nikola tesla kimdir hayatı icatları sozleri radyo dalgaları

Nikola Tesla Kimdir? Hayatı, İcatları, Sözleri

Atlas Kardemir
Okuma süresi 6 Dakika
10 Temmuz 1856 yılında doğan Nikola Tesla,  tüm başarılarına rağmen parasız bir şekilde 7 Ocak 1943 yılında bir otel odasında vefat etti. 

10 Temmuz 1856 yılında doğan Nikola Tesla,  tüm başarılarına rağmen parasız bir şekilde 7 Ocak 1943 yılında bir otel odasında öldü. Nikola Tesla, elektiriksel alanda yaptığı icatlarla bugünü bile etkileyen, dünyanın en önemli bilim insanlarından biridir. Hak ettiği övgüleriyse 1 asır sonra kazanabildi.

Dünyayı aydınlatan dahi, günümüzde Tesla adı verilen elektirik birimi ve yine kendi adı verilen sokaklar, caddeler hatta ödüller olan birisi olsa da yaşarken çok da başarılı değildi. Tesla bugün Hırvatistan’a, o zamanlarsa Avusturya Macaristan İmparatorluğu’ na bağlı olan Smiljan şehrinde dünyaya geldi.

Babası bir rahipti, annesiyse eğitim almamış olmasına rağmen makineleri tamir edebilmesi ve muazzam hafızasıyla bilinirdi. Tesla mucitlik kariyerine erken başlayanlardan.

26 yaşında Budapeşte Merkez Telgraf Ofisi’ nde bir çalışanken hala çoğu elektronik aletlerde kullanılan manyetik alan teorisini ortaya attı. Bu teorisini ilerleterek sürekli alternatif akımı icat etti ve bu sayede 1884’ te Edison’un mühendislik şirketi Edison Makine Fabrikası’nda çalışmaya başladı.

Tesla’nın ölümü]

Nikola Tesla Kimdir? Hayatı, İcatları, Sözleri

Nikola Tesla Kötü Bir İş Adamıydı

Tesla ne kadar iyi bir bilim insanıysa bir o kadar da kötü bir iş adamıydı. Fikirlerini nasıl pazarlayacağını bilemiyordu. Tesla’ nın aksine Edison iki yönden de başarılıydı. Ne yazık ki bu iki bilim insanının birlikte çalışması mümkün olmadı. Ve Tesla 1 yılın ardından fabrikadan ayrıldı. Ardından kurduğu Tesla Elektronik ve İmalat isimli laboratuvarda yaratıcılığının sınırlarında özgürce çalışma imkanı buldu.

Burada ark lambaları, elektirik rezonansı ve X Ray gibi fikirlerini hayata geçirme imkanı buldu. Önce Colorado’ya daha sonra yeniden New York’ a taşındı. Bu yerlerden yeni bilimsel keşiflerle döndü.
Niagara Şelale’ sin ilk hidroelektrik yüklemeyi yapmış ve alternatif sürekli akımı mükemmelleştirdi.
Sonunda takıntılı, eksantirik ve genellikle duygusal bir adam olan Tesla bir keşişe dönüşürken basına sürekli yeni fütüristik fikirlerinden bahsediyordu.

Tesla 1943 yılında New York’ta bir otel odasında parasız ve yapayalnız bir şekilde öldü. Nikola Tesla’ nın Long Island’daki eski laboratuvarı bilim müzesine dönüştürülerek Tesla anıldı.

Nikola Tesla – Tesla Bobini

Sayısız İcat

Tesla’nın bir çok icadı henüz keşfedilemediği için icatlarının sayısı bilinmiyor. Aldığı patent sayısıysa 300. Kariyeri boyunca patentini alamadığı birçok fikri oldu.

Nikola Tesla’nın 3 6 9 Teorisi Nedir?

nikola tesla 369 teorisi

Bir dahi olduğunuzda, başkalarının fark etmediği şeyleri fark etme eğilimindesiniz. Nikola Tesla yaptı. Elektriğin potansiyelini çağdaşlarından çok daha önce hayal etti.

Nikola Tesla’nın “3, 6 ve 9’un ihtişamını bilseydiniz, o zaman evrenin anahtarına sahip olurdunuz” dediği iddia ediliyor.

1’i, ardından 2’yi vb. ikiye katlamak, 3 6 ve 9’u hariç tutan bir model oluşturur. Bilim adamı Marko Rodin , o zaman 3 6 9’un bir “akı alanını” veya üçüncü boyuttan dördüncü boyuta bir vektörü temsil ettiğine inanır .

