Küçük Kabuklular, Mariana Çukuru' ndaki Baskılarından Nasıl Kurtulur?

Yeni bir çalışma; karides benzeri canlıların, sanki savaşa hazırlanırken okyanusun en derin bölümünün tahribatından kurtulabilmesi için alüminyum zırhı giydiğini ortaya koymuştur.
Amfipotlar, dünyadaki çoğu sularda bulunan küçük kabuklulardır. Hirondellea gigas türü, denizin dibinde yaşıyor. – Challenger Deep’in Mariana Çukuru , bazı derinliği 35.797 fit (10.911 metre) bulmaktadır. Derin denizin aşırı baskılarında, amfipotların ve diğer pek çok deniz hayvanının kabuğunu oluşturan kalsiyum karbonat suda daha kolay çözünmek için daha kolay reaksiyona girer – esasen yumuşak vücutlarını çıplak ve savunmasız bırakır. Bu haliyle, amfipotlar tipik olarak yaklaşık 16.400 feet’in (5.000 m) altında bulunmaz ve bu da H. gigas’ın Challenger Deep’ taki varlığını gizemli kılar. Japon bilim insanları bu kabukluların derin denizde alüminyum zırh kullanarak hayatta kaldıklarını ortaya koymuştur.

Araştırmacılar, Challenger Deep’ ten topladıkları birçok H. gigayı 25,751 fit (10,897 m) derinlikte analiz ettiler. Kabuklular baştan kuyruğa kadar 1,2 inçten (3 santimetre) daha fazla ölçülmüştür. Bilim insanları H. gigas dış iskeletinin yüzeyinde alüminyum içerdiğini bulmuşlardır. Ama deniz canlılarında seyrek olduğu için küçük yaratık bu metali nasıl buluyor? Araştırmacılar kabukluların, yüzeyinden yağan bitki döküntülerinden beslenirken yutmakta olduğu deniz tabanındaki alüminyum iyonlarını almak için bağırsaklarında şeker bazlı kimyasallar kullandığını keşfetti. Bu şeker bazlı molekülleri, bu bitki kalıntılarından topladığı şekerlerden üretir.

Alkali deniz suyunda, alüminyum iyonları, insanlar, rahatsız midelerini mide asidinden korumak için kullandıkları bir bileşik olan alüminyum hidroksit jeli oluşturur. Japonya’daki Tokyo Üniversitesi’nden Live Science’ a göre çalışma lideri yazar Hideki Kobayashi, H. gigas söz konusu olduğunda, “alüminyum hidroksit jelinin çoğunlukla kimyasal koruma sağladığını düşünüyoruz”. İfadesini kullanmıştır. Jel, canlının dış iskeleti üzerinde geçişsiz bir engel oluşturur.

Kobayashi, “Sonuç olarak dış iskeletteki kalsiyum karbonat çözülmedi” demiştir. Kobayashi, bu amfipot, alüminyumu kilden elde eden ilk organizma olduğunu söyledi. Bu yeni biyolojik işlemin bir gün alüminyum üretmek için çevre dostu bir yol açabileceğini öne sürmüştür. Bilim insanları bulgularını çevrimiçi olarak 4 Nisan’da PLOS ONE dergisinde yayımlamışlardır.
Editör / Yazar: Nalan YILDIZ
Kaynak: https://www.livescience.com/65429-amphipods-survive-mariana-trench.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

10 Bulaşıcı Hastalığın 6′ sı Hayvanlardan Geliyor

Fobilerin Üstesinden Nasıl Gelinir? Dört Adımda Korkularını Fethet!