Yıldızlararası Kuyruklu Yıldız Borisov Güneş Sistemi’mizden çıkarken parçalanıyor mu?

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 2 Dakika
NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu yıldızlararası nesne Comet 2I / Borisov'un bu görünüşünü yakaladı. 12 Ekim 2019. (Resim: © NASA / ESA / D. Jewitt (UCLA))

Kuyrukluyıldızlar için bile yeni bir ortamda olmak zorlayıcıdır. Son gözlemlere göre, yıldızlar arası Borisov Kuyruklu Yıldızının Güneş Sistemimizin içinden ve Güneş’imizin yanından geçmesi yüzeysel patlamaları tetikliyor olabilir.

Borisov olarak adlandırılan bu kuyruklu yıldız, gökyüzü gözlemcilerinin dikkatini ilk olarak Ağustos 2019 sonlarında çekti. Nesne üzerinde tekrarlanan gözlemler, yörüngesini takip etti ve gökbilimciler onun bu çizdiği garip istikametin; kuyruklu yıldızın sadece Güneş Sistemi’mizin dışından gelebileceğini ve sadece yakınlarımızdan geçtiğini ortaya çıkardığını belirledi.

ilginizi çekebilir: Güneş Sistemimizdeki İkinci Yıldızlararası Nesne Resmen Tespit Edildi

Yeşil çizgi 2I / Borisov’un tahmini yörüngesini gösteriyor. ( Tony Dunn / Twitter )

Bu ay, nesneyi kontrol eden gökbilimciler garip bir şey olduğunu keşfettiler. Polonya merkezli bir ekip, şimdiye kadar Mart ayında iki kez, Kuyruklu Yıldız Borisov’un aydınlandığını bildirdi. Yeni gözlemlerin anlatıldığı bir notta şöyle yazdılar, “Bu davranış, devam eden bir çekirdek parçalanmasının güçlü bir göstergesidir.”

Böyle bir hadise, Borisov’un Güneş’e yaklaşımından kaynaklanmış olmalıdır. Bu, Borisov’un Aralık ayında Güneş’e yakın uçuşundan bu yana bilim insanlarının düşündükleri bir olasılıktı. Tüm kuyruklu yıldızlar gibi Borisov da buz gibi döküntülerden oluşan bir yığın, bu yüzden Güneş’in yakınından geçmek o buzla etkileşime neden oluyor.

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu yıldızlararası nesne Comet 2I / Borisov’un bu görünüşünü yakaladı. 12 Ekim 2019. (Resim: © NASA / ESA / D. Jewitt (UCLA))

Borisov heyecan verici bir keşifti çünkü – bilim insanlarının fark ettiği ilk yıldızlararası nesne olan Oumuamua ‘nın aksine – Güneş Sistemi ‘miz üzerinden yolculuğunu izlemek ve incelemek için gökbilimciler nesnenin ne olduğunu bir yıldan daha uzun süre boyunca tanımlamaya çalıştılar. Tam da bilim insanlarının uzun süre görünürlüğün sayesinde yapılmasını umduğu bu gibi yeni gözlemlerden biri.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir