Venüs, gezegenimize olan benzerliğinden dolayı halk arasında “Dünyanın İkizi” olarak bilinir. Yine de, bilim insanlarının Venüs hakkında bilmediği çok şey var. Sıcak ve cehenneme benzeyen manzarası, son derece kalın bir atmosfer ve sülfürik yağmur bulutları arasında, gezegenin atmosferini ve yüzeyini keşfetmek neredeyse imkansız.
Ancak, bu zorluklar keşif için bir takım yenilikçi kavramlar ortaya çıkarmıştır. Bunlardan biri Buffalo Üniversitesi’nden Havacılık Yapıları ve Hibritler için Çarpışmaya Dayanıklı Laboratuar’dan geliyor.
İlgili: Güneş sistemimizdeki gezegenler ve gezegenler sıralaması

Bu laboratuarda araştırmacılar, Zorlu Ortamlar ve Bölgesel Keşifler için Biyo-ilham Işın (BREEZE) olarak bilinen benzersiz bir konsept tasarlıyor. BREEZE, Venüs’ün atmosferinde yükselmeyi sürdürmek için bir vatozun göğüs yüzgeçlerini çırpmasına benzer şekilde kanatlarını çırpan bir uzay aracıdır.
İlgili: Uzaya gönderilen bazı araçların özellikleri
Hava durumunu izleyecek, volkanik aktiviteleri takip edecek
Bu uzay aracı, her dört ila altı günde bir gezegenin etrafında dolaşacak ve aygıtlarını şarj etmek için güneş panellerine güvenecekti. BREEZE atmosferik numuneler alacak, hava durumunu izleyecek, volkanik aktiviteleri takip edecek ve Venüs’ün ortamı hakkında diğer verileri toplayacaktı. Tasarımı, Venüs’ün gizemli karanlık tarafını keşfetmek için özellikle uygun olacaktı.
Mekanik ve havacılık mühendisliği doçenti ve projenin baş araştırmacısı olarak Javid bayandor açıklama yaptı: “İpuçlarımızı doğadan, özellikle deniz ışınlarından alarak, uçuş verimliliğini en üst düzeye çıkarmak istiyoruz.
Tasarım, gezegende şiddetli bölgesel ve meridyonel rüzgarlara maruz kalacak böyle bir uzay aracı için bugüne dek erişilmemiş bir kontrol derecesi sağlayacaktır.”
Venüs’ün karanlık yüzü

Venüs’ün karanlık yüzü, uzun süre karanlığı yaşadığından dolayı bilim insanları için gizemli bir şey olmaya devam ediyor. Bunun nedeni, Venüs’ün dönme periyodunun yörünge periyodundan daha uzun olmasıdır. Yani, kendi ekseninde bir kez dönmesi 243 günden biraz daha fazla, Güneşin tek bir yörüngesini tamamlaması ise 225 gün sürer.
Buradaki kilit nokta, BREEZE’nin baskı kanatlarını birleştiren itme kuvveti üretmek, kontrol ve stabilite sağlamak ve ek kaldırma ve mekanik sıkıştırma sağlamak için bir iç gerdirme sistemi kullanacak olan benzersiz tasarımıdır.
Tüm bunlar, bir vatozun suda dolaşması gibi BREEZE’in Venüs’ün atmosferinde dolaşmasına izin vererek yüzdürme kontrolüne olanak sağlar. Bu, özellikle Venüs’ün yoğun bulutlarının üzerinde, yüzeyin yaklaşık 50 kilometre (30 mil) üzerinde olduğu için bir keşif gemisinin hayatta kalabilmesi için sıcaklıkların ve hava basıncının yeterince stabil olması nedeniyle önemlidir.
Aslında, bazı bilim insanları sıcak ve asidik bir ortamda (termoasidofilik) yaşayabilen ekstremofil organizmalar şeklinde yaşamın bulunabileceğinin bu yüksekliklerde olduğunu iddia etmişlerdir. Bu teknoloji aynı zamanda yoğun atmosferlere sahip dünyadaki su altı ortamlarını ve güneş sistemindeki diğer cisimleri su altında bırakma olanağını da sağlayabilir.
Bu, özellikle Satürn’ün en büyük uydusu olan ve güneş sistemindeki azot bakımından zengin bir atmosfere sahip Titan için geçerlidir. Ek olarak, son zamanlarda, Boulder merkezli Black Swift Technologies şirketi tarafından geliştirilen dronlar ve şu anda Northrop Grumman tarafından araştırılmakta olan Venüs Hava Mobil Platformu gibi Venüs’ün atmosferini keşfetmek için yapılan çalışmalar var.
Gelecek yirmi yıl uzayın keşfi için heyecan verici bir zaman olacak. egzotik ve gizemli ortamları keşfetmek için Venüs atmosferinde vatozlardan ilham alan planör, Titan’ın gökyüzündeki yusufçuklardan ilham alınan dronlar ve Mars yüzeyinin altındaki yılanlardan esinlenilen robotlar gibi önerilen birkaç görev var.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Voyager 2 Güneş Sistemimizden Ayrıldı. Şimdi Uzaya Yelken Açıyor
Uzay Yarışı Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 Şaşırtıcı Şey
Gizemli bir uzay uçağı 719 gündür Dünya çevresinde dönüyor ve nedenini bilmiyoruz
Çeviri: Ayhan Mete GÜNAY