorum bu durumu. Bazi geceler 3 4 defa sik tekrarladigi bile oluyor..
bana sık sık karabasan geliyor uyanmak istiyorum bir kaç dakika uyanamıyorum bağırmaya çalışıyorum fakat sesim çıkmıyor sadece inliyormuşum evdekileere tembih ediyorum öyle inleememde uyandırın diye evde yanlız kaldıdığımda oluyor o zamanda bildiğim bütün duaları okuyorum
Bi ara çok yaşıyordum ama artık uzun bi süredir yaklaşık (3 yıldan fazla)yaşamadım.
Kırmızıya gelirmiş.Yatakta kalan kırıntıya gelirmiş.Hiç biri gerçek değilmiş.Kendiliğinden geçti bitti.
Sol tarafıma yatmıyorum.Dolu bi mideyle uykuya dalıyorum.