Çevreciler ve veterinerler, Sri Lanka’nın doğusundaki açık bir çöp sahasındaki plastik atıkların bölgedeki filleri öldürdüğü konusunda uyarıyorlar.
Mikroplastik
Mikroplastiklerin ne olduğunu duymuş olabilirsiniz. Çevreye ve hatta insan vücuduna yayılan küçük plastik parçacıklarıdırlar. Büyük miktarda mikroplastik çok tehlikeli olabilir.
The Associated Press, Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’nun 209 km doğusunda bulunan Pallakkadu köyü çöplüğünde, bu hafta en az 20 filin plastik çöp yemekten öldüğünü açıkladı.

Yaban hayatı veterineri Nihal Pushpakumara, ölü hayvanların muayenelerinin çöplükte bulunan büyük miktarda parçalanamayan plastiği yuttuklarını gösterdiğini söyledi.
Geçenlerde 2 filin daha ölü bulunması, veterinerleri ve çevrecileri filleri çöplükten uzak tutmak için yapılmış çitlerin yıkılması gibi ülkenin çevreye verilen zararı azaltma çalışmalarının başarısızlığına karşı harekete geçmeye teşvik etti.
Veteriner Nihal Pushpakumara, The Associated Press’e şunları söyledi: ‘‘Otopsi sonuçlarında polietilen, gıda ambalajları, plastik gibi sindirilemeyen maddeler ve su dışında başka bir şeye rastlanmadı. Fillerin normalde yediği ve sindirdiği yemekler yoktu.’’
Nesilleri Tükenmekte ve Tehlikeliler
Filler, Sri Lanka’da kutsal sayılsa bile nesilleri tükenmekte. BBC’nin 2011’de yaptığı nüfus sayımına göre ülkede 6.000’den az fil bulunduğu ortaya çıktı. The Associated Press, bunun 19. yüzyıldaki sayıya, 14.000’e, kıyasla büyük bir düşüş olduğunu belirtti.
Sri Lanka, 2014’teki bir şimşek çakmasıyla çöplüğün çitlerinin çürümesine izin verdiği için hem filler hem de insanlar bu distopyada ölüyor. Devletin filleri korumak için aldığı önlemler harap olduğundan, 20 fil çöp yemekten yaşamını yitirdi.

Buna ek olarak, Çin devletine bağlı haber kuruluşu Xinhua, 2020’de 122 kişinin insan-fil çatışması yüzünden yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Bu rakam yıllık ortalamanın, 85’in, üstündedir.
İnsanların topraklarını, evlerini ve ailelerini fil sürülerinden koruması şaşırtıcı veya ahlaksızca değil.
Ancak devlet bu durumun çaresine bakamıyorsa, Dünya Doğayı Koruma Vakfı ya da Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların, filler için çok geç olmadan hem insanların hem de hayvanların hayatını kurtarmak için milyonlarca dolar yatırım yapması gerekiyor.
Çeviren: Eren Güneysu