Antibiyotik direnci küresel ısınma kadar büyük bir tehdit

İngiltere’nin baş sağlık memuru, küresel ısınmaya karşı yapılan protestoların, insanlığı tehdit eden en büyük unsurlardan biri olan antibiyotik direnci için de yapılması gerektiğini ve neslin tükenmesi kampanyalarının insanları bilinçsiz ve gereksiz antibiyotik kullanımından uzaklaştırması gerektiğinin altını çiziyor.

Bu bilinçsiz kullanımlar sonucunda antibiyotiklerin etkilerinin sıfıra indiğini belirtiyor. Antibiyotik direnci tehdidi küresel ısınma kadar büyük bir sorundur ve halkımız ile politikacılarımız bu soruna çok daha fazla özen göstermelidir, diyor Davies.“İnsanlar bu konunun önemini farkedebilselerdi çok iyi olabilirdi, çünkü bu konu en az ekstrem hava koşulları kadar tehlikelidir” Davies, bilindik hastlklarn tedavilerinin, yanlış antibiyotik kullanımı sonrasında neredeyse imkansız hale gelebildiğini ve bu sorunun küresel ısınma ile ilgili hükümetler arası panellerde olduğu gibi önemli biçimde ele alınmasının şart olduğunu söylüyor.

IPCC (Uluslararası Küresel Isınma Paneli) eğer sera gazları üzerinde şimdi bir düzenleme yapılmaz ve bu gazların salınımı indirgenmezse, 12 yıl içerisinde büyük bir felakete sürüklendiğimiz konusunda insanları uyardı.

Davies, antibiyotik direncinin sonuçlarının insanlığın geleceği açısından çok büyük bir tehdit olduğunu ancak son zamanlarda da bu sorunla başa çıkabilmek adına atılmış birkaç küçük adım olduğunu belirtiyor. “Yeni ilaçlar geliştirebilmek adına kimse de istek yok. Sistemsel sıkıntılar sebebiyle bunun aşılması zor ve bizim de IPCC benzeri bir organizasyona ihtiyacımız var”.

Davies içinde, aşırı antibiyotik kullanımından ve güçlü ilaçların reçetelenmesinde kısıtlamaların bulunmamasından, ilaçların hayvanların daha hızlı kilo almasını sağlayabilmeleri “büyüme teşviki” de dahil olmak üzere hayvanlarda ilaçların yaygın olarak kullanılmasına kadar insanlığın kendi sebep olduğu problemlerin çoğunun içinde bulunduğu bir liste yayınladı.


Bu kullanımlar Avrupa ve Amerika’da yasaklanmıştır ancak bu bölgeler dışında hala yaygındır. Avrupa ve Amerika’da ise antibiyotiklerin hayvanlar üzerinde kullanılmasına hala izin veriliyor. Balık yetiştiriciliği de büyük bir endişe kaynağı, çünkü antibiyotik kullanımı bu sektörde büyük ölçüde göz ardı ediyorlar.

Birkaç tarım alanından endişe duyulmuyor – ABD’ de turunçgiller üzerinde kullanılmasının ciddi bir tehlike olarak görüldüğü antibiyotiklerin kullanılmasına izin verilmediğini belirtiyor. Davies bu yıl sonu görevinden ayrılacak ve böylece Brexit sonrası ABD ile ticaret anlaşmaları imzalanacaksa artık hükümette bir rolü olmayacak.

Ancak, İngiltere’ nin antibiyotik kullanımına karşı korumasını zayıflattığını düşündüğü anlaşmalara karşı, konuşmaya devam edeceğini açıkça belirtti.ABD’nin hayvanlar ve bitkiler üzerinde antibiyotik kullanımı konusunda AB’den farklı kuralları var. Birleşmiş Milletler Antimikrobiyal Direniş İstihbarat Koordinasyon Grubu (IACG) tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir dönüm noktası raporu, bu tür ilaçların çiftliklerde ve insanlarda aşırı kullanılmasını önlemek için dünya genelinde daha güçlü kurallar konulması gerektiğini tavsiye etti.

IACG’nin yöneticisi HaileyesusGetahun, antimikrobiyal direniş tehdidinin “sessiz bir tsunami” olduğunu söyledi.Halkın hala sorunun farkında olmadığını, ancak insanların tehlikeler konusunda eğitilmeleri durumunda sorunların çözülebileceğini söyledi. “İnsanları bir araya gelmeye çağırıyoruz” dedi. “Henüz etkilerini görmüyoruz, ancak gelecek bizim için bir felaket olacak.”

Rapor, çiftlik hayvanlarında küresel olarak ortadan kaldırılması için büyüme destekleyici antibiyotiklerin kullanılmasını ve insan kullanımına ayrılmış en güçlü antibiyotiklerin kullanılmasını hedef alıyor. Yazarlar ayrıca, ilaç şirketlerinin “kamu yararını kar yapmaktan önde tutmalarını” istedi, çünkü yeni ilaçlar geliştirmek anlamına gelen pazar başarısızlığı, büyük kamu yararı olsa da, şirketlerin daha fazla para kazanmasını engelliyor.

Bir diğer kritik konu ise sanitasyondur; çünkü dünya nüfusunun 2 milyardan fazlasını etkileyen temiz su ve iyi sanitasyon eksikliği, zengin ülkeler de dahil olmak üzere hızla dünyaya yayılan antibiyotik direncinin yükselmesine neden olmaktadır. Rapor, acil harekete geçilmemesinin, 24 milyon insanın 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğaitileceğine ve 2050 yılına kadar yılda 10 milyon ölüme yol açacağı sonucuna vardı.
Editör / Yazar: Oğuzhan PEKGÜRLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Karbondioksit 800.000 yılda görülmeyen, rekor seviyelere çıktı

Bebek kafatasları doğum sırasında ne kadar ezilir? 3D görüntüleri ortaya çıkarıldı