Laboratuvarda Yetiştirilen Kalp Hücreleri İlk Defa Bir İnsana Nakledildi!

Hasarlı kalpleri tedavi etmek için yeni bir tıbbi teknoloji geliştirildi. Dünyada ilk kez Japonya’daki bilim insanları laboratuvarda yetiştirilen kalp hücrelerini bir insan hastaya nakletmeyi başardılar. Bu prosedür, rejeneratif tıpta yeni yollar açmayı vaat eden ileri bir klinik çalışmanın bir parçasıdır. Ve tedavinin önümüzdeki yıllarda dokuz hastaya uygulanması beklenmektedir.

Klinik çalışma, 2006 yılında Kyoto Üniversitesi’nde geliştirilen Nobel Ödüllü bir teknoloji olan indüklenmiş pluripotent kök hücrelerinin (IPSC’ler) inanılmaz potansiyelinden yararlanacaktır.

Laboratuvarda Yetiştirilen Kalp Hücreleri İlk Defa Bir İnsana Nakledildi!

Bunlar ilk olarak hücreleri donör dokulardan toplanarak ve daha sonra onları bir virüse maruz bırakarak olgunlaşmamış durumlarına döndürerek oluşturulur. Oradan, vücuttaki herhangi bir hücre tipine dönüşebilirler.

İlk olarak domuzlar üzerinde test edildi

Profesör Yoshiki Sawa, Japonya’daki Osaka Üniversitesi’nde, IPSC’leri hasarlı kasların yenilenmesini desteklemek için kalbe aşılanabilen 100 milyon kalp kası hücresine dönüştürmek için bir teknik geliştiren kalp cerrahıdır.

Teknik, ilk olarak domuzlar üzerinde test edildi ve organ fonksiyonlarının çalıştığı gözlemlendi böylelikle Japonya Sağlık Bakanlığı insan denekleri içeren bir araştırma yapılmasına izin verdi.

Laboratuvarda Yetiştirilen Kalp Hücreleri İlk Defa Bir İnsana Nakledildi!

Bu hücrelerin ilk nakli araştırmacılar için büyük bir dönüm noktasıdır ve operasyon bu ayın başlarında gerçekleşmiştir, hastanın durumu iyiye gitmektedir. Diskler biyolojik olarak parçalanabilir. Ayrıca kalbin yüzeyine implante edildiğinde yeni sağlıklı damarların oluşumunu teşvik eden aynı zamanda kalp fonksiyonunu artıran büyüme faktörlerini serbest bırakmak için tasarlanmıştır.

Ekip, ilk hastayı önümüzdeki yıl izlemeye devam edecek. Ve önümüzdeki üç yıl boyunca, kalp krizi veya koroner hastalıktan kaynaklanan bir durum olan iskemik kardiyomiyopatiden muzdarip toplam 10 hasta üzerinde prosedür gerçekleştirmeyi hedefleyecek.

Japonya’ya göre Sawa, salı günkü bir basın toplantısında “Umarım [nakil] mümkün olduğu kadar çok insanı kurtaracak tıbbi bir teknoloji haline gelecek” dedi.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Çeviri: Ceren Okuducu

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

On Binlerce Deniz Kuşunun Gizemli Ölümünün Nedeni Bulundu

Uzun ömürlü pillere doğru büyük adım atıldı