Parkinson’un Keşfi, “Bağırsakta İkinci Beyin” Olduğunu Gözler Önüne Serdi.

Giderek artan kanıtlar, Parkinson başlangıcının bağırsak ile oldukça ilişkili olduğunu gözler önüne seriyor. İsveç’teki Karolinska Enstitüsü ve Chapel Hill’deki Kuzey Carolina Üniversitesi’ndeki bilim insanları, hastalığın en erken aşamalarında görülebilecek belirtileri ortaya çıkaran sindirim sisteminin, sinir sisteminde hücresel davranışın bir araştırmasıyla bu teorinin neyden kaynaklandığı konusuna daha fazla ağırlık verdi.

İlgili makale: Parkinson Hastalığı Nedir? Riskleri, Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilgiler

Parkinson hastalığının bağırsaktan başlayabileceği düşüncesi bir süredir var olsa da son yıllarda oldukça ilginç bir araştırmalar ile karşı karşıyayız. Çünkü bu araştırmalar, Parkinson başlangıcında bağırsağımızın çok önemli bir rol oynayabileceğini öne sürüyor.

Hastalık, hareket bozuklukları ve hastalığın diğer yaygın semptomlarına yol açan beyindeki dopamin salgılayan nöronların hücre ölümü olarak nitelendirilmiştir.

İlginizi çekebilir: Poponuzda, “İkinci Bir Beyin” Olabilir

Bağırsakta İkinci Beyin

Parkinson’un keşfi, bağırsakta ikinci beyin olduğunu gözler önüne serdi.

Bu nöronların ölümüne neden olan şey kesin olarak bilinmemektedir. Ancak en önemli hipoteze göre bunun nedeni, Lewy cisimcikleri olarak bilinen yanlış katlanmış proteinlerin birikmesidir. Geçen yıl hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma, bu toksik proteinin bağırsakta ilk formda olduğunu ve ardından vagus siniri ile beyne hareket ettiğini gösteren en iyi kanıtı gözler önüne serdi.

Bu yeni araştırma, sindirim sisteminin düzenleyicisi olan enterik sinir sisteminin bu süreçlerde rol oynayabileceğini gösteriyor. Vücudun beyin dışında en büyük koleksiyonu olan yüz milyonlarca nörondan oluşan enterik sinir sistemi, merkezi sinir sisteminden bağımsız olarak çalışabilir ve bu nedenle zaman zaman “ikinci beyin” olarak adlandırılmaktadır.

İlginizi çekebilir: Bağırsak, Haberleşen Nöronlar Aracılığıyla Beyinle İletişim Kurabiliyor!

Araştırmanın yazarları, belirli beyin bozukluklarının altında yatan hücre tiplerini sistematik olarak tanımlamak için insan genetiği ile birlikte farelerde gen ekspresyonu üzerinde çalıştı.

Kanıtlar, Parkinson’un bağırsakla ilişkili olabileceğine dair daha güçlü bilgiler sunuyor. Kaynak: megija/Depositphotos

Ardından hem sağlıklı kişilerden hem de hastalığın farklı aşamalarında olan Parkinson hastalarından alınan beyin dokularını analiz ettiler. Bilim insanları, bu enterik nöronlarda, “hastalığın en erken aşamalarında bile” değişiklikler olduğunu ortaya koydu.

Araştırmanın başyazarı PatrickSullivan, “Beklendiği üzere dopaminerjik nöronların Parkinson hastalığı ile ilişkili olduğunu bulduk.” Dedi ve şu sözlerini ekledi: “Daha şaşırtıcı olan şey, enterik nöronların da hastalığın başlamasında önemli bir rol oynadığını gördük. Ki bu da hastalığın bağırsakta başladığı hipotezini destekliyor.”

Ekibin araştırması, işimize yarayacak başka bir fikir de ortaya çıkarmış oldu. Hastalığın ilerlemesinde farklı noktalardan alınan bu beyin dokusu örneklerine bakarak, beyindeki oligodendrositler adı verilen önemli destek hücrelerinin, dopamin üreten nöronların kaybından bile önce etkilendiğini buldular.

Karolinska Enstitüsü’nden araştırmanın başyazarı JulienBryois, bu sonuçların; oligodendrositin, dopaminerjik nöronlardan önce etkilendikleri için terapötik müdahaleler için çekici bir hedef olabileceğini düşündürdüğünü söylüyor.

Çeviri: Gamze Korkmaz / Kaynak: New Atlas

Yoruma kapalı.

Bir yorum

    Ağaçlar Birbirleri İle İletişim Kurabilir Mi?

    Galaksimizin Kalbinden Gelen Titrek Bir Sinyal Algılandı