Kuğu Özellikleri ve Kuğular Hakkında Her Şey

Atlas Kardemir
Okuma süresi 7 Dakika

Kuğu, ördekgiller familyasına mensup büyük bir su kuşudur. Bu kuşlar uzun kıvrımlı boyunlarıyla genellikle oldukça büyüktür. Daha küçük ördek ve kazlarla aynı familyayı paylaşırlar ancak kazlarla ördeklerle olduklarından daha yakın akrabadırlar.

Sessiz kuğu, küçük kuğu, kara kuğu, yabani kuğu (trumpeter swan), kara boyunlu kuğu ve ötücü kuğu olmak üzere kuğuların altı farklı türü vardır. Kuğularla ilgili bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Kuğunun Tanımı

Kuğular ördekgiller familyasının en büyük üyeleridir ve en büyük kuğu türüyse yabani kuğudur. En büyük hallerinde kanat genişlikleri 3 metreye kadar uzamaktadır. 13 kiloya kadar ulaşabilen ağırlığa sahiptirler ama genellikle ağırlıkları 6-7 kg civarındadır.

Anne kuğu ve bebek kuğular
Anne kuğu ve bebekleri

Bu büyük kuşlar ayrıca yüzerken geriye doğru büktükleri muazzam uzunlukta boyunlara sahiptirler. Bazı türler beyazken diğerleri siyah, kirli beyaz veya siyah beyaz olabilir.

İlginizi çekebilir: Büyük Kentlerde Bitki ve Hayvanların Evrimi

Kuğularla Alakalı İlginç Gerçekler

Kuğular inkar edilemeyecek bir şekilde büyük, zarif ve etkileyici kuşlardır. Onlar güzeldir ve aynı zamanda, sıklıkla yaşadığı bölgeyi korumaya yönelik davranış sergileyen bir hayvandır. Bu eşsiz kuşlar hakkında daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Hırpalayıcı Kuş

Bir çift yuvalayan kuğuyla uğraşmak istemezsiniz! Bazı türler diğerlerinden daha çok bölgesini korumaya yönelik davranışlar sergileyebilir ve daha saldırgan olabilir ama tüm türler yavrularını korur. Bu koruyucu kuşlar olası bir tehdite koşar ve onu kanatlarıyla veya gagasıyla hırpalar ve ısırır.

Çirkin Ördek Yavrusu

İngilizce ismiyle “cygnets” olarak bilinen yavru kuğular beyaz doğmaz. Çoğu beyaz tür gri doğar ve yaşları ilerledikçe beyazlaşır.

Tek Eşlilik

Bir çok ördek ve kaz gibi kuğuların da genellikle ömürlük bağlılıkları vardır. Bu güzel kuşlardan bir çift güçlü bir şekilde bağ kurar ve aynı eşle yıllar sonra bağlarına devam ederler. Bu kuşlar eşleri ölürse veya doğurganlıklarını yitirirse zaman zaman farklı bir partner seçebilirler.

Yüksek Hızları

Bu kuşlar göl veya gölet yüzeyleri boyunca zarif bir şekilde sürüklenseler de daha hızlı hareket edebilme kapasiteleri vardır. Genellikle görece yavaş yüzerlerken, inanılmaz hızlı uçabilirler. Hatta, bazı türler saatte 100 km hıza ulaşabilirler.

Siyah bir kuğu görseli
Siyah kuğu

Kuğuların Doğal Ortamı

Kuğular su kuşlarıdır ve ciddi ölçüde çevrelerindeki su kaynaklarına bağımlıdırlar. Göller, göletler, yavaş akan nehirler, dereler, sulak alanlar, bataklıklar gibi çeşitli çevrelerde yaşarlar.

Bu kuşlar yuvalarken genellikle suya yakın olan alanları seçerler. Adalarda, sazlıklarda ve su kenarına yakın yoğun bitki örtülü alanlarda yuvalarlar.

Kuğuların Dağılımı

Farklı türler dünya genelinde bir çok farklı kıta üzerinde yaşar. Bu kuşlardan sadece altı tür olmasına rağmen devasa bir bölgeye karma bir şekilde yayılırlar. Avrupa, Asya, Avustralya ve çevre adaları, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Güney Amerika’da yaşarlar. Bir çoğu uzun mesafelerde göç etmesine rağmen, bazı türler diğerlerinden daha yaygın durumdadır.

Kuğuların Beslenme Düzeni

Kuğular genellikle otoburlardır ve ağırlıklı olarak bitkilerle beslenirler. Hem suda hem de karada yiyecek ararlar. Sudayken yukarı aşağı dönerek ve uzun boyunlarını kullanarak suda yaşayan bitkilerle ilgilenirler. Karadaysa çimen ve diğer bitkilerle otlanırlar. Bu kuşlar çeşitli sualtı bitkileri, kökler, yapraklar, filizler ve ağaç gövdeleriyle beslenirler.

