Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Madde Madde Erken Gebelik Belirtileri

Suna Kırgız
Okuma süresi 7 Dakika
Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Madde Madde Erken Gebelik Belirtileri

Hamilelik Belirtileri, hamile olup olmadığınızı merak ediyorsanız bunu kesin olarak bilmenin aslında tek yolu hamilelik testi yapmaktan geçmektedir. Ancak hamile olma olasılığını gösteren erken hamilelik belirtileri de vardır. İşte bu yazımızda bakmanız ve öğrenmeniz gereken bu belirtilerden bahsedilmekte.

Öncelikle Tüm Kadınlarda Gebeliğin Erken Belirtileri Görülür mü?: Her kadın farklıdır. Aynı şekilde her kadının hamilelik deneyimleri de farklıdır. Hatta her kadın bir hamilelikten diğerine aynı belirtileri göstermeyebilir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Madde Madde Erken Gebelik BelirtileriAyrıca; hamileliğin erken belirtileri, menstrüasyondan (regl) hemen önce ve sırasında yaşayabileceğiniz belirtileri taklit ettiği için, hamile olduğunuzu dahi fark etmeyebilirsiniz.

Aşağıda, hamileliğin en sık görülen erken belirtilerinden bazıları açıklanmaktadır. Bu belirtilerin hamile kalmanın yanı sıra başka durumlardan da kaynaklanabileceğini bilmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla, bu belirtilerin bazılarını fark etmeniz, mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez. Kesin olarak öğrenmenin tek yolu ise hamilelik testi yapmaktır.

Lekelenme ve Sancı

hamilelik belirtileri lekelenme ve sancı

Gebe kaldıktan sonra döllenmiş yumurta kendisini rahim duvarına bağlar. Bu, gebeliğin en erken belirtilerinden olan lekelenme oluşmasına ve bazen de sancılara neden olabilir.Bu, yumurtanın rahim duvarına bağlanmasına, yerleşme kanaması denir. Yumurta döllendikten altı ila 12 gün sonra herhangi bir yerde gerçekleşir. Sancılar; regl sancılarını andırır, bu sebeple bazı kadınlar sancıları ve kanamaları regl dönemi başlangıç belirtileri olarak düşünerek hata yapmaktadırlar. Ancak kanama ve sancılar yine de belli belirsizdirler.

Kanamanın yanı sıra, bir kadın vajinasından beyaz, süte benzer bir akıntı gelebilir. Bu durum, doğumdan hemen sonra başlayan vajina duvarlarının kalınlaşmasıyla ilgilidir. Vajinayı kaplayan hücrelerin çoğalması akıntıya neden olur. Hamilelik boyunca devam edebilen bu akıntı, genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ancak akıntının yanı sıra yanma, kaşıntı ve kötü bir koku var ise maya veya bakteri enfeksiyonu olup olmadığından şüphelenerek doktorunuza mutlaka görünmeniz gerekmektedir.

Göğüs Değişmeleri

hamilelik belirtileri göğüs değişmeleri

Göğüslerde değişmeler hamileliğin çok erken bir işaretidir. Bir kadının hormon düzeyleri, gebe kaldıktan sonra hızla değişmektedir. Değişiklikler nedeniyle, göğüsleri bir veya iki hafta sonra şişebilir, ağrıyabilir veya batma hissi verebilir. Ya da daha ağır, daha dolgun veya dokunmaya karşı hassas hissedebilirler. Areola adı verilen göğüs uçlarının etrafındaki alan da koyulaşabilir. Başka durumlarda göğüs değişikliklerine neden olabilmektedir.

Yorgunluk

gebelik belirtileri – yorgunluk

Çok yorgun hissetmek hamilelikte normaldir ve erken başlar. Bir kadın hamile kaldıktan bir hafta sonra alışılmadık bir şekilde yorgunluk hissetmeye başlayabilir. Nedeni ise genellikle progesteron adı verilen hormon seviyesinin yükselmesi ile ilgilidir, ancak düşük kan şekeri, düşük kan basıncı ve kan üretimindeki artış gibi diğer durumların da yorgun hissedilmesinde etkisi bulunabilir. Yorgunluğun hamilelik ile ilgilisi kesinleşmiş ise bol bol dinlenmek önemlidir. Protein ve demir yönünden zengin besinler yemek de yorgunluğu telafi etmede yardımcı olabilir.

Mide bulantısı (Sabah Hastalığı)

gebelik belirtileri – mide bulantısı ve sabah hastalığı

Sabah bulantısı, hamileliğin oldukça bilinen ünlü bir belirtisidir. Fakat her hamile kadında gerçekleşen bir durum değildir. Sabah hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, gebelik hormonları bu belirtilerin oluşmasında muhtemel etmendir.

Hamilelikteki bulantı günün herhangi bir vaktinde ortaya çıkabilir, fakat daha çok sabahları görünen bir durumdur. Ayrıca, bazı kadınlar hamile kaldıklarında bazı yiyecekleri aşermekte ve istedikleri yiyeceklerin yokluğuna katlanamamaktadırlar. Bu aynı zamanda hormonal değişikliklerle de ilgilidir. Etki o kadar güçlü olabilir ki, en sevdiği yemek ile ilgili herhangi bir düşünce bile hamile bir kadının karnını acıktırabilir ve katlanılamaz bir isteğe dönüşebilir.

Bulantı, istek ve yiyecek isteksizliğinin tüm hamilelik boyunca sürmesi mümkündür. Neyse ki, belirtiler birçok kadın için hamileliğinin 13. veya 14. haftasında azalmaktadır. Bu arada, sizin ve gelişmekte olan bebeğinizin temel besinleri alması için sağlıklı bir diyet yaptığınızdan emin olmalısınız. Bu konuda tavsiye almak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Gebelik belirtileri – Regl Gecikmesi

gebelik belirtileri – regl gecikmesi.

Erken gebelik belirtilerinden en belirgin olanı ve çoğu kadını hamilelik testi yaptırmaya iten belirti, gecikmiş bir regl dönemidir. Ancak geciken her regl dönemi tamamen hamilelikten kaynaklanmaz. Bu arada, kadınlar hamilelik sırasında da bir miktar kanama yaşayabilir.

Hamileyseniz, doktorunuza kanama konusunda neye dikkat etmeniz gerektiğini sormanızda fayda vardır. Örneğin, kanama ne zaman normaldir ve ne zaman acil durum belirtisidir?

Hamileliğin yanı sıra, bir regl döneminin gecikmesinin başka sebepleri de vardır. Çok fazla kilo almış veya aşırı kilo kaybı yaşamış olabilirsiniz. Hormonal problemler, yorgunluk veya stres de olasılıklardahilindedir. Bazı kadınlar doğum kontrol hapı almayı bıraktıklarında da regl dönemleri gecikmektedir. Ancak regl döneminiz bir süre gecikiyorsa ve hamilelik bir ihtimaldahilinde ise, bir hamilelik testi almak isteyebilirsiniz.

Gebeliğin Diğer Erken Belirtileri;

  • Hamilelik hormonal dengenizde değişiklikler meydana getirir. Ve bu değişiklikler, aşağıda yazılanları içeren diğer belirtilere neden olabilir:
  • Sık sık idrara çıkma : Birçok kadın için bu, gebe kalındıktan sonra aşağı yukarı altıncı ya da sekizinci haftada başlar. Buna idrar yolu enfeksiyonu, diyabet veya diüretik(idrar söktürücü) ilaçkullanımı neden olmuş olabilir; hamile iseniz, muhtemelen hormonal seviyelerden kaynaklanmaktadır.
  • Kabızlık : Hamilelik sırasında, progesteron hormonunun fazla yükselmesi sizi kabız yapabilir. Progesteron yiyeceklerin bağırsaklarınızdan daha yavaş geçmesine neden olur. Sorunu gidermek için bol su içmeniz, egzersiz yapmanız ve bol miktarda lifli yiyecekler yemeniz gerekmektedir.
  • Ruh halinde ani değişimler : Bunlar özellikle gebeliğin ilk üç aylık döneminde oldukça sık görülür. Bu durumlar ayrıca hormonlardaki değişikliklerle de ilgilidir.
  • Baş ağrısı ve bel ağrısı: Birçok hamile kadın, sık sık hafif baş ağrısı ve bazen de bel ağrısı şikayetinde bulunmaktadır.
  • Baş dönmesi ve bayılma: Bu durum; kan damarlarının genişlemesi, düşük kan basıncı ve düşük kan şekeri ile ilgili olabilir.

Hamile bir kadın bu belirtilerin tümüne sahip olabilir ya da belirtilerden sadece bir veya iki tanesini de gösterebilir. Bu belirtilerden herhangi biri rahatsız edici hale geldiği takdirde, doktorunuzla konuşun ve böylece yaşanan etkilerini azaltmak için bir plan yapıp yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

Editör / Yazar: Zeynep Erva ŞAHİN

Bu makaleyi paylaş
Suna Kırgız, beslenme ve diyetetik alanında uzman bir diyetisyendir. Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme konularında kişiye özel çözümler sunarak, danışanlarının yaşam kalitelerini artırmayı hedefler. Diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi sağlık koşullarına yönelik beslenme programları oluşturma konusundaki derin bilgisi ile, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmektedir.
1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir