Bilim İnsanları, Maymunlarda Bilinci Açıp Kapatabilmeyi Başardı!
‘Bilincin Açma/Kapama Düğmesi Bulundu’
Bilim insanları anestezi ile uyutulmuş bir maymunun beyninin derinliklerinde bulunan küçük bir odacığa hızlı bir şekilde elektrik akımları göndererek uyandırmayı başardılar. Bu olay kulağa bir çeşit işkence yöntemi gibi gelse de bu keşif bilincin doğasını anlamamız konusunda oldukça önem taşıyor. Ayrıca beyin hastalıkları için çok daha iyi tedaviler geliştirmemizde de yardım edebilir.

Araştırılan beyin yapısı, beyin sapının hemen üstünde bulunan bir çeşit gri madde demeti olan merkezi lateral talamus olarak biliniyor. Wisconsin ve Madison Üniversiteleri tarafından yürütülen araştırmada bu yapıyı belirli aralıklarla verilen elektrikle uyarımın genel anestezi ilaçları verilmiş olan bir makak maymununu uyandırabildiği Neuron dergisinde yayınlandı.
Saniyeler içinde maymunun bilinci tamamen beyin fonksiyonlarıyla yerine geldi. Ancak, elektriksel uyarım kesildiği anda maymun tekrar bilincini kaybetti.
Beynin Motoru
‘’Beyinlerini uyardığınız sürece, gözlerini tamamıyla açma davranışları, etraflarındaki nesnelere ulaşmaları, hayati fonksiyonel değişiklikleri, vücut ve yüz hareketleri ve beyin aktiviteleri uyanık olduklarını gösteriyor.

Uyarım kesildikten sonraki birkaç saniyenin içinde gözleri tekrar kapandı ve denek tekrar bilinçsiz haline döndü’’ Madison Üniversitesi psikoloji ve sinirbilim Profesörü Yuri Saalman Ancak bu prosedür inanılmaz derecede hassas uygulanmalıdır. Bir metrenin yalnızca 200 milyonda biri arasındaki bölgeler saniyede 50 kez tekrarlanan patlamalarla 50 hertz frekansla aynı anda şoke edilmelidir. Bu şartlar yerine getirilmezse istenilen sonuç alınamaz.
Araştırmacılar bu kısmı ‘’beynin motoru’’ olarak adlandırdılar. Bu motoru anlayarak araştırma ekibi bilincin altında yatan fiziksel aktiviteyi anlayabilmeyi umut ediyor. Maymunların bilinçsiz halden bilinçli geçişlerini beyin tarayıcılarla görüntüleyen araştırmacılar merkezi lateraltalamusun korteksin kısımlarını uyardığını ve böylece merkezi lateraltalamusun ’’uyanık’’ kaldığını gördüler.
‘’Yani, korteksin derin katmanları ile merkezi lateraltalamus arasında bir döngü var. Artık bu motorun çalışmasını ve farkındalığı ve etkileyen beyin zarındaki değişikliklerin meydana gelmesini sağlayan beynin hayati kısımlarına odaklanabiliriz.’’ Saalman
Bu bilgi bilinci etkileyen beyin hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Merkezi lateral talamusun zarar görmesinin bilinçle ilgili hastalıklarla bağlantılı olduğu biliniyordu. Ancak ekip, ayrıca koma ve bitkisel hayat gibi uzun süredir bilinçsiz durumda olan hastaların tedavisinde de kullanılabileceğini ortaya koydu.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Bilinç Neden Açıklanamıyor? Çağımızın en büyük bilimsel mücadelesi.
- Beyninin çoğunu kaybeden adam bilinç hakkında bildiğimiz her şeye meydan okuyor
- İnsan Kafası Kesildikten Sonra Ne Kadar Süre Bilinçli Kalabilir ?
Çeviri: Hacer Sezgin
ilginç gerçekten, bilim dünyası için büyük bir ilerleme