Ormanda kanatlarını açmış bir kuğu
Kuğu kanat genişlikleri 3 metreye kadar uzanabilir

Kuğu ve İnsan İlişkisi

İnsanlar bu zarif kuşlarla epey sıkça etkileşime girer. Bazen kuğular yuvalarını veya yavrularını korurken zaman zaman insanlara karşı saldırgan oldukları şehir parklarında yaşarlar.

İnsanlar bazı türler için önemli doğal alanları tahrip etmekte ve bu durum bir popülasyon azalmasıyla sonuçlanabilir. İnsan etkisi türden türe değişiyor fakat şu anda Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) popülasyonlarının sabit olduğundan dolayı kuğu türlerini Asgari Kaygı başlığı altında değerlendiriyor.

İlginizi çekebilir: Hayvanlar Aslında Düşündüğümüzden de Fazla Şey Anlıyor.

Ehlileştirme

İnsanlar sessiz kuğuları ehlileştirmiş ya da yarı ehlileştirmiş durumda. Bu kuşları et, tüy ve basitçe evcil hayvan ya da süs olarak göllerde ve göletlerde besliyorlar. Evcilleştirilmiş kuğular vahşi benzerlerinden daha arkadaş canlısıdırlar.

Kuğudan İyi Bir Evcil Hayvan Olur mu?

Bazı türleri evcilleştirmiş de olsak bu; kuğunun evcil hayvan için iyi bir seçenek olduğunu göstermez. Uygun bir yuva temin etmeniz için kuşun bir eşi ve yüzebileceği büyük bir su kütlesinin olması lazım. Hiçbir vahşi kuğu türünden iyi bir evcil hayvan olmaz ve onları yakalamak, taciz etmek veya öldürmek de yasadışıdır.

Gün batımında ve denizde iki tane kuğu
Gün batımında bir çift zarif kuğu

Kuğu Bakımı

Çiftliklerdeki, hayvanat bahçelerindeki ve parklardaki tüm kuğuların ortak bir ihtiyacı vardır; büyük bir göl veya gölet! Bu kuşların, siz onları pelet yemlerle besleseniz de yüzecek ve suda besin arayacak bir yerlerinin olması gerekmektedir.

Pelet yemler, kuğuların ihtiyaçlarının olduğu her türlü besin ihtiyaçlarını karşılar lakin onların yine de istedikleri gibi yabanda yüzmeye ve besin aramaya ihtiyaçları vardır. Bu kuşlar ayrıca ömürlük eş bağları oluştururlar, bundan dolayı birlikte yaşayacağı bir eşe veya arkadaşa ihtiyaçları vardır.

Kuğuların Davranışları

Davranış tarzı türden türe ve kuştan kuşa değişiklik gösterir. Bazı türler daha uysalken, bir çoğu epeyce kendi bölgesini koruma eğilimi içerisindedir ve insanlara, diğer kuşlara hatta hemen hemen her şeye saldırgan bir tutum sergiler.

Anne kuğu ve üzerindeki bebek kuğu
Yavru kuğu anne kuğunun üzerinde güvende

Günlerini su boyunca süzülerek ve yiyecek için uğraşarak ya da karada bitkileri ve çimenleri yiyerek geçirirler. Yavrularken kuğular; yuvalarını, eşlerini ve yavrularını aşırı koruma eğiliminde olurlar.

Kuğuların Üremesi

Bu kuşların çoğu tek eşlidir ve yıllarca aynı eşle ürerler. Çift genellikle çimenlerden, kamışlardan, küçük dallardan ve bitkilerden büyük bir yuva yaparlar. Dişiler kuluçka başına dört ila yedi yumurtaya yatarlar.

Türe bağlı olarak, kuluçkaya yatma süresi bir aydan bir buçuk aya kadar sürmektedir. Yavrular yaklaşık bir yaşlarına gelene kadar ebeveynlerinin dikkatli gözlerinin himayesinde kalmaktadır.

Kuğularla İlgili İnanışlar, Batıl İnançlar ve Fobiler

Bu kuşlar bir çok farklı kültürde, sanatsal tefsirlerde ve hatta madeni paraların üzerlerinde bulunur. “Çirkin Ördek Yavrusu” masalı büyüyüp güzel bir kuğu olan “çirkin” bir ördek yavrusuyla alakalı bir eserdir. Bu, kuğuların insan kültüründeki yeriyle alakalı yalnızca bir örnektir. Bu kuşların rahatlıkla insan habitatına, parklara ve bahçelere adapte olması sürpriz değildir çünkü onlar muazzam güzellikteki zarif kuşlardır.

İlginizi çekebilir: Derin Deniz Seferi Deneyi 30 Yeni Tür, ve Bilinen En Uzun Hayvanı Ortaya Çıkardı

Enes AKINCI

Bu makaleyi paylaş
Atlas Kardemir, moleküler biyoloji alanında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır. Genetik yapılar ve biyomoleküler süreçler üzerine derinlemesine çalışmalar yaparak, biyolojik sistemlerin moleküler temellerini anlamaya katkı sağlamaktadır. Özellikle genetik mühendislik ve biyoteknoloji uygulamaları konusunda elde ettiği bilgilerle, bilim dünyasında önemli projelere imza atmaktadır.