Daha Akıllı Olmak İçin En İyi 10 Kolay Günlük Alışkanlık

Suna Kırgız
Okuma süresi 17 Dakika

İnsan olmak, öğrenmek demektir. Doğduğumuz andan öldüğümüz ana kadar beynimiz şaşırtıcı miktarkarda bilgi depolar. Gerçekten durup nasıl muntazam temeller üzerine oturduğunu düşününce aklınız yerinizden çıkacak.

Beyniniz gerçekten bir sünger gibidir. Fakat yaşlandıkça, öğrenmeye olan eğlimimiz azalır. Yeni beceriler edinme konusunda kendimize olan güvenimiz kaybolur ve yeni şeyler öğrenmek için her zaman dayanma gücümüz kalmaz.

Her gün bir kaç küçük değişiklikle, kendinizi daha akıllı hale getirbilir, daha fazla güvene sahip olabilir ve hayatınızı zengin ve farklı şekillerde yerine getirecek yeni şeyler öğrenebilirsiniz. İşte her geçen gün daha akıllı olmanıza yardımcı olacak 10 ipucu :

1) Gidişatı değiştirin

Daha Akıllı Olmak İçin En İyi 10 Kolay Günlük Alışkanlık

Beyninizin bir düzene oturması için en hızlı yol, düzenli olarak gidişatı değiştirmektir. İnsanların rutini sevdiği bir sır değil. Özellikle değişimi sevmiyoruz. Bu biraz streslidir ve günlük işleri tamamlama gücümüzü alt üst edebilir. Ancak bu bizim ve özellikle de beynimizin rahat ve pasif olmasına neden olur. Ve bildiğimiz gibi, üstümüze bir rahatlık çöktüğünde ilerleme nadiren gerçekleşir.

Ancak işleri değiştirerek, beyninizi ne yaptığınızı düşünmeye zorlarsınız. Örneğin, çalışmak için farklı bir güzergahta ilerleyebilir, telefonunuzda yeni uygulamalar deneyebilirsiniz. Kendinizi bir değişiklik yapmaya zorladığınızda, beyninizi yeni bağlantılar kurmaya teşvik edersiniz (buna nöroplastisite denir).

Günlük rutinlerinizde sıkışıp kaldığınızda beyniniz boşta kalır ve yeni bağlantılar kuramaz. Ancak günlük alışkanlıklarınızı değiştirerek, küçük işler için bile beyninizi dikkat etmeye ve öğrenmeye zorlayabilirsiniz. Yeni deneyimlerin de faydaları vardır.

Norman Doidge, “Kendini Değiştiren Beyin: Beyin Biliminin Sınırlarından Bireysel Başarı Öyküleri” nde bu konudaki bütün faaliyetlerin eşit olmadığını yazıyor. Bir müzik aleti çalışmayı, masa oyunlarını oynamayı, okumayı ve dans etmek gibi gerçek konsantrasyon içeren icraatlar demans riskini büyük miktarda düşürür.Yeni hareketler öğrenmeyi gerektiren dans, hem fiziksel hem de zihinsel olarak zordur ve çok fazla konsantrasyon gerektirir.

2) Ara verin

Daha Akıllı Olmak İçin En İyi 10 Kolay Günlük Alışkanlık
Daha Akıllı Olmak İçin En İyi 10 Kolay Günlük Alışkanlık

İş günü ortasında veya hafta sonları kendinize zaman ayırın. İş günlerinde dümdüz bir şekilde çalışmak yerine, 10-15 dakikalık aralar verin, kalkıp biraz dolaşarak kan akışınızı hızlandırın ve işle ilgili bir şeye odaklanmadığınızdan emin olun. Bir proje üzerinde çalışıyorken kalkıp uzaklaşmak mantığa aykırı gelebilir, ancak bu mola bir sonraki seviyeye geçmek için ihtiyaç duyduğunuz şey olabilir.

Şu anda kalkıp bir mola vermek için iyi bir zaman olduğuna karar vermek yerine, molaları planlayarak gerçekleştirebilirsiniz. Böyle söylüyoruz çünkü tembel insanlar yaptıkları şeyleri bırakıp oturarak, Netflix ’i açıp tembellik yapmak için bahane arayacaklardır. Gününüzü planlarken, günde kaç mola istediğinizi düşünün ve buna göre plan yapın. Son araştırmalar, saatte bir mola verenlerin mola vermeyenlere göre daha iyi performans verdiğini göstermektedir.

“Pratik bir bakış açısına göre, araştırmamız, uzun görevlerle karşılaştığında (örneğin bir final sınavından önce çalışmak veya vergilerinizi yapmak gibi), kendinize kısa molalar vermenin en iyi yol olduğunu göstermektedir.Kısa zihinsel molalar aslında görevinize odaklanmanıza yardımcı olacak!” – Çalışmayı yöneten Illinois Üniversitesi psikoloji profesörü Alejandro Lleras.

Muhtemelen, her 60 dakikada bir 40 dakika çalışıyor olsanız bile, kendinizi daha üretken ve ileri görüşlü hissedeceksiniz ve bu ivmeyi koruyabilirseniz hala çoğu insandan daha fazla iş yapmaya devam edeceksiniz. Bu şekilde çalışmaktan hoşlandığınızı bile görebilirsiniz ve işler ilk başta düşündüğünüz kadar kötü değildir.

Meditasyon yapmak, molalar için harika bir aktivitedir.

Beyin Araştırmaları Bülteni dergisinde yayınlanan araştırmalar, meditasyonun beyninizi somatosensori korteks bölümündeki alfa ritimlerinizi değiştirmenize yardımcı olduğunu ve odaklanmanızı sağladığını buldu: “Verilerimiz meditasyon eğitiminin odaklanmakta daha iyi olduğunu, kısmen ortaya çıkan olayların sizi nasıl etkileyeceğini daha iyi düzenlemenizi sağladığını gösteriyor.”- MIT sinirbilimci ve makalenin kıdemli yazarı Christopher Moore.

3) Müzik Dinleyin veya Müzik Yapın

Daha Akıllı Olmak İçin En İyi 10 Kolay Günlük Alışkanlık

Farklı müzik türleri dinleyin ve eğer hevesliyseniz, yeni bir enstrüman öğrenmeye başlayın. Beyninizi alışılmadık durumlara sokmak, fiziksel ve zihinsel olarak rahatsız edici olabilir, ancak bu beynin gelişmesi için en iyi şeydir. Değişim, beyninizin gelişmesine ve hafıza ile düşünceler arasında bağlantı kurmayı öğrenmesine yardımcı olur.

Dr. Cuddy’ye göre “müziğin çok fazla bileşeni var” , “ve iletişim ağı beyin üzerinden dağıtılıyor”. Başka bir deyişle müzik, zinde ve sağlıklı kalmak için beyindeki önemli olan farklı alanları harekete geçirir.

Bilimsel olarak, müziğin çeşitli alanlarda faydalı olduğu bulunmuştur. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi ’ne göre, “müzik hem sağlıklı bireylerde hem de sağlık sorunu olan insanlarda stresi azaltmak için etkilidir”. Araştırmalar ayrıca dinlendirici müziğin kalp hastalarında kan basıncını, kalp atış hızını ve anksiyete seviyelerini azaltabileceğini buldu.

Bunların hepsi iyi güzel, fakat müziğin sizi daha akıllı yaptığı ispatlanmış mı? Araştırmalara göre “müzik beyni kapsayan alanlar ile, tahminlerde bulunmak ve olayları hafızaya kaydetmekle ilgileniyor”.

Asıl soru, odağınızı ne tür bir müzik geliştirebilir?

Çalışmalar sonucunda, besteciler tarafından 200 yıl önce kullanılan müzikal teknikleri beynin gelen bilgileri düzenlemesine yardımcı olduğunu buldu. Buna Mozart, Bach ve Beethoven gibi sanatçıların müzikleri de dahildir.

4) Beynin Zinde Kalması İçin Zeka Oyunları Oynayın.

Daha Akıllı Olmak İçin En İyi 10 Kolay Günlük Alışkanlık
Daha Akıllı Olmak İçin En İyi 10 Kolay Günlük Alışkanlık

Seninki, konuşmak istemediğin arkadaşlarınla mesajlaşmak ve fotoğraf çekmekten daha fazlasını yapmak için iyi bir telefon. Beyninizin zinde kalmasına yardımcı olmak için de kullanılabilir. Zeka oyunları, bulmaca oyunları ve hatta kelime oyunları beyninizi zinde tutmanıza ve telefonu daha kullanışlı hale getirmenize yardımcı olur!

Bazı çalışmalar beyin jimnastiği oyunlarının gençlerin “yönetsel işlevleri, çalışma hafızasını ve işlem hızını” geliştirdiğini ortaya çıkardı. Lumosity veya Elevate gibi bazı oyunların yaşlılarda bilişsel sağlığı koruduğu bile belirtiliyor.

Araştırmanın bir kısmı tartışmalı olsa da, zeka oyunlarının sizi zinde tuttuğu ve beyninize bir miktar fayda sağladığı açıkça ortada. Zeka oyunu Lumosity ‘nin kullanımıyla ilgili 51 normal sağlıklı konuyu inceleyen Suudi Arabistan’daki Kral Suud Üniversitesi ‘nde yapılan bir araştırmaya göre, zeka oyunları bir ay boyunca oyuncunun dikkatinde ve işlem hızında önemli bir gelişme sağlıyor. Dikkat ve motor hızı da dahil olmak üzere farklı bilişsel alanlarda gelimeler kaydedildi.

5) İz Peşine Düş ve Egzersiz Yap

Daha Akıllı Olmak İçin İz Peşine Düş ve Egzersiz Yap

Dışarı çıkmak, zeki insanlar için önemli bir bileşendir. İnsanların evde olması gün boyunca bilgisayar başında oldukları anlamına gelmiyor. Dışarı çıktığınızda beyniniz olumlu yönde tepki verir ve belinize de iyi gelir. Egzersizin sağlınız için iyi olduğu herkes tarafından bilinen bir şey, ancak son araştırmalar zihniniz için de harika olduğunu öne sürüyor.

Harvard Health Blog, aerobik egzersizlerinin kalbe iyi geldiği kadar, beyin sağlığınız için de önemli olduğunu söylüyor; “Düzenli olark aerobik egzersizleri yapmak, vücut metabolizmanıza, kalbinize ve ruhunuza önemli değişiklikler getirecektir. Canlanma ve rahatlama, stimülasyon ve sakinleşme, depresyonu önlemek ve stresi azaltmak için eşsiz bir kapasiteye sahiptir.

Dayanıklılık, sporcular arasında yaygın olarak görülen bir şeydir ve egzersizleri başarıyla yapmak, kaygı bozukluklarını ve klinik depresyonu giderdiği klinik çalışmalarla doğrulanmıştır. Sporcular ve hastalar egzersizden psikolojik faydalar elde edebiliyorsa, siz de yapabilirsiniz.”

Egzersiz etkisi neden bu kadar güçlü?

Çünkü egzersiz, adrenalin ve kortizol gibi vücudun stres hormonlarının seviyesini düşürürken, aynı zamanda doğal ağrı kesiciler ve ruh halini canlandıran endorfin, dopamin ve serotonin üretimini teşvik eder. Bu nedenle egzersizin zihni temizlediği bilinmektedir.

Ayrıca, fiziksel aktivite beynin “plastisitesini” artırabilir yani beynin öğrenme yeteneğini geliştirebilir. Avustralya’daki Adelaide Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, küçük bir yetişkin grubun 30 dakikalık güçlü bir aktivite seansının ardından nöroplastisitede anlamlı bir artış gösterdiği tespit edildi. Kısacası, egzersiz sizi aynı anda mutlu ve daha akıllı hale getirebilir.

6) Farklı Bir Şeyler Ye


Sadece bilindik yemekler yemeyin, tavuk ve pilavdan bir süre sonra sıkılırsınız, yeni yiyecekler deneyin çünkü beyninizi canlandırır. Yeni bir yemek denediğinizde ve daha sağlıklı beslendiğinizde, beyniniz daha iyi çalışır.Kendinize iyi bakmanın, sizi daha akıllı bir insan yapabilecek beyin gücüne dikkat etmenin harika bir yolu olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, beyninizi sağlıklı tutabilen bazı “beyine faydalı gıdalar” da vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Yeşil, yapraklı sebzeler: Lahana, ve brokoli gibi yapraklı sebzelerin bilişsel azalmayı yavaşlattığı gözlemlenmiştir. Beyin sağlığına iyi gelen bu besinler K vitamini, lutein, folat ve beta karoten içerirler.
  • Yağlı balıklar: Bol miktarda omega-3 yağ asidi bulunur ve bunlar Alzheimer hastalığına sahip insanların beyinlerinde zararlı öbekler oluşturan proteinin düşük kan beta-amiloid seviyeleri ile bağlantılıdır.Yaban Mersini: Nöroloji Annals dergisinde yayınlanan bir araştırma, her hafta 2 ya da daha fazla porsiyon yaban mersini tüketen kadınların hafıza kaybını 2 buçuk yıla kadar azalttığını buldu.
  • Çay ve kahve: Kahve severler yaşadı! Kafein tüketimi sizi uyandırmaktan ve kısa bir konsantrasyon artışı sağlamaktan daha fazlasını yapabilir.The Journal of Nutrition’da yayınlanan 2014 çalışmasına göre, kafein tüketimi daha yüksek olan katılımcılar bilişsel işlev testlerinde daha iyi puan aldılar.
  • Ceviz: Fındıkların büyük protein ve sağlıklı yağ kaynakları olduğunu biliyoruz, ancak özellikle bilişsel performansı arttırabilecek bir besin var ki, o da cevizdir.Ceviz, alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen ve kan basıncını düşüren ve atardamarları koruyan bir tür omega-3 yağ asidine sahiptir.

7) Meditasyon

Daha Akıllı Olmak İçin Meditasyon

Beynin plastisitesini duydunuz, yani beynin yapısını yeni nörolojik bağlantılar oluşturarak değiştirme yeteneği. Meditasyon – özünde durmadan oturmak ve ortaya çıkan düşüncelerle ilgilenmemek- görünen o ki aktif olmayan bir durumda beynin fiziksel yapısını değiştirir.Ve değişiklik kısa sürede gerçekleşebilir (sadece sekiz hafta).

2011 yılında, Sara Lazar ve Harvard ‘daki ekibi, farkındalık meditasyonunu içeren sekiz haftalık bir çalışma yaptı. Çalışma, sekiz haftalık bir süre boyunca günde 30 dakikalık dikkatlilik egzersizi yapan 16 katılımcıyı içermektedir.

Dikkatlilik uygulamaları,meditasyonları bir rehber vasıtasıyla dinlemeyi ve duyguları ya da aklın genel durumunu yargılamamaya çalışmayı içerir. Çalışma tamamlanmadan 2 hafta önce MRG alındı.MRG, sekiz haftalık Dikkatliliğe Dayalı Stres Azaltma’nın (MBSR), beynin hafıza, benlik hissi ve empati ile ilişkili kısmı olan hipokampustaki kortikal kalınlığını arttırdığını ortaya koydu. Aynı zamanda, amigdalanın fiziksel kütlesinde ve beynin korku, kaygı ve stres ile ilişkili alanı içinde bir azalma ölçüldü.

