Şimdiye kadar kaydedilen en eski parazit DNA, bir Puma ‘nın antik, kurutulmuş dışkılarında bulundu. Tarih öncesi Puma dışkısı şimdiye kadar kaydedilen en eski parazit DNA’yı ortaya koymaktadır. Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Konseyi ‘nden (CONICET) bir Arjantinli bilim insanı ekibi, keşfedilmemiş megafauna (Zoolojide megafauna büyük ya da dev hayvanlar için kullanılan bir terimdir.

Büyüklüğü belirlemekte kullanılan en yaygın sınırlar 45 kg ile 100 kg’dır. Kalıntılarının daha önce stratigrafik (Stratigrafi, katmanbilim ya da tabakabilim.) olarak ele geçirildiği ülkenin dağlık Catamarca Eyaletindeki bir kaya mağarasından alınmış bir koprolit (fosilleşmiş dışkıdır) çalışmasından sonra keşif yaptı.
Radyokarbon açığa çıkması, koprolit ve böylece içeride korunan parazitik yuvarlak solucan yumurtalarının, son Buzul Çağı ‘nın sonuna doğru 16.570-17.000 yıl öncesine dayandığını ortaya koydu. O zamanlar, güney And Puna ‘daki Peñas de las Trampas ‘taki barınağın etrafındaki alanın, günümüzden daha ıslak olduğu düşünülüyordu. Onu megafauna dev toprak tembelleri ayrıca Amerikan atları ve Güney Amerika devegilleri gibi daha küçük herbivorlar için uygun bir yaşam alanı oluşturdu.

Koprolitin bir Puma’dan (Puma concolor) geldiğini ve yumurtaların günümüz kediler, köpekler ve tilkilerinin sindirim sistemlerinde hala yaygın olarak bulunan bir yuvarlak kurt türü olan Toxascaris leonina ‘ya ait olduğunu doğrulamak için eski mitokondriyal DNA analizi kullanılmıştır.
Son Bulgular
Parasitology dergisinde yayınlanan araştırma, Holosen Jeolojik dönemi başlangıcından bu yana Peñas de las Trampas bölgesinde tutulan son derece kuru, soğuk ve tuzlu koşulların, DNA’nın parçalanmasının azaltılmasına yardımcı olacağını ve koruyacağını açıklamıştır.
Mar del Plata ve CONICET Ulusal Üniversitesi ‘nden Dr Petrigh,
“Daha önce koprolitlerde parazit kanıtı bulsak da bu kalıntılar çok daha yakındı. Sadece birkaç bin yıl öncesine dayanıyor. Son bulgular, bu yuvarlak solucanların, yaklaşık 11.000 yıl önce bölgedeki ilk insanın gelmesinden önce Güney Amerika bölge hayvanlarının tümünü etkilediğini gösteriyor. ”
O, “Bu DNA ‘nın kaç yaşında olduğunu keşfettiğimde çok mutlu oldum. Genellikle, zamanla zarar görecek kadar eski yaştaki DNA ‘yı kurtarmak zor. Çalışma koşullarımız modern DNA ile kirlenmeyi önlemek için aşırı kontrol altına alınmak zorunda kaldı. Bu nedenle özel dekontamine edilmiş reaktifler ve tek kullanımlık malzemeleri kullandık. Elde edilen DNA sekanslarını doğrulamak için çeşitli deneyler yapıldı ve katılan araştırmacı ekibinin çabaları çok önemliydi.”

Keşif birkaç ilke işaret ediyor. Vahşi memelilerin gastrointestinal nematod paraziti için eski bir DNA dizisinin en eski kaydını, dünya çapındaki en eski moleküler parazit kaydını ve ayrıca bu kökene ait eski DNA ‘nın geri kazanımı için yeni bir maksimum yaşı temsil ediyor. Petrigh ‘e göre, bulgular hem geçmişe hem de şimdiye ışık tutuyor. Dedi ki: “Bu çalışma; T. leonina ‘nın tarih öncesi çağlarda, muhtemelen bölgedeki insanlardan önce bile varlığını onaylar ve dünyadaki en eski rekoru temsil eder.
Yaygın yorum, bugün Amerikan yabani etçillerinde T. leonina ‘nın varlığının evcil köpeklerle veya kedilerle temaslarının bir sonucudur. Ancak artık tek açıklama olarak kabul edilmemesi gerekiyor.
“Burada incelenen Puma koprolitte çok sayıda T. leonina ve larva durumunun yumurtaları, etçiller ve insanlar için yüksek risk içeren bu parazitin yüksek enfektif kapasitesini gösterir.”
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Çatalhöyük’ten Alınan 8000 Yıllık Dışkı Örnekleri Antik Bir Parazite Işık Tutuyor
Avusturya’da yapılan araştırmada deneklerin dışkısında mikroplastikler tespit edildi
Ortaçağ tıbbında esrarengizliği ile dikkat çeken 10 akılalmaz tedavi!
Çeviri: Ülkü Güngör
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190827123620.htm