Gezegenler Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 8 İlginç Bilgi

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 4 Dakika

Hepsi özellikleri bakımından birbirinden farklı olan gezegenler, astronotlar tarafından yıllardır araştırılıyor. Bazı özellikleri, gezegenleri daha da ilginç kılıyor. Gelin bu özellikler neymiş hep birlikte öğrenelim.

1. Jüpiter ‘in büyük kırmızı noktası

Beşinci gezegen olan Jüpiter, Güneş sistemimizdeki en büyük gezegendir. Çoğunlukla gazdan -hidrojen ve helyum- oluşur. En büyük bir özelliği, artık Jüpiter’in karakteristik bir özelliği haline gelen ve büyük kırmızı bir nokta olarak görünen fırtınasıdır.
Şüphesiz ki 300 yıldan uzun süren dev bir fırtınanın oluşturduğu bu büyük kırmızı nokta. En ilginç yanı da, bu kırmızı noktanın çapı bakımından Dünya’nın yaklaşık 3 katı kadar büyük olması.

2. Satürn’ün altıgeni

Altıncı gezegen olan Satürn, halkaları ile bilinir. Bu halkalar buzlardan ve kayalardan meydana gelir. Ancak Jüpiter, Uranüs ve Neptün’nün de halkaları vardır. Ancak, Satürn’nün kuzey kutbu etrafında dönen dev altıgen halka benzeri yapı başka hiçbir gezegende görülmemekte.
Bilim insanları bu altıgen ile ilgili bir fikir ortaya koydu; altıgenin atmosfer boyunca inip çıkan dalgalarla, çalkalanan gaz arasındaki kompleks ilişkiden kaynaklı olduğu düşünülüyor.

3. Mars’ta oluşan fırtınalar

Dördüncü gezegen olan Mars, soğuk ve tozlu bir yer. Demir oksit olan bu toz, gezegene kırmızımsı rengini verir. Mars’taki toz fırtınaları güneş sisteminin en büyüğüdür, tüm kırmızı gezegeni örter ve aylarca sürebilir. Fırtınanın bu kadar büyük olmasının nedeni havadaki toz parçacıklarının güneş ışığını emerek atmosferi ısıtması ve ısınan atmosferin soğuk bölgelere doğru akmasıdır.

4. Neptün rüzgarları

Sekizinci gezegen olan Neptün, bazen ses hızından daha hızlı olan kuvvetli rüzgarlarıyla tanınır. Neptün, tespit edilmeden önce matematik kullanarak var olduğu tahmin edilen ilk gezegendir.  Neptün’de jet rüzgarları 1500 mph’den daha fazla hızda olabilir.
Fakat güneşten çok uzakta olmasına ve düşük iç sıcaklığına sahip olmasına rağmen nasıl oluyor da bu büyüklükte bir rüzgar hızına sahip oluyor, işte bu hala merak konusu.

5. Uranüs’ ün garip eğimi

Yedinci gezegen olan Uranüs biraz gariptir. Ekvatoru, yörüngesine neredeyse dik açı yapan tek dev gezegendir. Yani ilk bakışta yan duran bir gezegen diyebiliriz.
Diğer gezegenlerden farklı olarak, Uranüs farklı bir eğime sahip. Pek çok gökbilimci, bu olağandışı eğimin Uranüs’ün oluştuktan hemen sonra Dünya boyutundaki bir gezegenle çarpışmasından kaynaklanabileceğine inanıyor.

6. Mars’ın enleri

Kırmızı gezegen (Mars), güneş sistemindeki en yüksek dağ ile en derin ve en uzun vadiye ev sahipliği yapar.  Olympus Mons yaklaşık 27 km yüksekliğinde, Everest Dağı’nın yaklaşık 3 katıdır; Valles Marineris ise 5-6 mil derinliğe kadar ulaşır ve yaklaşık 4000 km ile Avustralya büyüklüğündedir.

7. Merkür’ün vahşi sıcaklık değişimleri

Güneşe en yakın gezegen olan Merkür, Ay’dan sadece biraz daha büyük.. Bununla birlikte, herhangi bir ısıyı tutacak kadar atmosferi olmadığından gece sıcaklığı -170 dereceye kadar düşebilir, bu da güneş sistemindeki en büyük dalgalanma olan 1100 derece sıcaklıktan daha yüksek bir sıcaklık dalgalanması demektir.

8. Venüs’ün kabarcık yüzeyi

İkinci gezegen olan Venüs Merkür’den daha sıcaktır. Atmosferi toksik yani zehirlidir.  Venüs’ün yoğun ve zehirli atmosferi, sera etkisini çok büyük derecede ortaya çıkarmaktadır. Sonuç olarak, Venüs’teki sıcaklıklar kurşunu eritecek sıcaklıktan daha fazla 465 °C sıcaklığa kadar ulaşır. Bu da, yüzeyinin kabarcık görüntüsü oluşturmasına sebep olur.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Güneş Sistemi’ndeki Gezegenlerde Ne Kadar Süre Hayatta Kalabilirsiniz?
Güneş sistemimizdeki gezegenler ve gezegenler sıralaması
2019 uzay takvimi: gökyüzü olayları, görevler ve daha fazlası
Titan bizden neler gizliyor?
Kaynak: https://www.space.com/22-top-10-extreme-planet-facts.html

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.
2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir