MANTAR ÜSLER: İnsanlık Ay’a üs kurduğunda mantarlar da aramızda olabilir.
NASA arştırmacıları, Ay’da ve Mars’ta üs inşaatında miselyumların kullanılma potansiyelini araştırıyorlar. (Miselyum: mantarın kütelsinin büyük kısmını oluşturan ve toprak altında iplikçikler şeklinde yayılarak mantara besin sağlayan kısım.)
NASA proje baş araştırmacısı Lynn Rothschild bir konuşmasında “Şu anda, Mars için geleneksel habitat tasarımları bir kaplumbağa gibi, evlerimizi çantalarımızda taşıyoruz.” dedi ve ekledi “ güvenilir ama yüksek enerji maliyetli bir plan. Bunun yerine yanımızda, gittiğimiz yerde büyütebileceğimiz miselyumlar taşıyabiliriz.”

Rothschild ve takımı mikro-mimarlık araştırmalarını NASA’nın, çığır açma potansiyeli olan araştırma ve teknolojileri destekleyen, NIAC programından aldıkları fon destekleri ile yürütüyorlar. NASA yetkilileri “ Proje nihayetinde, kaşiflerin yanında taşıyabilecekleri hafif bir materyalden yapılmış bir kompakt bir habitat öngörmekte.
Bu materyal ise, Mars gibi uzun yolculuklarda bile korunabilecek uyku halindeki mantarlar olabilir.” dedi ve “ Hedefe ulaşıldığında ise basitçe mantarın bulunduğu yapı açılıp su eklenerek, tam işlevsel insan habitaına dönüşene kadar, bulunduğu çerçeve içerisinde büyümesi sağlanabilir.”
Zararlı radyasyondan korurken, bakterilere de kaynak sağlıyor.

Bu dünya dışı mantarların birçok farklı görünümü olabilir. NASA yetkililerinin açıklamalarına göre, bir habitat konsepti 3 katmandan oluşuyor ve en üstte su buzu, ortada siyanobakteriler, alt katmanda ise mantar miselyumları bulunuyor. Buz insanları zararlı radyasyondan korurken, bakterilere de kaynak sağlıyor. Bu bakteriler de insanlara oksijen sağlarken, mantarlara için de besin üretiyorlar.
(Su buzu: hem Ay’da hem Mars’ta bulunuyor. Siyanobakteri: fotosentez ile besin ve oksijen üterebilen bakteriler. ) Ayrıca miselyum sadece duvar ve tavan sağlamaktan fazlasını yapabilir. NASA yetkililerine göre, mantar su süzmekte ve atık sudaki minerallerin geri kazanılmasında yardımcı olabilir.
Ayrıca uzay keşifleri için geliştirilen birçok teknoloji gibi mikro-mimarlık projesi de Dünya’da da önemli bir uygulama alanı oluşturabilir. –mesela inşaat endüstrisi dolayısıyla oluşan carbon ayak izini önemli miktarda azaltılabilir.

Rothschild “Uzay için yaptığımız tasarımlarda yeni materyaller ve fikirler ile deneyler yapmakta Dünya için olduğundan daha özgürüz” dedi ve ekledi “ve bu prototipler başka gezegenler için tasarlanmış olsa da bunları yine kendi dünyamıza getirebilir, uyarlayabiliriz.” Rothschild ve iş arkadaşları, verimli habitatlar araştırıyor, yeni alışılmadık projeler üzerinde çalışıyorlar ve bu alanda yalnız değiller.
Mesela, dünya çapında 3D baskı tekniğinin de Mars veya Ay’da bulunan materyallerden inşa edilebilecek habitatların potansiyellerini araştıran takımlar bulunmakta hatta bu takımlar NASA’s 3D-Printed Habitat Challenge gibi bazı yarışmalar ile de desteklenmekte.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Ay Tozundan Oksijen Üretecek Yeni Büyük Bir Tesis Kuruldu.
- Soyuz Uzay Aracı Artık Uluslararası Uzay İstasyonu’na 2 Saatte Varabilecek
- Dünyanın İkizi Venüs’ü Keşfetmek için Kanat Çırpan Bir Uzay Aracı Tasarlanıyor
Çeviri: Ş. Firdevs Er