Çocuğunuzu Yabancılardan Korumak için 10 İpucu

İşte sizler için hazırladığımız Her ebeveynin bilmesi gerekenleri yazımızda derledik.

Çocuğunuzu Yabancılardan Korumak için 10 İpucu!

1- Çocuğunuzun adını kişisel eşyalarına yazmayın.

Çocuğunuzun sırt çantasına, öğle yemeği kabına ya da su matarasına ad soyad gibi bilgileri yazmayın. Aksi takdirde, yabacıların sizin özel bilgilerinize erişimi kolaylaşacaktır. Çocuğunuzun adını öğrenen bir yabancının çocuğunuzu manipüle etme riski artar.

Bunun yerine, kendi telefon numaranızı yazmak bir şey kaybolduğunda ya da çalındığında ulaşılabilirlik açısından daha iyi bir fikir olabilir.

2- Ona yanına bir araba yaklaşırsa; arabanın tersi yönünde kaçması gerektiğini öğretin.

Çocuklarımıza yabancı kimselerin arabalarına girilmemesi gerektiğini öğretiyoruz. Bu önemlidir; ancak bunun yanında öğretilmesi gereken bir kural daha var:

Eğer bir araba sana yakınlaşıyorsa veya arabanın içinde dikkat çekmeye çalışan kişiler seni takip etmeye başlarsa, aracın hareketinin tersi yönde hızla koşmalısın. Bu davranış, çocuğunuzun yardım çağırmak için zaman kazanmasına yardımcı olur.

3- Aile şifresi oluşturun.

Çocuğunuza yaklaşan bir yabancı “Seni ailene götüreceğim, benimle gel.” gibi şeyler dediğinde çocuğunuzun soracağı ilk sorular; “Annemin ve babamın adı ne?” ve “Aile şifremiz nedir ?” olmalıdır.

Çocuğunuzla bu tip acil durumlar için bir kod belirleyin. Tahmin etmesi zor bir şifre kullanın; “pembe fil” ya da ” pofuduk portakal” gibi.

4- Takip uygulamaları yükleyin.

GPS sayesinde çocuğunuzun yerini kolayca tespit edebilirsiniz.

5- Acil durum butonu bulunan saatlerden edinin.

Dahili bir acil durum düğmesi olan saat, anahtar, zincir, bileklik veya kolye gibi araçlardan edinebilirsiniz. Ebeveynler özel bir mobil uygulama vasıtasıyla çocuğun bulunduğu yere sürekli göz kulak olabilir. Çocuk düğmeye basarsa, sinyal ebeveynler ya da polis tarafından alınır.

6- Çocuğunuza “Onu tanımıyorum!” diye bağırması gerektiğini öğretin.

Çocuğunuza bir yabancı tarafından yakalandığında “kötü” davranmanın iyi bir şey olduğunu söyleyin: ısırmak, çırpınmak ve bağırmak kötü davranışlar olsalar bile olaya dikkat çekmesini sağlar.

Ayrıca, çocuğunuz bir yabancının kendine zarar vermek istediğini anladığında yüksek sesle “Onu tanımıyorum! Beni götürmek istiyor! ” şeklinde bağırmalı.

7- Konuşma sırasında araya mesafe bırakması gerektiğini öğütleyin.

Çocuğunuz yabancılarla konuşmak zorunda olmadığını bilmelidir. Bu nedenle, konuşma 5-7 saniyeden daha uzun sürerse ayrılmak ve güvenli bir yere gitmek en iyisidir.

Görüşme devam ederken, bir çocuk daima bir yabancıdan yaklaşık 1-2 metre uzakta durmalıdır. Bu durumu çocuğunuzla birlikte uygulayın, 2 metre bir mesafenin nasıl görüneceğini ona gösterin ve ne olursa olsun korunması gerektiğini vurgulayın.

8- Yabancılarla aynı asansörü paylaşmaması gerektiğini öğretin.

Çocuğunuza asansöre bindiğinde, geleni görmesi için sırtını duvara yaslaması gerektiğini öğretin. Eğer tanımadığı birisi asansörde ise küçük bir bahane bularak asansöre binmemeli. En iyi seçenek, bir şeyi unutmuş gibi yapmak veya posta kutusunu kontrol etmektir.

Kişi asansöre girme davetiyesinde ısrar ederse çocuğunuz kibarca “Ailem yalnızca asansöre yalnız başıma veya komşularımla binmem gerektiğini söylüyor.” demeli.

Bir yabancı çocuğunuzu kabin içine zorla sürüklemeye ya da ağzını kapatmaya çalışırsa yetişkinler kurtarmaya gelene kadar savaşmak, çığlık atmak ve ısırmak çok önemli.

9- Tek başına olduğunu belli etmemesi gerektiğini öğütleyin.


Çocuğunuz evde tek başına iken öğretmeniz gereken şey evde tek olduğunu belli etmemesidir. Çünkü; kapının diğer tarafındaki yabancı kapı deliğinden görünmeyecek ve “Kim o?” sorusuna büyük ihtimalle yanıt vermeyecektir.

Yabancı kişi onun arkadaşı olduğunu iddia etse veya bir belediye işçisi olduğunu söylese bile; çocuk ne olup bittiğini anlamak için kapıyı asla aralayıp bakmamalıdır. Yabancı hala çok ısrarcıysa ve içeri girmeye çalışırsa, çocuğun hemen ailesine veya komşularına telefon etmesi gerekir.

10- Sanal arkadaşlarla yüz yüze görüşmekten kaçınması gerektiğini söyleyin.

Çocuğunuza online tanıştığı kimselerin çoğu zaman gerçek kimlikleriyle kendini tanıtmadıklarını, ona zarar verebileceğini anlatmalısınız. Onu, tanımadığı biri “Merhaba, ben Ahmet.” yazdığında onun 10 yaşında bir çocuk olmayabileceği konusunda uyarmalısınız.

Ayrıca çocuğunuz asla kendi telefon numarasını, adresini veya ismini yabancılara; çocuk bile olsa söylememeyi öğrenmeli. Zararsız çevrimiçi sohbetler sonrasında çocuğunuzu tehlikeli kişilere karşı savunmasız bırakabilir.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Çikolatanın Tarihi 5300 Yıl Öncesine Dayanıyor

    Odaklanmayı artıracak 5 bilimsel yöntem