Gelişim geriliği: Yanlış beslenme yüzünden her 4 çocuktan 1’i normal boylara ulaşamıyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran 1/3 ’e kadar ulaşabiliyor. Bilim insanları bunu önlemek için bağırsaklardaki koloni hücrelerindeki bakterilerin metabolik hızlarını arttırabilecek bir diyet geliştirdiler.
Bu bakteriler sağlıklı bir gelişme için gerekli. Yeni geliştirilen bu diyet “yiyecek terapisi” için yeni bir yol oluşturabilir. Yanlış beslenme 5 yaşından küçük çocuk ölümlerinin yarısına sebep oluyor.

Terapatik diyetlerle bu oran azaltılarak yaşam süresi uzatılsa da bu çocukların çoğu yanlış beslenme sebebiyle ömür boyu gelişim geriliği yaşıyor.
Bundan birkaç yıl önce bu gelişim geriliğinin kalıcı sebeplerini oluşturan etmenin bağırsaklarda bulunan bir bakteri olduğu açığa çıksa da bu sorun için çözüm bulunamamıştı. Yeni yapılan araştırmalarla çocukken maruz kalınan eksik ve beslenmenin kalıcı etkileri silinerek gelişim geriliğini önlemenin yolları bulundu.
Gelişim Geriliği – Olgunlaşmamış Bakteri
Araştırmaların sonucunda yetersiz beslenen 2 yaşındaki çocukların bağırsaklarındaki bakterilerin aynı yaştaki normal beslenmiş çocuklara nazaran daha az gelişmiş olduğu ve bakteri özelliklerinin daha küçük yaşlardaki çocukların dışkılarında bulunan bakterilerin özellikleriyle benzer olduğu açığa çıktı.
Bunun yalnızca mikro boyutlardaki etkilerinin olduğunu düşünebilirsiniz, çoğu insan organların diğer organlardan etkilendiğini düşünür ancak mikrobiyotik yapıların etkileri çok büyük.
Araştırmayı zorlaştıran şeyse bağırsaklarda çok fazla sayıda bakteri bulunması ve birbirleriyle çok farklı şekillerde etkileşime girmeleri. Araştırmayı kolaylaştırmak için yalnızca gelişimi etkileyen bakterilere odaklanacak bir yöntem araştırılıyor. Bağırsaklara sonradan eklenip ekogrup olarak adlandırılan bakterilerle yiyecek terapisinin etkileri gözlenilmeye çalışılıyor.
Bakterilere İstediklerini Vermek
Bangladeş ‘te domuzlar ve fareler üzerinde uzun yıllardır yapılan çalışmalar sonucunda nohut, muz ve balığın bakterilere en kolay bağlanıp gelişmelerini olumlu etkileyen yiyecekler olduğu açığa çıktı. Ancak teknik ve mali kısıtlamalardan dolayı protein kaynağı olarak balık yerine soya ve fıstık kaynaklı unlar eklenildi.
Araştırmacılar aynı zamandan bebeklere her gün bir tatlı kaşığı kadar yedirilmesi gereken ve karbonhidrat protein yağ açısından zengin olan ek besinler de geliştirdiler.
Aynı zamanda ölme ihtimali düşük olan ancak beslenme yetersizliğinden muzdarip diğer çocuklar üzerinde de çalışma yapıldı.
Çalışma yalnızca 1 ay sürdü, bu süre çalışmanın sonuçlarını gözlemlemek için çok kısa bir süre ancak buna rağmen çocukların kan değerlerinde uzun süreli normal tedaviye nazaran çok daha iyi bir iyileşme gözlenildi.
Çalışmanın sonunda hastaların bağırsaklarındaki bakteriler sağlıklı yaşıtlarının bağırsak bakterilerine benzerlik göstermeye başladı.
Bu noktadan itibaren bağırsak bakterilerininden daha fazlası, tedavinin boy uzunluğu gibi fiziksel etkilerine odaklanılmaya başlanıldı. Bağırsaklarımızda gelişimimiz için çok önemli bakteriler bulunduğu ve onları beslemememizin önemli olduğu belirtildi.
Bunları da okuyabilirsiniz:
- Gıda Alerjilerini Önlemek İçin Bağırsak Bakterileri Hedefleniyor
- Yeni Keşfedilen Bakteri Stresin Zararlarından Koruyor
- Et Yiyen Bakteriler Sınırsızca Plajlara Yayılabilir. İşte nedeni?
- Fibromiyalji, Yaklaşık 20 Farklı Bağırsak Bakteri Çeşidine Bağlı
Editör / Yazar: Şeyma SÜRÜCÜ