Filipinler'de Yeni İnsan Türü Keşfedildi

Filipinler’de bir ada olan Kuzey Luzon’daki bir mağarada bulunan kemiklerin kendi cinsimize ait olduğu ortaya çıktı. Ancak bu kemikler bizim türümüze ya da daha önce gördüğümüz türlere ait değil. Kemikleri inceleyen bilim insanları, bu kemiğin sahibi olan türe Homo luzonensis adını verdi. 2007 yılında Luzon’da bulunan Callao Mağarası’nda tek bir uyluk kemiği bulundu. İnsan türünün kemik yapısına benzetilen bu uyluk kemiğinin en az 67.000 yaşında olduğu doğrulandı. Filipinler’de insan türünün yakın bir akrabasının ortaya çıkması şaşırtıcıydı çünkü Buzul Çağı ile birlikte Asya kıtasının çevresindeki adaların kıta ile bağlantısı kesilmişti. Bu kesinti memelilerin oraya ulaşma imkanlarını da ciddi anlamda azaltmıştı. Bugünlerde aynı mağarada,iki yetişkin, bir çocuk ve orta yaşlarda üç kişiden oluşan en az on iki adet fosil daha bulundur. Bulunan kemikler, Nature’de belirtildiğine göre en az 50.000 yaşında olan el, ayak kemikleri ve dişlerden oluşuyor.

Ayak kemiklerinin şekli gibi bazı özellikleri, 2 milyon yıldan daha uzun bir süre önce Afrika’da ölen Australopithecus gibi eski atalara benzetilmekte. Uzun ince parmak kemikleri gibi diğer özellikleri Homo sapiens’i, çok yakın akrabamız olan H.erectus’tan bile daha çok andırıyor. Azı dişleri ise alışılmadık derecede küçük ve insan familyasında görülmüş hiçbir şeye benzemiyor.
Kemikler incelendiğinde boylarının 1,2 metreden kısa olduğu gözlemlenmiş. Ancak yaşam tarzları hakkında öğrenilebilen tek bilgi, tehlikeden kaçmak ve yiyecek bulmak için ağaçlara tırmandıkları.

Bir Homo luzonensis bireyine ait olan üst sağ dişlerden bazıları. Soldan sağa: 2 küçük azı dişi ve 3 azı dişi Telif hakkı Callao Mağrası Arkeoloji Projesi’ne aittir.

Filipinler Asya kıtasından yaklaşık yüz metre genişliğinde bir denizin araya girmesiyle ayrılmakta. Ancak son Buzul Çağı boyunca, deniz seviyeleri o kadar düşmüş ki, Malezya yarımadasından Borneo’ ya yürümek mümkünmüş. Palawan Adası ise, neredeyse dokunacak kadar Borneo’ya yakın. Ve 50.000 yaşında olduğu tahmin edilen kemiklerin bulunduğu yer işte bu Palawan Adası.Geçen sene Callao’dan çok uzakta olmayan bir vadide çok daha eski taş aletler ve bu aletlerle kesildiği açıkça anlaşılan kemikler bulunmuştu.
Homo luzonensis türünün proksimal ayak parmak kemiği. İskeletin uzunlamasına kavisi bu türün ağaçlara tırmanma konusundaki yetkinliğini göstermektedir. Telif hakkı Callao Mağrası Arkeoloji Projesi’ne aittir.

Profesör Philip Piper, IFLScience’a verdiği röportajda, “Canavarların en az 700.000 yıldır Luzon’da olduğunu biliyoruz. Ancak, ne tür bir insansı bilmiyoruz”dedi. Araştırmacılar, H. Luzonensis’in, 28.000 yıl önce modern insan türleri ile çakışıp çakışmadığını ve bu durumun neslinin tükenmesine sebep olup olmadığını merak ediyor. Piper, yapılan kazılarda daha fazla H. Luzonensis fosili çıkmasını umuyor, ancak şu anda kazıların önünde bir engel var: Callao Mağarası’nın içine bir tapınak inşa edildi.
Editör / Yazar: Merve GÖKTAŞ
Kaynak: https://www.iflscience.com/plants-and-animals/new-species-of-early-human-discovered-in-the-philippines/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Erken insanlığın yeni türü Hobbit' lerden bile daha küçük

Günümüzde Yaşayan Türk Bilim İnsanları ve Akademik hayatları