Uzayı unutun, okyanuslar Dünya’nın gerçek uç sınırıdır. Yüzyıllar süren keşiflerden sonra bile, hala sadece orada nelerin yaşadığını bilmiyoruz. Son yapılan keşif ise, 30 yeni türü ve şimdiye kadar kaydedilen en uzun hayvanın keşfedildiği Batı Avustralya kıyılarında yapılan bir dalış gezisidir.
Keşif, Batı Avustralya Müzesi, Curtin Üniversitesi, Geoscience Australia, Scripps Oşinografi Enstitüsü ve Schmidt Okyanus Enstitüsü’nden bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. 20 dalış ve 180 saat boyunca ekip, Hint Okyanusu’ndaki Ningaloo Kanyonlarını 4,500 m (14,765 ft) derinlerinde keşif yaptı.

ROV SuBastian adlı bir robot kullanan ekip, çok çeşitli deniz canlılarını belgeledi. Parlayan Taning kalamarı, uzun kuyruklu denizhıyarları ve diğer yumuşakçalar, Sülük ayaklılar ve taban ıstakozları da dâhil olmak üzere bölgede daha önce hiç görülmemişti. Diğerleri ise yepyeni türler gibi görünüyordu. Aşağıdaki videonun çarpıcı bir bölümünde ROV, 1 m’den (3,3 ft) daha uzun olan parlak kırmızı, dev bir hidroid’i görüntüledi.
Ve elbette, ekibin 47 m (154 ft) uzunluğunda olduğunu tahmin ettiği yeni bir Sifonofor türü var. Bu da onu şimdiye kadar kaydedilen en uzun türü yapmaktadır. Karşılaştırmak gerekirse, en uzun bilinen hayvan mavi balina bile 30 m’nin (98 ft) altındadır.

Yine de, bu keşifte bir çelişki vardır. Apolemi, esasen zooid (bulunduğu kolonide farklılaşmış olarak bulunan canlıların her biri) adı verilen minik yaratıkların yüzen bir kolonisi olan bir sifonofordur. Ancak sifonoforlar hakkında özellikle etkileyici olan şey ise bu zooidlerin neredeyse daha büyük bir organizmadaki hücreler gibi hareket etmeleri, yiyecekleri yakalama ve sindirme, üreme ve itme gibi özel işlevlere sahip olmalarıdır.
Bu buluşların çoğu düzenlendi ve Batı Avustralya Müzesi’nde sergilenecek. Gözlemler üzerine toplanan tüm veriler bilim insanlarının çalışabilmesi için herkese açıktır.
Çok güzel bir konu . Harika bir çeviri. Lütfen devam edin.