Demir kabuklu salyangoz, okyanus yüzeyinin binlerce metre derinliğindeki hidrotermal menfezlerin yakınlarında yaşıyor. Bu istikrarsız yeri güvenceli dolaşabilmesi için salyangozun kendine bir çözüm üretiyor.
Kendisine demirden oluşan zırhlı bir kabuk yapabiliyor.
Salyangoz pullarının üst üste binmiş şekilde sıralanması minyatür bir (Game of Thrones’daki) Demir Taht’ı andırsa da pullar, salyangozu yaşam alanında yapılan madencilikten dolayı baş gösteren nesil tükenme tehlikesinden koruyamıyor.

Sert pullarından dolayı deniz karıncayiyeni olarak da bilinen pullu-ayak salyangozu (Chrysomallon squamiferum), Hint Okyanusu’ndaki hidrotermal menfezlerin yakınlarından başlayarak sadece üç yerde yaşıyor.
Eski çalışmalar salyangozun metal zırhı, sıcak ve bol mineralli menfezlerin yakınındaki rakip salyangozlara ve avcı hayvanlara karşı koruma sağlıyor.
18 Temmuz 2019’da, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) deniz karıncayiyenini “nesli tükenmekte” olarak listeledi. IUCN temsilcileri bir açıklamada, “Derin-deniz madenciliği nedeniyle nesli tükenmekte statüsüne atanmış olan ilk hayvan olarak listeye “dikkate değer” bir eklemeydi.” dedi.
İlgili: Birkaç Yıl İçinde Soyu Tükenebilecek 10 Hayvan
Demir kabuklu salyangoz 2900 metreye kadar derinlikte yaşayabiliyor
İlk olarak 2003 ’te keşfedilen pullu-ayak salyangozları, bilim insanlarının yazılarına göre, hemen hemen iki tane halı sahanın büyüklüğüne eşdeğer bir bölgede ikamet ediyorlar ve nerdeyse 2900 metreye kadar derinlikte yaşayabiliyorlar.
Salyangozun kabuğu üç tabakadan meydana geliyor; kireçlenmiş bir iç tabaka, organik bir orta tabaka ve demir sülfürler ile takviye edilmiş bir dış tabaka.
Galler Ulusal Müzesi ’nin raporuna göre bu salyangozların, besin ihtiyacının çoğunu karşılayan ve vücutlarında yaşayan simbiyotik bakterilerin oksijen ihtiyacını kısmen karşılayabilmek için devasa bir kalbe sahipler.

Bu salyangozların huy ve biyolojisi hakkında pek bir bilgi yok. Ancak araştırmacılar, “Sırf bu salyangozların istikrarsız bir hidrotermal ortamda hayatta kalabilmek için evrim geçirmesi, salyangozların deniz dibi madenciliğin yol açtığı ciddi bοzulmalara katlanabileceği anlamına gelmez.” diye eklediler.
Bir belgeye göre, şu anda salyangozların bulunduğu menfez alanlarında hiçbir koruma faaliyetleri yapılmamakta. Üstelik, salyangozların yaşadığı üç bölgenin ikisi madencilik eyleminin başlanması için resmen temizlendi.
Salyangozların kendi doğal ortamlarını değiştirip değiştiremeyeceği belirsiz.
“Bir ‘bekle ve gör’ yaklaşımı –bütün belirsizliklerin ileriki bilgilere göre karara bağlanacağını varsayarsak– insan kaynaklı kargaşanın, bilimsel keşiften daha hızlı hızlandığı gerçeğini yok sayıyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Nesli Tükenen hayvanlar hangileridir? Nesli Tükenmiş Hayvanların Listesi
- Doğu Jaguarının Nesli Tükendi
- Bilim İnsanları Nesli Tükenen Bir Kuşu ÖIümden Döndürmek İstiyor
Editör / Yazar: Fuat Kağan Bulgurcu
Haber enteresan ve bir o kadar da etkileyici.