Üçler de insanlık tarihinde sıklıkla görülür. Üçgenlerin üç tarafı vardır (piramitler gibi)“Baba, Oğul ve Kutsal Ruh”ta olduğu gibi insanlık tarihinde üçleme bolca bulunur. Tesla’nın kendisi, “evrenin sırlarını” içerdiğine inandığı “enerji, frekans ve titreşim” üçlüsüne işaret ederdi.

Tesla, hayatında takıntısını çeşitli şekillerde ortaya koydu. Binaya girmeden önce bloğun etrafında üç kez yürürdü. Tesla bulaşıklarını 18 peçeteyle yıkıyordu (18’i 9, 6 ve 3’e bölünebiliyordu). Mucit ayrıca sadece oda numarası üçe bölünebilen otel odalarında kalacaktı.

Tesla, ömrünün sonunda ucuz oteller arasında gidip geldi. Ve 3327 numaralı odada öldü.

Alternatif Akım

Tesla en büyük ve en önemli icadı olan alternatif akımı, eski patronu Edison’ un düz akımına karşılık olarak icat etmişti. Düz akım tek yönde ve doğrusal olarak ilerlerken alternatif akım farklı yönlerde ve çok daha büyük voltajlarda ilerleyebiliyor.
Alternatif akım ve düz akım Atlantik sahillerinde çaprazlandığında düz akım alternatif akıma oranla çok daha zayıf kaldı. Edison şöhreti ve gücü sayesinde bir süre daha liderliği elinde tutsa da alternatif akım sonunda hak ettiği yeri elde etti. Tesla’nın çoğu icadı da alternatif akım mantığıyla çalışır. [Tesla ve Edison rekabeti]

Tesla Bobini

Tesla Bobini

Bu makine aşırı yüksek voltajlarda şarj edilerek muazzam büyüklükte elektiriksel alanlar oluşturuyor ve bu alanların kuvvetince elektirisel arklar oluşturabiliyordu. Ayrıca kablosuz radyo ve bazı tibbi cihazlar bu alet sayesinde icat edildi.

Radyonun Gerçek Mucidi: Nikola Tesla

Tesla 1892’ de radyo dalgalarıyla ilgilenmeye başladı. 1898’ de New York’ta Madison Caddesi’nde radyo dalgalarıyla çalışan ilk botu icat etti. Radyo dalgalarını baz alarak ürettiği birçok cihaz oldu.
Ardından İtalyan mucit Guglielmo Marconi, finansal olarak dengesiz olan Tesla’nın önüne geçerek ilk transatlantik radyo dalgası iletimini yaptı. Tesla ve Marconi arasındaki yarış 1943’te Amerikan mahkemesinin Marconi’nin bazı patentlerini geri alması ve Tesla’nın radyonun mucidi ünvanına kavuşmasıyla sona erdi.

resim: Nikola Tesla

Nikola Tesla ‘dan Alıntı Sözleri

“Paranın bir değeri yoktur. Tüm paramı insanlığın daha kolay yaşayabilmesi için yaptığım icatlara yatırdım.”

Nikola Tesla ’ya Bir Ziyaret – Dragislav L. Petkovic, Nisan 1927
“Bilim insanı hemen sonuç beklemez. İcatlarının hemen kabul edilmesini de beklemez. Onun görevi ardından gelecek olanlar için temel hazırlamak ve yolu işaret etmektir.

Emek vermeli ve umut etmelidir.” Radyo Gücü Devrim Yaratacak – Haziran 1934
Bugünkü bilim adamları açık düşünmektense derin düşünüyor. Açık düşünmek için akıllı olmak gerekir, ama derin düşünen birisi oldukça deli olabilir. Radyo Gücü Devrim Yaratacak – Haziran 1934

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Editör / Yazar: Şeyma SÜRÜCÜ

Bu makaleyi paylaş
Atlas Kardemir, moleküler biyoloji alanında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır. Genetik yapılar ve biyomoleküler süreçler üzerine derinlemesine çalışmalar yaparak, biyolojik sistemlerin moleküler temellerini anlamaya katkı sağlamaktadır. Özellikle genetik mühendislik ve biyoteknoloji uygulamaları konusunda elde ettiği bilgilerle, bilim dünyasında önemli projelere imza atmaktadır.
3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir