uzayda yerçekimi

Uzayda Yerçekimi Var Mı?

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 3 Dakika
Uzayda Yerçekimi Var Mı?

Uzayda Yerçekimi Var Mı? Astronotlar, uzay uçuşu sırasında ağırlıksız hissetme konusunda yeniden düşünebilirler, ancak bir şekilde yanıltıcı “sıfır yerçekimi” terimine aldanmayın. Uzayda olan her nesne hala yer çekimi hisseder.

Dünya’nın kütleçekimi, gezegen yüzeyindeki veya yakınındaki her şeyi etkiler. Kütle vasıtasıyla Dünya üzerindeki yerçekimi kuvvetini hissediyoruz ve bu kuvvet aynı zamanda saniyede 9,8 metre kare (32 ft / s ^ 2) ‘lik bir çekime dönüşüyor.

Uzayda Yerçekimi Var Mı?

Yerçekimi iki nesne arasındaki karşılıklı çekimi temsil eder ve bu çekişin kuvveti hem kütleye hem de nesne arasındaki mesafeye bağlıdır. Birkaç kilo vermek isteyen herkesin ilk elden bildiği gibi, daha büyük kütle daha büyük bir kütle çekimine neden olur.

İlgili makale: Yerçekimi Nedir, Başka neler yapar? Evrendeki Yerçekimi

Bir uzay aracı veya uzay istasyonu, Dünya’nın aşağı doğru çekilmesine karşı yeterli yatay hız oluşturarak, eşzamanlı olarak gezegene doğru düştüğünde sürekli olarak yana doğru kayar ve bir yörünge oluşturur. Örneğin, uzay mekiği, havada kalmak için genellikle Etrafında 17.000 ila 18.000 mph hızla ilerler. Gezegenin etrafında sürekli serbest düşüş, ağırlıksız izlenimi verir.

Muazzam kütleye sahip büyük nesneler, yerçekimi etkilerini çok daha uzak mesafelere dönüştürebilir. Ay, Dünya çevresinde serbestçe düşen bir yörüngeyi korur ve Dünyanın kendisi Güneşin etrafında yörüngede kalır.

Güneşimiz, güneş sistemindeki tüm kütlenin yüzde 99’undan fazlasını içerir. Bu da çekiminin neden Pluto ve diğer birçok nesne ile birlikte sekiz gezegeni etkilemeyi başardığını açıklar.
Asteroitler ve diğer küçük uzay kayaları bile zayıf yerçekimi çeker.

İlgili makale: Güneş sistemimizdeki gezegenler ve gezegenler sıralaması

Einstein’ın Uzayda Yerçekimi Hakkında Önemli Benzetmesi

uzayda yerçekimi
Uzayda Yerçekimi Var Mı?

Albert Einstein uzayda yerçekimi hakkında düşünmenin başka bir yolunu önerdi. 3 boyutlu evrenin düz, 2 boyutlu bir sayfa olduğunu düşünün. Uzaydaki her nesne, uzay-zaman kumaşına ağırlaşan ve yerdeki sığ bir çöküntüye benzer bir şişkinlik yaratan bir top gibi davranır.

İlgili makale: Albert Einstein: Muhteşem Bir Fizikçinin Gerçek Hayatı.

Uzay – zaman eğriliği, diğer nesnelerin yolu üzerinde ve özellikle daha küçük geçen nesneler üzerinde içe doğru düşen bir etkiye sahiptir. Daha büyük nesneler, kara delikler gibi daha büyük uzay-zaman şişkinlik cepleri yaratırken, insan gibi küçük nesneler neredeyse bir çentiği temsil ederdi.

İlgili makale: Uzay zaman nedir?

Böylece yerçekimi uzayın her yerinde olabilir, ama bu astronotların veya diğerlerinin ağırlıksız hissi tanımlamasını engellemez. Bazen insan deneyiminin yanılsaması bilimsel gerçeklerden daha fazla ses çıkarır. *Yanılsama: Gerçek bir nesnenin duyular üzerindeki izlenimlerinin yanlış değerlendirilmesidir.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Çeviri: Ülkü Güngör

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir