İnternette viral hale gelen tuhaf ve etkileyici bir optik illüzyon beynimizi renkli bir görüntüye sokuyor. Fotoğraflara daha yakından baktığımız zaman sadece siyah beyaz olduğunu farkedebiliriz.
Dijital medya sanatçısı ve yazılım geliştiricisi olan ØyvindKolås’in görsel bir deney olarak ‘renk asimilasyon ızgara yanılsaması’ olarak adlandırılan teknik, sadece orijinal bir siyah beyaz resim üzerine seçici renkli çizgilerden oluşan bir ızgara yerleştirerek nasıl etki gösterdiğini sağlar.
Kolås Patreon sayfasında, gri tonlamalı bir görüntü üzerine yerleştirilen renkli bir ızgara, gri tonlamalı hücrelerin renkli olarak algılanmasına neden oluyor.

Peki, beynimiz bu siyah beyaz resmi renkli bir görüntü olarak nasıl yorumluyor?
Sydney Üniversitesi’nde görme bilimci olan Bart Anderson bu yanılsamada gördüğümüz etki şaşırtıcı değil, renk sistemini alçak geçiş olarak adlandırırız yani rengin kodladığı alıcı alanların oldukça büyük olduğu anlamına gelir dedi. Böylece ızgaralar, akromatik arka planla ortalama hale gelir ve bu da görüntünün bir kısmına atfedilmiş olur.
Başka bir deyişle beynimiz bir şeylere baktığımızda sıkıştırılmış görsel bilgiyi gösterir, bizde nesneleri yakından incelemek için zaman ayırmazsak orada ne olduğuna dair genel bir izlenim edinmiş oluruz.
Bu çalışmada illüzyon sadece renkli ızgaralar kullanılarak yapılmamıştır. Kolås, şebekelerin en iyi etkiyi sunduğunu ortaya çıkarırken, aynı zamanda noktalar ve çizgiler gibi alternatifleri kullanarak görsel hileye ulaşmanın başka yolları ile de denemeler yapmıştır.

Kolås Patreon sayfasında; noktalar baskıda kullanılan yarı tonlamaya güzel bir benzetme sağlıyor burada renk asimilasyonu, görsel sistemimiz devreye girmeden önce olan renklerin optik karışımına yardımcı oluyor. Ve aynı efekti oluşturmak için satırlar kullanılan başka bir örnek.

Burada asıl önemli olan bu illüzyonun çalışma şekli statik görüntüler gerektirmez.
Another one, with horizontal lines instead of a grid. pic.twitter.com/sNKSBBkkqT
— ̐🐿ṕ̒ͪͬͯ̐̐̐̐̐̚ȉ̓̈̅̄̓̀p͒̍̚p̏͗̊̔͒̐̐í͆͆̓ͮ̔ͮ͆n̒͐̀͆ (@hodefoting) July 25, 2019
Aşağıdaki videoda Kolås, ızgara yerleşimi ile hareketli videonun bile görsel sistemimizin rengi belirttiği ‘düşük geçiş’ yöntemiyle beynimizin renkli bir resim görmeyi düşünmeye nasıl kandırabildiğini gösteriyor.
Video:
Şaşırtıcı..
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Yaşınız, Bu Klasik Optik Yanılsamayı Nasıl Gördüğünüzü Etkiliyor
- Deja Vu Ne Demek Deja Vu’yu Açıklamak İçin 10 Büyüleyici Teori
Editör / Yazar: Seval ÖZGÜR