Dünyanın sekinzci gizemli adası Zelandiya bildiğimiz pek çok geleneksel haritada görünmüyor çünkü kitaının % 95’ı Pasifik Okyanusunun derinliklerinde sular altında.
Zelandiya yada yerli halkın dili olan Maouri’ye atfedildiği adıyla Te Riu-a-Māui Austuralya’nın doğusunda günümüz Yeni Zelanda’sının altında 2 milyon mil kare ( 5 milyon kilometre kare ) büyüklüğündedir.
Bilim insanları genişleyen sualtı kütlesini 1990 yılında keşfettiler ve 2017 yılında resmi kıta statüsü verdiler. Hâlâ , “kayıp kıta” büyük ölçüde bilinmezliğini ve Atlantis coğrafyası sebebiyle hakkında çalışmanın yetersizliğini sürdürmektedir.
İlginizi çekebilir: Kayıp Kıta Atlantis Hakkında Bilinmeyen 5 Bilgi
Dünya’nın Kayıp Kıtasının Haritası

Şimdi ise Yeni Zelanda hükümetinin sahibi olduğu, jeolojik tehlikeleri araştırma ve danışma orginizasyonu GNS Science, Zelandiya ‘nın bilinirliğini, kıtanın görülmemiş detaylarını gösteren yeni haritalar ve interakfit araçları barındıran bir dizi paket ile artırmayı ( en azından kamuoyunun dikkatini çekmeyi ) umuyor.
Nick Mortimer, jeolog ve haritaların baş yazarı , bir açıklamasında ” Biz bu haritaları, Güneybatı Pasifik bölgesinin ve Yeni Zelandanın, önceden bildiğimizden çok daha iyi , tam , doğru ve güncellenebilir bir cografik görünümünü sağlamak için yaptık.” dedi
İlginizi çekebilir: Kayıp Kıta Zealandia ile İlgili Yeni Keşifler Yapıldı
Haritaların değeri, Yeni Zelanda’nın volkanlarını, plato sınırlarını, tortul havzalarının yerleşimlerini açıklayan ve anlatan güncel içerik sağlamalarından gelmektedir.

Yeni harita Zelandiya ‘nın tektonik olduğu kadar, milyonlarca yıldır volkanik ve tektonik hareketlerin , kıtayı nasıl şekilendiriğini gösteren batimetrisini (okyanus tabanının şekli) ortaya koymaktadır. Batimetrik harita için gerekli olan data , bütün okyanusu haritalamayaı amaçlayan küresel bir çalışma olan Seabed2030 projesi tarafından sağlanmıştır. ( Proje % 20 tamamlanma seviyesindedir.)
(Batimetri, su, deniz, göl ve okyanus tabanlarının derinlik ölçmek suretiyle topoğrafik ölçümlerinin yapılmasının adıdır.)
Takım ayrıca haritaların interaktif versiyonunu yeni bir Zelandiya web sayfasında yayınladı. Web sayfasına buradan ulaşabilirsiniz
Aşırı ayrıntılı görütünlerin üzerine tıklayarak bir kaç dakika geçirin ve size ” ne yapıyorsun” diye soran olduğunda, onlara sadece ” Dünya’nın kayıp kıtası”nı keşfediyor olduğunuzu söyleyin. 🙂
Ayşe Şermin OKUL
Yorumlar 1