Sahte Ay Tozundan Materyaller Üretildi

1960 yılında başlayan Ay macerası;16 Temmuz 1969 tarihinde ilk başarısına ulaşmış ve ardından gerçekleştirilen misyonlar ile birilikte sona ermiştir. Son 40 yıldır kendini Mars’a götürmeye çalışan ve Ay’a bir daha yüzünü dönmeyen insanoğlu, regolit adı verilen maddeden çeşitli materyaller üretti. Ay misyonları artık çok geride kaldı ve o dönemde Ay’dan getirilen maddeler neredeyse yok denilecek kadar az. Ayrıca o dönem Ay’a giden astronotlar, orada normal bir yaşam sürmeye yarayacak materyalleri taban yüzeyinde rahatlıkla kullanmamışlardı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), regolit adı verilen maddeden çeşitli materyaller üretti. Regolit; kayayı kaplayan gevşek, heterojen, yapay materyaldir. İçerisinde toz, toprak, kırık kaya ve buna benzer materyaller bulundurur. Dünya, Ay, Mars ve bazı asteroitlerde bulunur. Yani bir nevi sahte ay tozudur regolit. ESA araştırmacıları regoliti kullanarak; vida, menteşe, para, çekiç gibi fonksiyonel aletleri ürettiğini açıkladı.

ESA yaptığı açıklamada işlem sürecini anlattı; ”İncecik hale getirilen regolit taneleri, kendisi ile reaksiyona giren birleştirici bir madde ile karıştırılır. Ardından pres yardımı ile tabaka kıvamına gelir ve ışığa maruz bırakılarak sertleştirilir. Ortaya çıkan katı cisim fırın yardımı ile çeşitli materyallere dönüştürülür.” Halen daha deneysel aşamada olan projenin başarıya ulaşması halinde baskıları hem diğer gezegenlerde hem de dünyada rahat bir kullanım olanağı vermesi bekleniyor.
Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ
Kaynak: https://www.livescience.com/news

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kilogramın Tanımı Resmen Değişti

İtalya’da Eski Bir Volkan Harekete Geçti