Diz üstü bilgisayarlarımızı, cep telefonlarımızı ve PDA’ larımızı şarj etmek için kullandığımız kabloların yarattığı dağınıklık yakında tamamen ortadan kaybolabilir. En azından, gücün özel ‘’rezonanslı’’ antenlerle, kablo kullanmadan, aktarılabileceğini göstermiş olan bir grup Amerikalı fizikçi bu şekilde düşünüyor. Araştırmacılar, sistemi kablosuz vericiden 2 metre uzağa yerleştirilmiş 60W’ lık bir ampule güç vermek için kullandılar ve sistemin verim kaybı olmadan taşınabilir cihazlarda da kullanılmak üzere küçültülebileceğini söylediler.
Aslında kablolar olmadan güç aktarımı yeni bir konsept değil. 1900’lerin başında elektrik şebekeleri kurulmadan önce, Sırp bilim insanı Nikola Tesla, ” Tesla bobini ” adını verdiği yüksek voltaj ağını kullanarak bir kablosuz güç dünyası kurdu. İçerdiği tehlikeli derecede büyük elektrik alanları nedeniyle bu plan anlaşılmamış olsa da şimdilerde ortaya çıkan, bir vericideki radyasyonları kullanarak kablosuz güç oluşturma fikri ilgi çekti.
Ne yazık ki, her yöne yayılan vericileri kullanan sistemler çok verimsiz, tek yönlü vericiler ise verici ve alıcı arasında çok net bir görüş hattı olması gerektiği için pratik değil. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ ndeki fizikçiler, bu problemleri önlemek için ışınımsız ‘’Gözden kaybolan’’ elektromanyetik dalgaları kullanmayı önerdi. Bu dalgalar genellikle kablosuz iletişimde kullanılan dalgalara ek olarak üretilir fakat antenden uzaklaştıkça hızla bozulurlar.
Marin Soljacic ve meslektaşları, eğer alıcı vericiyle rezonansa girerse, çıkan alanın ikisi arasında bir akım oluşturacağını düşünüyordu.Bu yolla, alana yerleştirilmiş ışımasız objeler ne sinyali kesiyor ne de alanın enerjisini tüketiyorlardı.
Şimdilerde, Soljacic ve ekibi bu fikirlerini hayata geçirdiler. Bu teoriyi kullanarak yüzük şeklinde bir çift bakır anten oluşturdular. Bunlardan birisini elektirk kaynağına, diğerini ise 2 metre öteye yerleştirilmiş olan 60W’ lık lambaya bağladılar.
İlk lambaya salınımlı akım gönderdiklerinde, bu ikinci lamba üzerinde ‘’rezonansla bağlanmış’’ manyetik bir akım oluşturdu ve böylece akım üretti. MIT ekibinin idda ettiği üzere, aynı tahmın ettikleri gibi, oluşan bu akım lambayı yüzde 40 verimle tamamen yaktı. Kullanan antenlerin çapı neredeyse yarım metreden fazla olsa da Soljacic ve meslektaşları aynı sistemin taşınabilir cihazlarda enerji kaybı olmadan kullanılmak üzere küçültülebileceğini söyledi. Bu sistem, çok fazla kablolamaya ihtiyaç duymayan elektronik tıbbi implantların tasarımını da sağlayabilir.
Editör / Yazar: Zeynep BİROL
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070619183553.htm

Kahve hakkında bilmediğiniz 12 gerçek
