Parvovirus, tüm köpekleri etkileyebilen oldukça bulaşıcı bir virüstür. Aşılanmamış köpekler ve dört aylıktan küçük köpek yavruları en fazla risk altındadır. Köpek parvovirüs enfeksiyonundan hasta olan köpeklerin genellikle “parvo” olduğu söylenir.
Parvovirüs köpeklerde önlenebilen bir hastalıktır. Bu virüs oldukça bulaşıcıdır ve enfekte olmuş bir köpekle doğrudan temas yoluyla veya kontamine bir nesneyle dolaylı temas yoluyla yayılır. Ancak, üreticilerin ve yeni yavru köpek sahiplenenlerin parvo risklerini, bunlardan korunmayı ve yavru köpekleri parvovirüs kaptıysa ne yapmaları gerektiğini bilmeye ihtiyaçları vardır.
Parvovirüs nedir?
Parvovirüs bulaşıcılığı çok yüksek bir virüstür. Yavru ve genç köpeklerde enfeksiyoz gastrointestinal (GI) hastalıklara neden olur ve tedavi edilmezse ölüme sebebiyet verir.
Bu virüsü bu kadar tehlikeli yapan faktörlerden biri köpekler arasında yayılmasının hızlı ve kolay olmasıdır. Virüs, enfekte olmuş bir köpekle doğrudan temas yoluyla veya dışkı yoluyla yayılır ve enfekte olmuş bir köpek, virüsü maruz kaldıktan dört beş gün sonra, genellikle köpek herhangi bir klinik enfeksiyon belirtisi göstermeye başlamadan önce virüsü yaymaya başlayabilir.
Köpek, hasta olduğu sürece ve iyileştikten sonra 10 güne kadar virüsü yaymaya devam edecektir. Bu, köpeğinizin ve diğer köpeklerin sağlığı için de doğru teşhis ve karantinanın gerekli olduğu anlamına gelir.
Hangi köpekler için Parvo riski daha fazladır?
Altı haftalıkla altı aylık arası genç köpekler, aşιsιz ya da aşιlarι tamamlanmamış köpekler en fazla risk altında olan köpeklerdir.
Ayrıca üreticiler henüz nedenini tam bilemeseler de Alman Çoban Köpeği, Rottweilers, Doberman Pinschers, English Springer Spaniels ve American Staffordshire Terrier cinsi köpekler parvovirüsten etkilenme açısından daha fazla risk altındadır.
Yavrular annelerinden antikorlarla doğarlar. Bu antikorlar azaldıkça, yavrulara bir dizi parvo aşιlaması yapmak sahiplerine bağlıdır.
Sütten kesme, ikincil parazit veya enfeksiyon gelişmesi parvovirüs enfeksiyonunu daha ciddi bir seyre götürebilir. Bu nedenle veterinerinizle köpek yavruları ve hamile köpekleriniz için en uygun bakımın ne olduğu hakkında konuşmanız hayati önem taşır.
Parvovirüs nasıl bulaşır?
Köpek b -19 parvovirüsü köpeklerde parvoya neden olur ve iki şekilde bulaşabilir. Birincisi, köpek dışkı ile kontamine olmuş bir yüzeyi veya başka bir köpeği kokladığında veya yaladığında, enfekte kaka ile burun ve ağız yolunun doğrudan temasıdır. Yavrular dünyalarını koklayarak keşfettiklerinden ve herşeyi ağızlarına almayı sevdiklerinden , meraklı ve sevimli bir yavrunun parvoyla karşılaşması çok olasıdır.
İkinci bulaşma yolu dolaylı temastır. Virüs, giysi, ekipman, insan derisi ve köpeğin bulunduğu çevrede hayatta kalabilir. Dolaylı bulaşma, bir köpek yavrusu virüsle kontamine bir kişi, nesne veya çevre ile temas ettiğinde gerçekleşir.
Parvovirüs çok dirençli bir virüstür.
İç mekanda en az iki ay boyunca oda sıcaklığında hayatta kalabilir ve yaygın olarak kullanılan birçok temizleyici ve dezenfektanlara karşı dayanıklıdır. Açık havada, parvovirüs doğrudan güneş ışığına maruz kalmadığı sürece aylarca hatta yıllarca yaşayabilir. Bu nedenle enfekte olmuş köpeğin karantinaya alınması ve çevrenin uygun şekilde temizlenmesi özellikle önemlidir.
Enfekte dışkı ile temas etmiş ayakkabılar virüsü köpeğin ortamına getirebilir; Virüsün bir yıla yakın yaşadığı düşünülürse dışkı ile temas ettiğinden şüphelendiğiniz ayakkabıları, ya da etkilenen bölgeyi virüsü öldürdüğü bilinen birkaç dezenfektandan biri olan ev tipi çamaşır suyu ile yıkamanız gerekecektir.
Bir köpek parvoya maruz kaldıktan sonra virüs hızla çoğalır. Çoğalma ince bağırsaklarda, lenfopoietik dokuda (lenf düğümleri, timus vb.) ve kemik iliğinde gerçekleşir. Bu da ciddi GI (gastrointestinal enfeksiyon) problemlerine ve nadir durumlarda miyokardite (kalbin iltihabı) yol açar.
Parvovirüs belirtileri
Köpek üreticileri ve sahiplerinin parvovirüs belirtilerinden haberdar olması gerekir. En yaygın parvovirüs belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Kanlι ve aşırı ishal
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Ateş
- Kusma
- Kilo kaybı
- Güçsüzlük
- Depresyon
- Susuz kalma (dehidratasyon)
Bu belirtilerden birini bile gözlemliyorsanız veterinerinizi hemen aramanız en doğru hareket olacaktır. Parvo olmasa bile, belirtiler veteriner kontrolünü gerektiren başka bir hastalığın sebebi olabilir.
Parvo kaç günde öldürür?
Parvovirüs kaynaklı ölümlerin çoğu, belirtilerin başlamasına takiben 48 ila 72 saat içinde meydana gelir.
Yavru köpeğiniz veya köpeğiniz bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, derhal veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.
Tedavisi Nasıl?
Köpeğinizin parvo olduğundan şüphe ediyorsanız hemen veteriner hekiminize götürün.
Parvo yoğun bir bakım ve tedavi gerektiren ölümcül bir virüstür ve tanı ne kadar kısa sürede konulursa köpeğiniz için o kadar iyi olur.
Veterineriniz büyük olasılıkla köpeğinizin hemen kliniğe yatırılıp izolasyona alınmasını, ikincil enfeksiyonlar açısından da gözlemlenmesi ve tedaviye başlanmasını isteyecektir.
Vakanın ciddiyetine bağlı olarak, veterineriniz bakteriyel enfeksiyonların bağırsak yoluyla köpeğinize etki etmesini önlemek için antibiyotikler de dahil olmak üzere bir dizi ilaç reçete edecektir. Ciddi vakalarda, parvo beyaz kan hücresi sayısını azaltarak köpeğinizin enfeksiyonla mücadele etme gücünü azaltır.
Veterineriniz köpeğinize hayatını kurtaracak destekleyici sıvılar, beslenme ve tedavi uygulayacaktır bu yüzden köpeğinizi veterinere götürmek onun için yapabileceğiniz en iyi şeydir.
İlk 3-4 gün hayatta kalmayı başaran çoğu yavru, yaklaşık bir hafta içinde tam bir iyileşme yaşar. Veterineriniz iyileşme sürecinde size yol gösterecek ve yavru köpeğinizin ihtiyaçlarına en uygun tedavi ve destek planını uygulayacaktır.
Parvovirüs’ten Nasıl Korunulur?
Parvo önlenebilen bir hastalık olmasına rağmen aşılanan köpeklerin bile virüsten % 100 korunduğunu söyleyemeyiz. Aşιlama genelde 6-8 haftalıkken başlanıp arka arkaya 21 gün arayla yapılan 3 aşιlama ile sağlanır.
Koruyucu doz bir yıl sonra ve düzenli olarak 3 yılda bir yapılmalıdır. Aşιsιz ve aşιları tamamlanmamış yavru köpekler ,köpek parkı veya konaklamalı tesisler gibi aşιsιz köpeklerden parvovirüsü alabilecekleri ortamlarda bir arada bırakılmamalıdır.
Gittiğiniz her yere yavru köpeğinizi götürmek cazip gelse de, onun sağlığı, hayatını tehdit eden bu hastalığa karşı aşιlarιnı tamamlayana kadar köpeğinizi güvende tutmanıza bağlıdır.
Parvovirüs aşιsι
Aşιlanmamış yavrular aşιları tam yetişkin köpeklerle eviniz gibi güvenli ortamlarda kolaylıkla sosyalleşebilirler. Eğitim ya da sosyalleşme amaçlı kurumların çoğu aşι karnesini zorunlu tutar. Aşιlama parvo gibi ölümcül hastalıkların yayılma riskini azaltır, o nedenle bir kuruma gitmeden önce aşι karnesi istenip istenmediğini araştırın.
Sosyalleşme ve eğitim köpeğinizin en ideal şekilde gelişmesi için çok önemli faktörlerdir ama köpeğinizin güvenli bir ortamda gelişmesini sağlamak tamamen size bağlı. Yavru köpeklerin 14- 16 haftalıkken tamamlanması gereken aşιları bitmeden böyle bir ortama sokmamaya dikkat edin.
Parvonun nasıl bulaştığını bilmek ve olabilecekleri anlamak bu kadar tehlikeli bir hastalığın yayılmasını önlemede ilk adımlardan biridir. Köpeğinizin gerekli tüm aşιlarını doğru zamanda olduğundan ve henüz aşιları tamamlanmamışken onu götüreceğiniz ortamların güvenli olduğundan emin olun.
Not: Bu makale veteriner bakımının yerini alması için tasarlanmamıştır. Eğer köpeğinize parvo bulaştığından şüpheleniyorsanız hemen veteriner hekiminize başvurun.
Hey köpek sahipleri bunlar da ilginizi çekebilir:
Köpekler hakkında her şey: Köpekler ile ilgili 101 Gerçek bilgi
Köpekler, Yön Bulmak İçin Dünyanın Manyetik Alanını Kullanıyor!
Köpekler Neden Bu Kadar Dost Canlısı?
Köpekler üzerine yapılan bir çalışma erkeklerde sperm kalitesinin düşüş nedenlerine ışık tutabilir
Benim köpeğim kanlı ishal oldu ilk gün veterinerde serum bağlandı bir daha goturemedim bu gün 6. Gün köpeğim iyi gibi kuru mama ve azar azarda olsa yiyor benim sorunum başka köpeğim çok agresif oldu hep bizi ısırmaya calisiyor kollarım yara bere oldu neden olabilir