Uyku düzeni hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? İş hayatı, farklı hastalıklar, stres, hava değişimi, mevsim geçişleri gibi birçok etkene bağlı olarak bozulan uyku düzeni, hayatımızı olumsuz olarak etkileyen en önemli unsurlardan biridir. 21. yüzyılın insanı, vaktinin büyük bir kısmını; tablet, telefon, bilgisayar ve televizyon gibi yapay aydınlatmaya sahip cihazlar ile geçirir. Salk Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir araştırmada, bilim insanları yapay aydınlatmanın gözümüze ve uyku düzenine olan etkisini inceledi.
Cihazlardan gelen ışığın, sirkadiyen ritim (vücudumuzun saati) olarak bilinen işleyişe zarar verdiği öğrenildi. Gözlerimizin içindeki hücreler bu ışıklara uzun süre maruz kaldığında bilişsel süreçlerde birtakım bozukluklar oluşuyor ve bunun sonucunda uyku düzeni günden güne değişiklik gösteriyor. Uyku düzeni dışında; metabolizma hızı, migren, obezite, bazı sendromlar da uzun süre yapay aydınlatmadan olumsuz etkileniyor. Çalışmanın başyazarı Satchin Panda, ”Gün içinde birçok kaynaktan yapay ışığa maruz kalıyoruz. Bu durumu özellikle geç saatlere kadar devam ettirmek sirkadiyen düzene büyük bir zarar veriyor.”
”Gözlerimizin arkasında retina adında bir tabaka bulunur. Bu tabaka beklenmeyen anlarda uzun süreli yapay ışığa maruz kaldığında melanopsin adı verilen ve beyne ortam ışığını ileten protein uyarıcı almış olur. Bu proteinin sürekli uyarıcıya maruz kalması öbür işlevlerini yerine getirememesine ve vücut işleyişinin bozulmasına neden olur.” demecini verdi.
Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181127111044.htm

Polonya'da 10 ton ağırlığında 200 milyon yıllık fosil bulundu