Soru şu: Meditasyonu nasıl uygularsınız?

İşte Hack Spirit ‘in meditasyon uzmanlarından bazı harika tavsiyeler:
İşte başlamanız için 4 adım:

  1. Dikkatinizi dağıtmayacak ve çalışmanızı bölmeyecek bir yer ve zaman seçin.
  2. Rahatla. Rahat ve konforlu bir vücut pozisyonu bulun.
  3. Rahat, pasif bir zihinsel tutum içine girmeye çalışın. Zihninizi boşaltın. Düşünceler ve endişeler ortaya çıkıyorsa, sadece kabullenin, ardından rahat ve düşüncesiz olmaya çalışın.
  4. Zihinsel bir yönteme konsantre ol. Bir mantra kullanabilirsiniz veya basit bir kelimeyi sürekli tekarlayabilirsiniz. Ya da sabit bir nesneye bakabilirsiniz. Her ne ise, amaç bir şeye odaklanmak, böylece düşünceleri ve dikkat dağıtıcı şeyleri engelleyebilirsiniz.

8) Her Gün Bir Şeyler Okuyun

Daha Akıllı Olmak İçin Her Gün Bir Şeyler Okuyun

Okumayı kendinize bir ödül olarak verin. Şaşırtıcı, insanlar okuyabilirler.. Beynimiz okuma ve anlama için bir köprü görevi görmez. Zorunlu olduğumuz için okuma kabiliyetini geliştirdik, ama bu beynimizin düzenli olarak mücadele ettiği bir şey. Ne kadar çok yaparsanız, o kadar iyi olursunuz ve o kadar çok şey öğrenirsiniz.

Dr. Seuss’un bir keresinde yazdığı gibi, “Ne kadar çok okursanız o kadar çok şey bilirsiniz. Ne kadar çok şey öğrenirseniz o kadar çok yere gidersiniz. ”

Araştırmalar düzenli olarak okumayla birlikte daha akıllı olunabileceğini bulmuştur.Tıpkı egzersiz, kardiyovasküler sisteminiz için faydalı olduğu gibi, okuma da beyninize bir egzersiz sağlar ve hafızanızı ve dikkatinizi geliştirir. Dahası, okumanın empatiyi geliştirdiği de gösterilmiştir.

Northcentral Üniversitesi Enstitüsü’nün Müdürü Dr. Wade Fish şunları söyledi:“Okuma, bir insanın, özellikle o okuyucunun işi veya yaşam tarzı ile ilgili olmayan konuları okurken, okuyucunun kişisel olarak deneyimlemediği diğer yaşam deneyimlerine karşı takdirini artırır.”

9) Hatırlama Alıştırmaları Yapın

Daha Akıllı Olmak İçin Hatırlama Alıştırmaları Yapın

Bilgi almak, toplamak kadar önemlidir. Hatırlama alıştırmaları yaptığınızda, beynin geçmiş şimdi arasında bir bağlantı kurmasına ve dikkat etmeyip hatırlamadığınız ne varsa bunların ortaya çıkmasına yardımcı oluyorsunuzdur. Yaşamınızdaki farklı zamanları düşünmek, belirli durumlarda nasıl tepki verdiğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olur.

Beyin egzersizleri, bir şeyleri hatırlamak için önemlidir. İrlandalı araştırmacılar, katılımcıların ezberci öğrenme konusunda genişletilmiş alıştırmalarla daha fazla bilgi hatırlayabildiklerini buldu. Ezbere dayalı öğrenmenin beyinde epizodik ve yüzeysel hafıza için kilit bir alan olan hipokampusa fayda sağladığı bulundu. Yani bir şeyleri hatırlama pratiği yapın. Beyninize büyük bir iyilik yapıyor olacaksınız.

10) Yeni Bir Dil ya da Size Zor Gelen Bir Şey Öğrenin

İlk diliniz ne olursa olsun, başka bir dil öğrenmeyi deneyin. Tek bir kelime öğrenemeseniz bile, öğrenmeye çalışmak, beyninizin gücünü artıracak ve zor işlerin yapmaya değer olduğunu görmenize yardımcı olacaktır. Elbette, kesinlikle öğrenmeyi beklediğinizden daha fazlasını öğreneceksiniz, ancak her halükarda kendinize zaman verin.

Beyniniz yeni, karmaşık şeyleri ve yeni bir dil öğrenmeyi kesinlikle seviyor. Ve sadece bir dili konuşan insanlarla karşılaştırıldığında, birden fazla dili konuşan insanların genel zeka ve genel üstün bilişsel yetenekleri olduğu bulunmuştur. En can alıcı nokta? Bilim, ikinci bir dili öğrenmenin, ne zaman başladığınızdan bağımsız olarak beyin işlevinizi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu.

Araştırmacılar, 2 dil bilenlerin, dikkat testlerinde daha iyi performans gösterdiğini ve ikinci bir dili yetişkin veya çocuk olarak öğrenmiş olmalarına bakılmaksızın, yalnızca bir dili konuşanlardan daha iyi bir konsantrasyonda olduklarını keşfetti.

Araştırmacılara göre: “Düşünebileceğim hiçbir şey, başka bir dil öğrenmeye çalışmaktan daha zor ya da bilişsel olarak ilgi çekici değil. Her yaşta ikinci bir dil öğrenmek “bilişsel işlevi korumak için mükemmel bir etkinlik”.

ÖZETLE ;

Daha akıllı olmak için:

  1. Gidişatı değiştirin: Her zaman yeni bir şeyler öğrenmek için kendinizi zorlayın ve beyninizi yeni bağlantılar kurmaya teşvik edin.
  2. Ara verin: Araştırmalar saatte bir mola verenlerin ara vermeden çalışanlardan daha iyi performans gösterdiğini öne sermektedir.
  3. Müzik dinleyin veya müzik yapın: Müzik, beynin zinde ve sağlıklı kalması için önemli olan beyindeki farklı alanları harekete geçirir.
  4. Zinde kalmak için zeka oyunları oynayın: Telefonunuza zeka oyunları indirin. Araştırmalar dikkatinizi ve algı hızınızı iyileştirdiklerini gösteriyor.
  5. Egzersiz yapın: Egzersiz yapmak sizi aynı anda mutlu ve daha akıllı hale getirebilir.
  6. Belirli şeyler yiyin: Yeşil yapraklı sebzeler, yağlı balıklar, meyveler, çay ve kahve ve beyninizi güçlendirmek için ceviz yiyin.
  7. Meditasyon yapın: Meditasyon, hafızanızı ve empatinizi geliştirmenize yardımcı olurken, stres ve kaygı kaynaklı olumsuz bilişsel etkileri azaltır.
  8. Her gün okuyun : Tıpkı egzersiz, kardiyovasküler sisteminiz için harika olduğu gibi, okuma da beyninize bir egzersiz sağlar ve hafızanızı ve dikkatinizi geliştirir.
  9. Hatırlama alıştırmaları yapın: Ezbere dayalı öğrenmenin beyinde epizodik ve yüzeysel hafıza için kilit bir alan olan hipokampusa fayda sağladığı bulunmuştur.
  10. Yeni bi dil öğrenin: Bilim, ikinci bir dili öğrenmenin, ne zaman başladığınızdan bağımsız olarak beyin işlevinizi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu.

Çeviren: Mete Arman NARLI

Bu makaleyi paylaş
Suna Kırgız, beslenme ve diyetetik alanında uzman bir diyetisyendir. Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme konularında kişiye özel çözümler sunarak, danışanlarının yaşam kalitelerini artırmayı hedefler. Diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi sağlık koşullarına yönelik beslenme programları oluşturma konusundaki derin bilgisi ile, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmektedir.
1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir