Bilim insanları, sodyum klorür (NaCl) olarak da bilinen tuzu altıgen şeklinde oluşturmayı başardılar. Muhtemelen yemek masalarınıza ulaşamayacak olsa da; elde edilen yeni bir bilimsel başarı, radar cihazlarından elektrikli arabalara kadar birçok alanı ilgilendirdiği belirtiliyor.

İlginizi çekebilir: Japonya uçan araba dönemine hazırlanıyor
Ölçeklerin en küçüğüyle gerçekleştirilen çalışmada araştırmacılar tabaka ve elmas substratın arasında kimyasal bir tepkime gerçekleşeceğini önceden simülasyon yardımıyla tahmin etmişlerdi. Bilim insanlarının sıra dışı kristal yapılarla 2D malzemeler sentezleyebildikleri bir dizi keşfin sonuncusudur. Bu iki boyutla sınırlı yapı, yeni ve egzotik yapıların oluşmasını sağlayan ana faktör konumundadır.

Rusya’daki Skolkovo Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan bilim insanı Kseniya Tikhomirova, araştırma hakkında “Başlangıçta, sadece sodyum klorür (NaCl) ile farklı bileşenlerin güçlü bir etkileşime girdiklerinde yeni 2D yapıların oluşabileceği hipotezi hakkında bir hesaplama çalışması yapmak istedik.
Gerçekten çok ilginç sonuçlar elde ettik; bir elmas katmanının üzerinde altıgen tuzdan oluşan ince bir tabaka oluşacağını öngördük. Deneyler yapmaya karar verdik. Deneyleri yapan meslektaşlarımız sayesinde teorimizi kanıtlayan bu altıgen NaCl’yi sentezledik.” dedi.
İlginizi çekebilir: Nano Ölçekli Karbon Kafesin Elmaslardan Daha Güçlü Olduğu Kanıtlandı
Tikhomirova ve meslektaşları başlangıç olarak, bunları yapmak için kullanılan kimyasal elementlere dayanan düşük enerjili kristal yapıların oluşumunu simüle ettiler. Simülasyon için USPEX adlı özel bir algoritma kullandılar. Bu da elmas tabakasının üstünde NaCl yapılarının oluşumu hakkında bir hipoteze yol açtı.
Hipotezin doğru olduğunu kanıtlamak için, sadece 6 nanometre kalınlığında ortalama bir altıgen NaCl tabakası (X ışını ve elektron kırınımı ölçümleriyle doğrulanmış bir katman) oluşturmak için bir dizi yüksek basınçlı deney gerçekleştirildi.

Malzeme bilimcisi Alexander Kvashnin: “Bu basit ve ortak bileşik, görünüşte iyi çalışılmış, özellikle nano ölçekte birçok ilginç olayı gizlediğini gösteriyor” diyor.
Altıgen Formundaki Tuz Çeşitli Elektronik Aletlerde de Kullanılabiliyor!
Araştırmacılar altıgen formundaki tuzun, elektrikli araçlar ve telekomünikasyon cihazları da dahil olmak yüksek güçteki çeşitli elektronik aletlerde kullanılabileceğini söylediler. Bu cihazlara yerleştirilen Field Effect Transistor (Alan Etkili Transistör) bileşeninin altıgen NaCl ile daha stabilize ve etkili olacak şekilde iyileştirilebileceğini düşünüyor.
Bu FET’ler şu anda altıgen bor nitrüre dayanmaktadır. Ancak altıgen NaCl’nIn FET’lerin stabilitesini daha da iyileştirmesi (ve daha geniş bir amaç yelpazesi için daha uygun hale getirmesi) muhtemeldir.
Sadece altıgen NaCl yapılarını ve bunlara dayalı FET’leri geliştirmekle kalmıyorlar. Aynı zamanda egzotik yapıların diğer bileşik türlerinden nasıl oluşabileceğini tahmin etmek için de birçok araştırma vardır.
İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları Sürekli Işıldayan Bitkiler Üretmek için Mantar DNA’sı Kullanıyor
Şu anda şaşırtıcı ve kullanışlı özellikler sergileyebilen ve elektriği en iyi ileten malzemenin grafen olduğu biliniyor. Ancak bilim insanları tarafından yapılacak yeni araştırmalar, modelleme ve analiz yöntemleri geliştikçe elektrik iletimi sağlayan daha ince ve hafif malzemelerin açığa çıkabileceğini gösteriyor. Altıgen tuz sadece bir başlangıç olabilir…
Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Bizimle Kalın, Bilgi & Bilimle Kalın!
Sıla ÖZYEŞİL
Yorumlar 1