Einstein, yaşadığı süre zarfında fizik alanında sunduğu büyük katkıları ile biliniyor. Fakat öte yandan kültürel anlamda da bir kitap kulübü kurdu. Müzik konusunda da oldukça başarılı biriydi. “Eğer ki bir bilim insanı olmasaydım, bir müzisyen olurdum.” diyordu.
“Müzik yapmadan geçen bir hayatı hayal edemiyorum. Güpegündüz müzik içerisinde hayallere dalabilirim. Hayatımın en büyük keyfi müziktir.” demişti. Piyona ve keman çalabilen Einstein’in en sevdiği besteciler ise Mozart, Vivaldi ve Bach’tı.
İlgili: Albert Einstein: Muhteşem Bir Fizikçinin Gerçek Hayatı.
O yıllarda keman çalan Einstein arşivlerinden bir kısmını Kudüs’te kurduğu İbrani Üniversitesine bağışladı. Ayrıca İsviçre’de çalıştığı yıllarda icatlarına dahil ettiği 50 ‘ye yakın tasarım patenti aldı.
İşte Einstein’ın tüm zamanını fizik, evren bilimleri ile geçirmediğini ve muhtemelen çoğumuzun bilmediği 4 icadını sizler için derledik;
1. Genişletilebilir takım elbise:
O dönemlerde insanların kilo aldığında giysilerinin üzerilerine olamama durumunu düşünen Einstein, genişleyen bir takım elbise icat etti. Bu takım elbisede iki set düğme mevcut olup, bir tanesi diyet günleri için düşünülmüş, diğeri ise pizza ve çörek günleri için.
Ayrıca elbisede kol oyukları mevcut. Elbise yanları tamamen genişleyebilen bir yapıdadır. Modayı pek takip etmeyen birisi için oldukça ilginç bir buluş. Öyle ki Einstein’in de söylediği gibi: “Evreni, genişleyen bir şey olarak kabul ettikten sonra, örgülü çizgileri giymek kolay geliyor.”

2. Kendinden ayarlı kamera :
Ünlü bilim adamı, otomatik olarak ayarlanan ışık miktarına dayanan bir kamera fikrini icra etti. Einstein bu alanda Alman mucit Gustav Bucky ortaklık yaptı. O dönemlerde Bucky otomatik olarak ayarlama yapan kameralar konusunda birçok patent almıştır.
Patentlerini aldıktan 5 yıl sonra Kodak “elektrik gözlü” olarak tanımladığı otomatik ayarlanan kamera ile ortaya çıkmıştı. Her ne kadar farklı tasarlanmış olsalar da Einstein’in kendi kameraları ile aynı terimleri kullanmıştı. Einstein birçok konuda olduğu gibi bu konuda da çağın çok önündeydi.

3. Einstein-Szilard buzdolabı:
Einstein, o dönemde yapılan buzdolaplarında meydana gelen tokstit zehirlenmelerinden hatta insanların ölümüyle sonuçlandığını gördükten sonra, daha güvenli bir buzdolabı yapmak için harekete geçti.
O dönemlerde öğrencisi olan Leo Szilard ile birlikte stabil bir basınçla çalışan, toksik duman sızma riskini de ortadan kaldıran ve hareket eden herhangi bir parçası olmayan bir buzdolabı icat etmek için harekete geçtiler.
Einstein ve Leo Szilard bu alanda tam 45 farklı patent aldı. İcat ettikleri buzdolabının bilimin sihirli yönünü gösterircesine içindekileri soğuk tutmak için ısınıyordu. Kısacası Einstein fizik dışında, farklı konularda da zamanının ötesinde bir bilim adamıydı.

4. Ses kaydedici:
1930’lu yıllarda radyo ve filmler çok popülerdi. Einstein kendi kabuğuna çekilmiş dünyadan izole edilmiş bir bilim insanı değildi. Aksine filmlere çok düşkündü. O dönemler ünlü İngiliz aktör Charlie Chaplin ile dostluk kurmuştu.
Belki bu yüzden Einstein’in sesleri kaydetmek için bir cihaz icat etmek istemesi şaşırtıcı değildi. İlk bakışta basit gibi görünen elektromanyetik bir ses üretme cihazı icat etti. Daha sonralarda Alman mühendis Rudolf Goldschmidt ile birlikte benzer cihazlar üretmeye devam etmiştir.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Einstein’ın Çözülmesi Zor Olan Bu Bilmecesini Çözebilecek Misiniz?
- Albert Einstein’in Türkiye Cumhuriyetine Yazdığı Mektup`un Hikayesi
- Gerçek Yaşamda Einstein’ın Görelilik Teorisini Görebilmenin 8 Yolu
- Albert Einstein’ın gölgesinde kalan dahi: Mileva Einstein