Dünyadaki en anlaşılmaz ve tuhaf lemurlar garipliklerine gariplik katıyorlar. Bu hayvanın ellerinde altı tane parmağı var ve bu da onu kol bileklerinde ‘’sahte baş parmak’’ saklayan tek primat türü yapıyor.
Ancak, yine de onun bu saklı doğasını gereksiz gibi görmeyin. Tıpkı tipik bir başparmak gibi üç dereceli hareket kabiliyetine sahip. Büyük bir güç uygulayabiliyor ve parmak izi bile var!

Ay-aylar Madagaskar’ın yerlileridirler ve oldukça garip varlıklardır. Gece hayatlarına uygun olan iri gözleri ve kocaman kulakları vardır. Oldukça kalın ve beyaz uçlu kürkleri onlara oldukça sert bir görünüm verir..
Ve oldukça uzun, cılız parmakları olan elleri var. Içi boş kütüklere daha kolay ulaşabilmeleri ve içindeki sulu çürükleri kazıyabilmeleri için evrimsel bir uyumun sonucu olarak her eldeki bir parmakları diğerlerinden birkaç santim daha uzundur.
Ay-ay’lar Primatlar Arasında En Garip Ellere Sahip
Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nden Biyolog Adam Hartstone-Rose ay-ayların primatlar arasında en garip ellere sahip varlıklar olduğunu söylüyor.
‘’parmakları son derece gelişmiş fakat söz konusu ağaçlara tırmanmak olduğunda pek de yardımcı olmuyorlar. Onları hareket ederken gördüğünüzde, örümcekler üzerinde yürüyen garip lemurlar gibi görünüyorlar.’’
İlgili: Örümceklerin Yapabileceği 10 Ürpertici Şey
Araştırma laboratuarı karşılaştırmalı biyoloji ve fonksiyonel morfolojide oldukça gelişmiş olan Hartstone-Rose ve meslektaşı EdwinDicknson ay-ayların bileklerinde garip bir tümsek farkettiklerinde ay-ayların kollarındaki tendonları inceliyorlardı.
Araştırmacılar hayvanın inceleyecekleri vücut kısmını bir 3B dijital taramasıyla, söz konusu vücut kısmına zarar vermeden ayrıntılı bir şekilde inceleyebilecekleri dijital görüntüleme teknolojisini kullanarak çocukluktan yetişkinliğe farklı yaş aralıklarında ve hem dişi hem de erkek cinsiyetlerinde altı farklı ay-ayın ellerini incelediler.
Incelenen hayvanların hepsinde sahte parmak adını verdikleri ekstra parmağı gördüler.
Hartstone-Rose bunun bir yumrudan çok daha fazlası olduğunu söylüyor.
‘’bir kemiği ve kıkırdağı var üstelik hareket edebilmesini sağlayan üç farklı kasa da sahip. Sahte baş parmak boşlukta rahatça kıvrılabiliyor ve ay-ayın vücut ağırlığının yarısına eş değer bir güç uygulayabiliyor. Bu yüzden bu parmak bir şeyleri kavrayabilmek konusunda oldukça yararlı.’’
Bu durum primatlar için benzersiz bir keşif olsa da daha öncesinde buna benzer bir örnek yok değil. Daha bilindik olarak dev pandanın bileklerine yapışılı olan ve yediği bambuları daha kolay kavramasını sağlayan buna benzer sahte bir baş parmağı var.

Ayrıca köstebekler de bileklerinden ikinci bir baş parmak çıkarabilirler. Ancak bu durumda sahte başparmak muhtemelen daha iyi kavrayabilmek için değil hayvanların pençe alanını daha iyi eşeleyebilsinler diye genişletmek içindir.
Ayrıca bazı kurbağaların da sahte başparmakları vardır. Genellikle kurbağalarda görmüş olduğumuz dört el parmağını beşe çıkarır.
İlgili: Kurbağaların Harika Olduğunu Kanıtlayan 10 Tuhaf Bilgi
Araştırmacılar fazladan bir parmağın olmasının avantajlı gibi göründüğünü ve bunun muhtemelen ay-aylar için de geçerli olduğunun söylüyorlar.
‘’bazı pirimat türleri hareketlilikten kaçınmak için parmak sayısını azaltırlar. Ay-aylar parmak sayısını azaltmak yerine arttıran ilk primat türü.’’
‘’ ve tüm pirimatların tuhaflıklarının içinde tüm bu zaman boyunca böyle olması ve şimidiye kadar kimsenin fark etmemesi de inanılmaz.’’ Hartstone-Rose
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- İnanılmaz Hayvan Duyuları
- Tembel Hayvanın Gücü: Mükemmel Bir Biçimde Evrilmelerinin Altı Nedeni
- Yusufçuklar Hakkında Duyunca Dehşete Düşeceğiniz 10 Acımasız Gerçek
- Kendini Klonlama Özelliğine Sahip 10 Sıradışı Hayvan
Hacer Sezgin