Bir insan kafasını başka bir kişinin vücuduna nakletme fikri hepimize bilim kurgu gibi görünebilir. Ancak Dünyanın ilk kraniyal alışverişi hakkında kurgusal bir hikaye yazan sinirbilimci Bruce Mathew, yakında gerçek bir prosedür haline gelebilecek bir fikir buldu.
The Telegraphy ile konuşan ve daha önce Hull Üniversitesi Eğitim Hastaneleri NHS Trust’ta sinir cerrahisi alanı için klinik lider olan Mathew, Tüm omuriliğin birlikte nakledilmesi durumunda bir kafanın başka bir vücuda nakledilebileceğini açıkladı.

“Başlangıçta niyetimiz sadece bir fikir üzerine beyin fırtınası yapmaktı ve bu durum oldukça aptalca görünüyordu. Ama ilerleyen zamanlarda bu fikrin düşüdüğüm kadar saçma olmadığını fark ettim. Beyin ve omuriliği bir arada tutarsanız bu hiçte imkansız bir fikir değil!
Omurilik hayal edilebilecek en derin şey; beyin ve omuriliğin birbirine bağlı tutmamız gerekir. Asıl saçma olan bir nakil için bu bağlantıyı kesmek ! ” dedi.
Bu işlemin yapılması kolay bir şey değilken son gelişmeler bireysel kopmuş sinirleri yeniden bağlama olasılığını desteklemekte ancak tüm omurga kolonunu bağlama olasılığına hala ulaşamamaktadır.
Robotik ve yapay zeka ile yakında 200 siniri bağlayabileceğiz
Yine de, cerrahi teknolojilerinin hızlı bir gelişim içinde olduğuna değinen Mathew, Tamamen olumsuz olmanın gerçekçi olmadığını ve muhtemelen önümüzdeki 10 yıl içinde bu işlemin gerçekleştirilebileceğini savunmakta ve eklemektedir:
“Şu anda bir veya iki sinir bağlayabilirsiniz ancak robotik ve yapay zeka ile yakında 200 siniri bağlayabileceğiz”.
Mathew’e göre, böyle bir prosedürle birçok komplikasyonun açığa çıkması muhtemeldir çünkü alıcının vücudu muhtemelen bu kadar büyük miktarda verici materyali reddedecektir. Mathew, tüm çözümleri ayrıntılı olarak çözememiş olsa da bağırsak bakterilerinin baş ve omurilik ve kōk hücre nakilleri ile birlikte aktarılmasının, naklin kabul edilmesini sağlamaya yardımcı olabileceğini savunmaktadır.
Şu anda Mathew’in fikrini bilim kurgu romanının sayfalarından daha ileri götürmek gibi bir planı bulunmamaktadır. Ancak İtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero aktif olarak son birkaç yılını insan donörlü kafa nakline ulaşmak için harcadı.

2017 yılında bir insan cesedinin başını diğerine başarıyla naklettiğini ve daha önce bir donör kafasını bir maymuna aktarıldığını iddia eden Canavero, hayvanın asla bilincini geri kazanamadığını ve omuriliğin bağlanamaması neticesinde felç durumunun meydana geldiğini de eklemektedir.
Buna rağmen, Canavero görünüşte istekli bir insan donörüne sahip olduğunu söylemektedir. Elbette geleceğin tıp ve teknolojisinin onları canlandırabileceği ümidi ile donmuş bir şekilde. Dünyanın dört bir yanında binlerce insan (ve bazen sadece kafalar) bulunmaktadır. Belki bir gün bu umut gerçek olacak ancak biz henüz orada değiliz.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- İlk İnsan Kafa Naklinin Gerçekleştirildiği İddia Ediliyor
- İnsan Kafası Kesildikten Sonra Ne Kadar Süre Bilinçli Kalabilir ?
- Ameliyat Hakkında Büyüleyici 10 Gerçek
Editör / Yazar: Tuğçe ÇAMLICA